REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.8° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

UMC, la ceas aniversar. Rectorul Cornel Panait: ‘În România de azi, meseria de navigator este neinteresantă pentru Guvern’

UMC, la ceas aniversar. Rectorul Cornel Panait: ‘În România de azi, meseria de navigator este neinteresantă pentru Guvern’

Replica API 8 februarie 2019 | 16:47 538

29 de ani

29 de ani

Cornel Panait

Unviersitatea Maritimă din Constanţa a împlinit miercuri, 6 februarie 2019, 29 de ani de la înfiinţare. Cei prezenţi şi-au amintit de începuturile instituţiei de învăţământ superior. “De la momentul înfiinţării şi până acum, Universitatea a parcurs un drum, care, după părerea mea, a fost ascendent. El a pornit de la o universitate înfiinţată pe hârtie.

Această înfiinţare pe hârtie a însemant că la momentul iniţial nu am avut nimic de la nimeni, decât un ajutor colegial, foarte important pe noi, este adevărat, de la colegii de la Universitatea Ovidius, pentru a folosi laboratoarele lor în primul an, după care am fost pe picioarele noastre. Iată că astăzi am reuşit şi reprezentăm una dintre cele mai performante universităţi de marină din întreaga lume, nu din zona asta.

O asemenea evoluţie pentru o unviersitate, care s-a dezvoltat prin resurse proprii, este după părerea mea, foarte importantă. Nici la momentul de faţă nu avem un sprijin colosal din parte nimănui”, a declarat rectorul Cornel Panait.

“Ministerul Transporturilor total neinteresat să-i sprijine pe navigatori”

Meseria de navigator nu este interesantă pentru Guvern, este de părere rectorul UMC. “Acest sprijin colosal pe care nu-l avem din partea nimănui se referă la faptul că meseria de navigator de astăzi, în România de astăzi, este total neinteresantă. Este interesantă numai pentru cei care o practică sau pentru cei care vor să înveţe să fie navigatori.

Pentru organismele de reglementare, pentru Guvern, pentru Ministerul Transporturilor este total neinteresant şi nebăgat în seamă. Navigatorii influenţează putenic viaţa socială din această zonă, pentru că o dată sunt mulţi, a două oară pentru că ei sunt nişte oameni, care merg, lucrează afară şi aduc toţi banii în ţară, pentru că aici îşi aduc familiile, îi cheltuie, aici ridică nivelul social, ridică nivelul de viaţă al zonei, dar ei sunt, la nivel naţional, puţini”, a explicat rectorul Cornel Panait.

Probleme privind internaţionalizarea

La această dată guvernele din străinătate nu recunosc diplomele studenţilor străini care învaţă la UMC, iar statul român ne le permite străinilor să facă practică la bordul navelor. “Cei care îi sprijină pe navigatori sunt exclusiv asociaţii profesionale, asociaţii profesionale care din punct de vedere legislativ nu pot să facă mare lucru, iar Ministerul Transporturilor este total neinteresat.

Vreau să vă spun că în momentul de faţă, deşi Unviersitatea reprezintă, repet, un pol de excelenţă în învăţământul de marină din întreagă lume, avem serioase probleme cu o serie întreagă de acte pe care ar trebui sau ar fi normal să putem să le oferim studenţilor noştri străini, apropo de internaţionalizarea pe care o lume întreagă o aplică.

A internaţionaliza presupune să studieze studenţii străini la tine sau români în altă parte, iar la final să obţină diplome care să fie recunoscute peste tot. Un student grec dacă vrea să studieze în România, Guvernul Grec nu-i recunoaşte diploma. Dacă un student străin vine şi vrea să-şi ia un brevet, care să-i permită să facă practica îmbarcată la bordul navelor, un alt student decât român, nu poate să facă acest lucru pentru că la nivel legislativ nu există soluţii”, a subliniat rectorul UMC.

La Ministerul Transporturilor sună ocupat

Se încearcă de trei ani găsirea de soluţii privind internaţionalizarea. În ultimele luni, rectorul Cornel Panait a tot încercat să ia legătura cu ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, fără succes. “Noi încercăm să găsim soluţii. Cel puţin pentru brevetul de marinar, încercăm să găsim asemenea soluţii de foarte multă vreme.

