rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Un fost director al Portului Constanța trebuie să plătească prejudiciul după ce a făcut angajări nelegale. Cum încearcă să scape de răspundere!

Un raport al Corpului de Control din cadrul Ministerului Transporturilor (MT) din anul 2016 a scos la iveală mai multe nereguli din Portul Constanţa, raport ce îl scotea în evidență pe Valeriu Ionescu, şeful de atunci al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM). Modul necorespunzător în care CN APMC a încheiat şi derulat contracte de achiziţie publică, de concesiune şi de închiriere, de modul în care a fost urmărite şi recuperate creanţele, de activitatea de control financiar sau de procesul de angajare şi promovare a angajaţilor, au fostcâteva dintre deficienţele constatate. Au fost identificate și deficiențe în ceea ce privește modul în care se desfășoară activitatea de recrutare și promovare a personalului, fapt ce a condus la blocarea anumitor posturi, aspect constatat, de altfel, și de auditorii Curții de Conturi. După ce i-au fost imputate anumite prejudicii, fostul manager încearcă să scape de această problemă prin toate căile posibile. Obligat de instanță să răspundă în cazul unor angajări ilegale, Ionescu a formulat apel.

În perioada 01.08.-23.09.2016, o echipă de auditori publici externi din cadrul Curții de Conturi a efectuat un control la nivelul acesteia pentru perioada 2014-2016, iar printre constatările formulate de către echipa de auditori în raportul de control a fost reținută o abatere constând în efectuarea de cheltuieli de personal nelegale, pentru cumul de funcții incompatibile, plătite Mădălinei Crețu. Curtea a reținut că situația de incompatibilitate este determinată de faptul ca Departamentul Administrativ avea în subordine Serviciul de Resurse Umane. Crețu a exercitat cumul de funcții în baza unui singur contract individual de muncă. Din luna mai 2015, aceasta și-a desfășurat activitatea prin cumul de funcții incompatibile, fiind încheiate două contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată, fără a se face diferența între funcția de bază și cea secundară, în condițiile în care ambele aveau câte 5 ore/zi, respectiv contractul individual de muncă încheiat în aprilie 2015 pentru funcția de șef resurse umane, funcție prevăzută a fi exercitată în perioada 13,00-18,00 din zi, și actul adițional pentru funcția de șef departament administrativ, pe durata nedeterminată, în perioada 8,00-13,00 din zi. Cauzele și împrejurările care au condus la apariția deficiențelor au fost reprezentate de deciziile directorului general de atunci, Valeriu Nicolae Ionescu, spune raportul, iar consecințele economice financiare ale abaterii de la legalitate constau în creșterea nejustificată a cheltuielilor cu personalul și, concomitent, diminuarea rezultatului patrimonial, a profitului brut și impozitului pe profit. Auditorii au stabilit reanalizarea cazurilor de incompatibilitate și luarea măsurilor pentru eliminarea acestora, dar și stabilirea mărimii și întinderii prejudiciului reprezentând plăți nelegale pentru cumul de funcții incompatibile. Prin cererea adresată către Tribunalul Constanța la data de 28 iunie 2018, CNAPM a investit instanța de fond în contradictoriu cu Mădălina Crețu, dar și asiguratorul Generali, cu soluționarea acțiunii având ca obiect obligarea celor din urmă la plata unui prejudiciu reprezentând plată nelegală efectuată de CN APM SA către Mădălina Crețu. Compania spune că prejudiciul a fost cauzat de conduita culpabilă a directorului general din perioada mai 2015-iunie 2016, respectiv Valeriu Nicolae Ionescu.

Cum încearcă Valeriu Nicolae Ionescu să scape de răspundere, în cazul în care instanța constată că este vinovat de producerea prejudiciului

CNAPM spune că fapta culpabilă săvârșită de către Valeriu Nicolae Ionescu constă în aceea că a semnat contractul individual de muncă în calitate de angajator, pentru numirea în funcția de șef serviciu resurse umane a Mădălinei Crețu și, totodată, a semnat actul adițional pentru numirea în funcția de șef departament administrativ, producând în acest fel, în patrimoniul reclamantei prejudiciul reprezentând cheltuieli nelegale de personal pentru cumul de funcții incompatibile. De precizat faptul că, în calitate de părât, în instanță a fost chemat și asiguratorul Generali Romania Asigurare-Reasigurare SA. Asta pentru că, prin polița de asigurare încheiată între reclamanta CN APMSA și asigurator, Valeriu Nicolae Ionescu a dobândit calitatea de asigurat. Prin polița de asigurat, Generali se obliga să acorde despăgubiri, inclusiv cheltuieli de judecată, pentru daune cauzate prin fapte culpabile ale asiguraților, daune care rezultă din orice solicitare de despăgubire formulată împotriva oricărui asigurat și notificată asiguratorului, astfel cum rezultă din „specificația privind achiziția serviciilor de răspundere profesională a administratorilor și directorilor din cadrul CN APM SA”.

