REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Un fost deputat constănţean aşteaptă de 19 ani ca Mamaia SA să-i dea un teren în Mamaia Nord

Un fost deputat constănţean aşteaptă de 19 ani ca Mamaia SA să-i dea un teren în Mamaia Nord

Replica API 17 aprilie 2019 | 00:00 465

Societatea de stat dă vina pe Primăria Constanţa!

Societatea de stat dă vina pe Primăria Constanţa!

De mai bine de 20 ani, mai mulţi afacerişti din Constanţa aşteaptă ca SC Mamaia SA să efectueze documentaţia necesară în vederea obţinerii certificatului de atestare a dreptului de proprietate, conform HG 834/1991, asupra terenurilor aferente construcţiilor, proprietate privată.

Astfel că, pe rolul instanţei de judecată a venit un val de procese împotriva societăţii de stat, iar aceasta din urmă şi-a îndreptat atenţia către Primăria Constanţa, pe care o consideră vinovată pentru imposibilitatea emiterii certificatului de atestare a dreptului de proprietate. De ce? Pentru că administraţia locală trebuie să emită o hotărâre de consiliu local prin intermediul căreia îşi dă acordul necesar obţinerii documentaţiei.

Printre agenţii economici înscrişi pe listă se numără şi un fost deputat constănţean PNL (şi independent la un moment dat). Acesta din urmă îi cere SC Mamaia SA să plătească plătească daune în cuantum de 500 de lei/zi de la semnarea contractului, în acest caz-de acum 19 ani, şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiei.

Afaceristul, căruia îi vom păstra anonimatul, aşteaptă de 19 de ani ca SC Mamaia SA să întocmească documentaţia către în vederea obţinerii certificatului de atestare a dreptului de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 673,41 mp situat în staţiunea Mamaia, Tabăra Nord.

Aşa că, s-a văzut nevoit să acţioneze societatea de stat în instanţă pentru a fi obligată de magistraţi la întocmirea documentatiei în vederea obţinerii certificatului de atestare a dreptului de proprietate pentru terenul aferent unei construcţii, care este şi sediu adminitrativ al societăţii pe care o reprezintă.

Solicitarea are la bază HG 834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat. Dacă afaceristul câştigă în instanţă, atunci SC Mamaia SA va trebui să plătească daune în cuantum de 500 de lei/zi de la semnarea contractului, în acest caz-de acum 19 ani, şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiei.

„Este o chestiune de acum 20 de ani, potrivit HG 834/1991, trebuia să dea şi terenul. Unora a dat, altora nu. Legea spune că toate societăţile de stat care au active trebuie să ia şi terenul aferent, că nu poţi să dărâmi clădirile să rămână terenul liber de sarcini. Solicităm şi daune, pentru că sunt 19 ani de când contractul a fost încălcat. Sunt mulţi în această situaţie, nu numai eu. Nu ştiu ce i-a reţinut, e un haos”, a spus, pentru Replica, fostul deputat, care a solicitat să nu îi fie dezvăluită identitatea.

Directorul Mamaia SA: „Nu Mamaia SA este vinovată de această situaţie, ci Primăria Constanţa”

La rândul ei, Ancuţa Ion, directorul SC Mamaia SA dă vina pe administraţia locală, împotriva căreia s-a îndreptat printr-o acţiune îninstanţă, pentru a o obliga la emiterea unei hotărâri de consiliu local, astfel încât să poată să predea terenurile solicitanţilor.

„Mamaia SA are acţiune împotriva Primăriei Constanţa, pentru HG 834, în care este cuprins şi acest teren. Nu Mamaia SA este vinovată de această situaţie, ci Primăria Constanţa. Mamaia SA a depus documentele de un an şi jumătate şi nu s-a emis hotărâre de consiliu, fapt pentru care am fost nevoită să acţionez primăria în instanţă, să vedem ce spune instanţa în situaţia dată.

Nu a existat nici un fel de motivaţie din partea Primăriei Constanţa până în prezent. HG 834 presupune, printre altele, şi un acord al primăriei care este dispus printr-o hotărâre de consiliu din care să reiasă că îşi exprimă acordul în vederea scoaterii acelor terenuri aferente activelor ce au aparţinut societăţii şi pe care le-a înstrăinat.

Respectiva HCL stă la baza documentaţiei, ulterior se face un proces verbal, trece prin OCPI etc. Noi am am efectuat măsurătorile cadastrale, am plătit firme de cadastru. Am făcut ce mi-a permis legea, m-am adresat instanţei să oblige primăria să emită HCL”, a declarat Ancuţa Ion, pentru Replica de Constanţa. Potrivit directorului SC Mamaia SA, sunt 9 cereri depuse pe HG 834/1991.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
500 lei pe zi daune? Ce tupeu are asta?
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102