În ultima perioadă de vreo 3, 4, 5 luni, sunăm în fiecare zi la secretarul de stat de la Transporturi şi şeful lui de cabinet ne anunţă că doamna ministru este ocupată, vă sun eu. Niciodată nu sună. Nu se poate chestia asta. Noi suntem o instituţie publică, o instituţie publică are dreptul la sprijinul statului, a organismului de regelmentare. Nu cerem nimic altceva, prezentăm o situaţie şi vrem să primim un răspuns, nu primim răspunsul acesta”, a menţionat rectorul Cornel Panait.

A avut preşedinţia IAMU, a Asociaţiei Internaţionale a Universităţilor Maritime

Prorectorul UMC, conf.univ.dr.ing. Violeta Cicur, a declarat că festivitatea dedicată celor 29 de ani de la înfiinţare a fost organizată de Liga Studenţilor. “Ei au avut reprezentanţi de la toate universităţile din ţară a căror ligi sunt afliliate în ANOSRşi au mai fost colaboratori de ai noştri, profesori care acum sunt pensionari alumini, studenţi, colegi.

A fost o atmosferă plăcută, în care am depănat amintiri, de obicei îşi amintesc cum au făcut Revoluţia şi cum au înfiinţat universitatea, fiecare aduce propria lui părere. După care am servit un pahar de şampanie şi ne-am urat să fim la fel de sănătoşi şi uniţi până la anul când probabil facem o altă aniversare cu o altfel de organizare”, a afirmat prorectorul UMC, conf.univ.dr.ing. Violeta Ciucur.

Re remarcat că UMC a ţinut preşedinţia IAMU (Asociaţia Internaţională a Universităţilor Maritime). “Universitatea este clar bine definită în zona pregătirii unor ingineri şi ofiţeri maritimi, dar au luat fiinţă şi alte specializări conexe, dar nu în acelaşi ritm cu celelalte.

În schimb, universitatea este foarte bine ancorată internaţional, asta pentru că găsim greu o universitate cu care să ne comparăm, ea fiind o universitate de pregătire a marinarilor civili şi nu o organizaţie militară. Are o deschidere internaţională. Noi avem studenţi internaţionali. Ne dorim evident mai mulţi şi mai multe colaborări, de aceea am şi început o extindere a protocoalelor şi a colaborărilor cu alte unviersităţi.

Avem reprezentanţi în IMO (Organizaţia Maritimă Internaţională), în IAMU, am avut chiar preşedinţia IAMU, adică acolo unde sunt înscrise toate unviersităţile maritime din lume. Încercăm să ţinem pasul cu ei şi să ne dezvoltăm”, a mai afirmat prorectorul UMC, conf.univ.dr.ing. Violeta Ciucur.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca ar aduce si profesori care chiar au fost pe mare si stiu despre ce vorbesc are fi "ok"
0
0
DOAR OAMENI SLABI DE LA UMC. AJUNG LA VAPOR FARA SA STIE CE E ALA GYRO!!! EPAVA DE FACULTATE
3
2
du te si creste curcan sa dai la salariatii de la convex de paste si de craciun
6
3
acest specimen este distrugatorul invatamantului de marina. el a inventat marinarii fara scoala si fara numar ...dispari in neant bulbucatule
11
0
mai nene...si ai vrea sa ne parem interesanti ptr guvern si sa platim taxe ptr salariu ca in tarile civilizate?
3
1
o institutie mediocra , la fel ca si academia , unde marea majoritate a studentilor plang dupa un 5 iar cei care le predau ... au o experienta de vapor aproape la fel de vasta ca a studentilor .
11
2
Analfabetii de la Transporturi au zis ca vapoarele nu tin de ei, ca nu au roti si e greu de calculat taxele la capacitatea cilindrica, sint prea multe cifre...
9
2
eu sunt amiral intro tara fara iesire la mare. voi rromanii va vindeti tara f ieftin
3
7

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272