În replică, fostul director și-a exprimat opinia în fața magistraților cu privire la acțiunea civilă, precizând că este ambiguă întrucât se solicită obligarea sa, în solidar cu asiguratorul, la plata prejudiciului produs prin semnarea celor două contracte de muncă, fără a se preciza concret suma pretinsă și fără ca acesta să fi fost notificat cu privire la restituirea vreunei sume de bani.

Pe de altă parte, Ionescu a mai spus magistraților că, în ipoteza în care s-a reține că este vinovat de producerea prejudiciului, atunci acest prejudiciu să fie suportat de către asigurator, în temeiul poliței de asigurare.

Tribunalul a respins acțiunea în mai 2019, Ionescu şi angajata fiind obligaţi doar la plata cheltuielilor de judecată. CNAPM a efectuat recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța pe 25 septembrie.

Mirela PASCAL

sâmbătă, 28 septembrie 20195376
Comentarii

172Tedy(29 sep 22:45)
Curva de Cretu a umblat cu iurov.visan.ionescu.hanganu.tivilichi care ia si platit prejudiciul si acum cu razvan ghici care.o suge bine daia nu o misca nimeni de acolo.
03Rezist(29 sep 12:16)
La DAJ Constanta s-au facjt si se fac angajari fictive. DNA mergi sa vezi pe ce criterii au fost angajati pilosii si securistii pensionari cu pensii speciale. BRUCHENTAL SI SONICA SPAGARA se cred bemuritoare tarfele astea. SONEL DA DIOLOME PE BANDA RULANTA sa ne intelegem cintra cost. BRUCHEBTAL acest monument de prostie angajeaza securisti consilier personal al directorului executiv. O gramada de proaste si prosti angajati doar pt ca taticu sotul sau amantul e la PSD. Cand o sa le scoateti ca pe BORIS PARPALA din sistem? FACETI UN CONTROL DE RUTINA SA VEDETI CUIB DE PROSTI ACOLO.
03Gelu(29 sep 11:10)
Tivi-zero barat
32Mihai(29 sep 08:29)
Ionescu, un betiv ordinar.
610Andrei(28 sep 21:19)
Sa i lingeti lindicul Madalinei prihajitilor
013Dan(28 sep 18:12)
Valeriu, a fost unul dintre putinii directori ai APMC-ului care a facut treaba buna. Un om modest, despre care, daca nu stiai ca este director general, treceai cu privirea mai departe. Fara basini gen Tivilichi, omul care stia tot. Parerea mea.
2214apc si de ce(28 sep 14:45)
O curva ordinara aceasta madalina cretu ,a avut-o si ionescu , oricum panarama divortata nu scapa sa se dea in barci cu prima ocazie cand are un interes...
97Pe Dragnea(28 sep 11:46)
BANDITUL de Johannis la dus la beci pe gagiu asta nu trebuie dus si el.Sau LEGILE sunt facute sa astupe gura fraierilor in Roumania zis tigani.
314ene(28 sep 11:17)
A fost mult mai capabil decat Tivilichi si arata mult mai bine.
1810Pt de ce(28 sep 09:52)
Sa.ne sugi castravetele la psd.isti
713Da' ce(28 sep 09:41)
Asta a fost numit director ca sa aiba raspundere ? Uitati-va la figura lui.E pesedist,are carnet PSD.Asta este singulul lui merit .
mai mult...Replica
4 iun 00:24ReplicaRÂD și CURCILE: Ca să ajungi să PESCUIEȘTI, trebuie să te POCĂIEȘTI

Potrivit ordinului Ministerului Agriculturii, publicat marţi, 2 iunie, în Monitorul Oficial, pasionaţii de pescuit...695

4 iun 23:21ReplicaCLUBUL de FIȚE Princess din MAMAIA oferă SALARII de BODEGĂ708
4 iun 23:17ReplicaHULIGANUL care AMENINȚA polițiștii cu pistolul are antecedente penale GRELE707
4 iun 00:00ReplicaJALE: 20% din restaurante nu vor mai deschide niciodată

Circa 5.000 de restaurante din întreaga ţară nu se vor putea redeschide în perioada următoare, reprezentând...519

4 iun 00:00ReplicaAdam de la White Beach are interdicție să construiască în Mamaia368
4 iun 00:00ReplicaGrădina de Vară din Mangalia, polul distracției estivale a anilor `60202
4 iun 00:00ReplicaFăgădău a revenit la sentimente mai bune cu Teatrul de Stat

La finele lunii aprilie a anului în curs, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a semnat un contract de...207

4 iun 00:00ReplicaLa Profi, metoda 'ȘMEN' revine în prim-plan!510
4 iun 00:00ReplicaUniversitatea Ovidius, undă verde pentru construirea unei Săli de Sport Polivalente183
4 iun 00:00ReplicaO nouă achiziție pentru reabilitarea Cetății Carsium

Consiliul Județean Constanța a publicat un anunț de achiziție pentru servicii de verificare tehnică a...187

4 iun 00:28ReplicaSe realizează, în sfârşit, pasarela pietonală din Poarta 6222
4 iun 00:00ReplicaDe ce nu a fost respectat termenul de finalizare a lucrărilor de la Gara Constanța184
Vremea
11.3°11.3° - 12.7° joi, 4 iunie 2020
ConstanțaUmiditate: 82%
Vânt: 3.67 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 iun 00:00SportAnamaria Prodan a preluat jumătate din FC Hermannstadt. Ce sumă a plătit soția lui Reghecampf

Anamaria Prodan (47 de ani) o va conduce pe FC Hermannstadt, echipă aflată pe locul nouă în play-out. Sibienii au...201

4 iun 00:00SportHagi este încrezător că Ianis îl va depăși ca fotbalist

Gheorghe Hagi (55 de ani) este încrezător că fiul său, Ianis Hagi (21 de ani), poate ajunge un fotbalist mai mare...133

4 iun 00:00SportViitorul Constanța și Universitatea Craiova vor juca două meciuri în aceeași zi

Universitatea Craiova si Viitorul Constanta vor juca doua meciuri amicale in aceeasi zi. Oltenii si-au programat doua...142

4 iun 00:00SportBulgarii ne-au pus gând rău și ne amenință că vor merge la EURO!

Toată lumea visează sa joace la Euro! Romania e pregatita de Euro. Stadioanele sunt gata in toamna, iar calea ferata...148

Local
4 iun 20:58LocalActivități preventive, desfășurate de polițiștii constănțeni

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Secției 3, au...431

4 iun 20:57LocalFără permis, în trafic. S-a ales cu dosar penal

S-a urcat la volan, deși nu avea permis. S-a ales cu dosar penal. La data de 2 iunie a.c., în jurul orei 16.00,...481

4 iun 22:28LocalSunteți în căutarea unui apartament? La Solid House ”plouă” cu CADOURI!

818

4 iun 22:27LocalALOCAȚIILE se MAJOREAZĂ

A trecut de Parlament proiectul de lege privind dublarea alocațiilor, după ce Orban a amânat mărirea pentru luna...1761

4 iun 22:27LocalCOVID-19: Niciun caz nou de infectare la Constanța

Până miercuri, 3 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19669 de cazuri de persoane infectate cu virusul...602

4 iun 22:28LocalA început asfaltarea străzilor din stațiunea Neptun-Olimp, cu fonduri UE

În stațiunea Neptun, a început asfaltarea străzilor, în cadrul proiectului cu finanțare europeană, care prevede...596

4 iun 20:57LocalPieton lovit de mașină în Cernavodă

Militarii ISU “Dobrogea” au fost solicitați să intervină în urma unui accident rutier, pe strada Salciei, din...468

4 iun 17:04LocalAtenție, șoferi! Trafic restricționat total pe un tronson al străzii I.G. Duca

Circulația autovehiculelor va fi interzisă miercuri, 3 iunie și joi, 4 iunie, în intervalul orar 19:30 – 05:00, pe...374

4 iun 21:00LocalCum se va desfășura testarea națională pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID

442

Politică
4 iun 00:00PoliticăMoţiune simplă: Ministrul Ion Ştefan, acuzat de fals în acte publice

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, este acuzat, în moţiunea simplă depusă...133

4 iun 00:00PoliticăSenat: OUG privind evaluarea pentru restituire a imobilelor preluate abuziv de regimul comunist, respinsă

Senatul a respins, miercuri, în şedinţa de plen, OUG 72/2020 referitoare la evaluarea imobilelor preluate abuziv de...125

4 iun 00:00PoliticăDeputaţii ALDE s-au afiliat grupului parlamentar al PSD

Deputaţii ALDE s-au afiliat grupului parlamentar al PSD, a anunţat, miercuri, deputatul Varujan Vosganian în plenul...150

4 iun 00:00PoliticăSenat: Amenzi sau închisoare pentru cei care fură lemne sau puieţi din pădure

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite - de la amenzi până la pedepse...142

4 iun 00:00PoliticăCameră: Nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, sancţionată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care...136

4 iun 00:00PoliticăProiectul care reglementează stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare salarială, adoptat

138

Interviuri
21 mai 00:06InterviuriINTERVIU SENZAȚIONAL cu RAREȘ BOGDAN! PSD este respins de electorat pentru că iese cu aceleași fețe compromise. VIDEO

Starea de urgență a trecut, însă în urma ei au rămas anumite întâmplări care merită dezbătute alături de...8313

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...4528

16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

3878

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...3481

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...4272

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

3090

Monden
4 iun 00:00MondenStarurile de la Hollywood au ieșit în stradă să protesteze pentru drepturile afro-americanilor

Ben Affleck, Jamie Foxx, Cara Delevingne sau Ireland Baldwin sunt câteva dintre celebritățile care au manifestat...124

4 iun 00:00MondenCe mănâncă Naomi Campbell de arată așa de bine la 50 de ani? Bucătarul personal îi dezvăluie secretele

Naomi Campbell a împlinit vârsta de 50 pe data de 22 mai și a dat o super-petrecere într-un club don Londra, chiar...134

4 iun 00:00MondenCare este averea incredibilă pe care o au cei doi prinţi, Harry şi William, împreună cu soţiile lor

140

4 iun 00:00MondenCe pensie are Al Bano, după o carieră de succes. Artistul nu mai face faţă cheltuielilor, în lipsa concertelor!

Legendarul cântăreţ italian şi-a declarat deschis pensia pe care o primeşte, explicând că perioada de criză...140

4 iun 00:00MondenJulia Roberts şochează cu noua imagine, dar şi cu masca din dotare

În plină pandemie, Julia Roberts a descoperit un mod inedit de a ţine coronavirusul la distanţă. Actriţa...140

4 iun 00:00MondenJay-Z a cumpărat o pagină întreagă de publicitate în mai multe ziare americane pentru a îl omagia pe George Floyd

121

Mapamond
4 iun 00:00MapamondSUA: Mama fetiţei lui George Floyd spune că vrea „să se facă dreptate pentru el“

Roxie Washington, mama fiicei în vârstă de şase ani a lui George Floyd, Gianna, a declarat că vrea "să se facă...127

4 iun 00:00MapamondCoronavirus: 342 noi cazuri de infectare şi 29 de decese în Germania

Numărul cazurilor de coronavirus confirmate a crescut cu 342 în ultimele 24 de ore în Germania, astfel că bilanţul...123

4 iun 00:00MapamondCoronavirus: Aplicaţia 'Immuni', descărcată de 500.000 de persoane în 24 de ore, un record în Italia

123

4 iun 00:00MapamondCoronavirus: Un studiu a descoperit anticorpi la 5,5% dintre donatorii de sânge din Olanda

Un studiu realizat pe donatori de sânge din Olanda a descoperit că aproximativ 5,5% dintre ei au dezvoltat anticorpi...117

4 iun 00:00MapamondLideri religioşi americani critică demersul preşedintelui Trump de a se fotografia cu o Biblie în mână

Mai mulţi lideri religioşi americani au denunţat marţi violenţa poliţiştilor din Washington şi au criticat aspru...132

4 iun 00:00MapamondFranţa: Incidente la Paris în marja manifestaţiei împotriva violenţelor poliţiei

125

Sănătate
4 iun 17:56SănătateSiropul de ridiche neagră, antitusiv natural

Ridichea neagră (Raphanus sativus), cunoscută și sub denumirea de ridichea de grădină, este o plantă folosită din...126

4 iun 17:47SănătateStudiu: Somnul neregulat crește riscul apariției bolilor de inimă la vârstnici

Un tipar neregulat al somnului poate fi factor de risc pentru bolile cardiovasculare, independent de factorii de risc...119

4 iun 00:00SănătateAstmul la menopauză: de ce debutează tardiv și cum îl recunoști

131

4 iun 00:00SănătateMenoragia: cauze, simptome și tratament

Menoragia este termenul medical folosit pentru a descrie un ciclu menstrual abundent sau prelungit. Femeile afectate de...124

4 iun 00:00SănătateSindromul boreout: cum ne afectează atât fizic, cât și psihic

Sindromul boreout este opusul sindromului burnout și îi afectează pe cei care nu simt că sunt solicitați suficient...120

4 iun 00:00SănătateSfaturi pentru un păr frumos și sănătos

122

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT