rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 15 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Un fost director al Portului Constanța trebuie să plătească prejudiciul după ce a făcut angajări nelegale. Cum încearcă să scape de răspundere!

Un raport al Corpului de Control din cadrul Ministerului Transporturilor (MT) din anul 2016 a scos la iveală mai multe nereguli din Portul Constanţa, raport ce îl scotea în evidență pe Valeriu Ionescu, şeful de atunci al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM). Modul necorespunzător în care CN APMC a încheiat şi derulat contracte de achiziţie publică, de concesiune şi de închiriere, de modul în care a fost urmărite şi recuperate creanţele, de activitatea de control financiar sau de procesul de angajare şi promovare a angajaţilor, au fostcâteva dintre deficienţele constatate. Au fost identificate și deficiențe în ceea ce privește modul în care se desfășoară activitatea de recrutare și promovare a personalului, fapt ce a condus la blocarea anumitor posturi, aspect constatat, de altfel, și de auditorii Curții de Conturi. După ce i-au fost imputate anumite prejudicii, fostul manager încearcă să scape de această problemă prin toate căile posibile. Obligat de instanță să răspundă în cazul unor angajări ilegale, Ionescu a formulat apel.

În perioada 01.08.-23.09.2016, o echipă de auditori publici externi din cadrul Curții de Conturi a efectuat un control la nivelul acesteia pentru perioada 2014-2016, iar printre constatările formulate de către echipa de auditori în raportul de control a fost reținută o abatere constând în efectuarea de cheltuieli de personal nelegale, pentru cumul de funcții incompatibile, plătite Mădălinei Crețu. Curtea a reținut că situația de incompatibilitate este determinată de faptul ca Departamentul Administrativ avea în subordine Serviciul de Resurse Umane. Crețu a exercitat cumul de funcții în baza unui singur contract individual de muncă. Din luna mai 2015, aceasta și-a desfășurat activitatea prin cumul de funcții incompatibile, fiind încheiate două contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată, fără a se face diferența între funcția de bază și cea secundară, în condițiile în care ambele aveau câte 5 ore/zi, respectiv contractul individual de muncă încheiat în aprilie 2015 pentru funcția de șef resurse umane, funcție prevăzută a fi exercitată în perioada 13,00-18,00 din zi, și actul adițional pentru funcția de șef departament administrativ, pe durata nedeterminată, în perioada 8,00-13,00 din zi. Cauzele și împrejurările care au condus la apariția deficiențelor au fost reprezentate de deciziile directorului general de atunci, Valeriu Nicolae Ionescu, spune raportul, iar consecințele economice financiare ale abaterii de la legalitate constau în creșterea nejustificată a cheltuielilor cu personalul și, concomitent, diminuarea rezultatului patrimonial, a profitului brut și impozitului pe profit. Auditorii au stabilit reanalizarea cazurilor de incompatibilitate și luarea măsurilor pentru eliminarea acestora, dar și stabilirea mărimii și întinderii prejudiciului reprezentând plăți nelegale pentru cumul de funcții incompatibile. Prin cererea adresată către Tribunalul Constanța la data de 28 iunie 2018, CNAPM a investit instanța de fond în contradictoriu cu Mădălina Crețu, dar și asiguratorul Generali, cu soluționarea acțiunii având ca obiect obligarea celor din urmă la plata unui prejudiciu reprezentând plată nelegală efectuată de CN APM SA către Mădălina Crețu. Compania spune că prejudiciul a fost cauzat de conduita culpabilă a directorului general din perioada mai 2015-iunie 2016, respectiv Valeriu Nicolae Ionescu.

Cum încearcă Valeriu Nicolae Ionescu să scape de răspundere, în cazul în care instanța constată că este vinovat de producerea prejudiciului

CNAPM spune că fapta culpabilă săvârșită de către Valeriu Nicolae Ionescu constă în aceea că a semnat contractul individual de muncă în calitate de angajator, pentru numirea în funcția de șef serviciu resurse umane a Mădălinei Crețu și, totodată, a semnat actul adițional pentru numirea în funcția de șef departament administrativ, producând în acest fel, în patrimoniul reclamantei prejudiciul reprezentând cheltuieli nelegale de personal pentru cumul de funcții incompatibile. De precizat faptul că, în calitate de părât, în instanță a fost chemat și asiguratorul Generali Romania Asigurare-Reasigurare SA. Asta pentru că, prin polița de asigurare încheiată între reclamanta CN APMSA și asigurator, Valeriu Nicolae Ionescu a dobândit calitatea de asigurat. Prin polița de asigurat, Generali se obliga să acorde despăgubiri, inclusiv cheltuieli de judecată, pentru daune cauzate prin fapte culpabile ale asiguraților, daune care rezultă din orice solicitare de despăgubire formulată împotriva oricărui asigurat și notificată asiguratorului, astfel cum rezultă din „specificația privind achiziția serviciilor de răspundere profesională a administratorilor și directorilor din cadrul CN APM SA”.

În replică, fostul director și-a exprimat opinia în fața magistraților cu privire la acțiunea civilă, precizând că este ambiguă întrucât se solicită obligarea sa, în solidar cu asiguratorul, la plata prejudiciului produs prin semnarea celor două contracte de muncă, fără a se preciza concret suma pretinsă și fără ca acesta să fi fost notificat cu privire la restituirea vreunei sume de bani.

Pe de altă parte, Ionescu a mai spus magistraților că, în ipoteza în care s-a reține că este vinovat de producerea prejudiciului, atunci acest prejudiciu să fie suportat de către asigurator, în temeiul poliței de asigurare. Tribunalul a admis acțiunea în mai, însă Valeriu Ionescu a efectaut recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Curții de ApelConstanța pe 25 septembrie.

Mirela PASCAL

sâmbătă, 28 septembrie 20195086
Comentarii

152Tedy(29 sep 22:45)
Curva de Cretu a umblat cu iurov.visan.ionescu.hanganu.tivilichi care ia si platit prejudiciul si acum cu razvan ghici care.o suge bine daia nu o misca nimeni de acolo.
02Rezist(29 sep 12:16)
La DAJ Constanta s-au facjt si se fac angajari fictive. DNA mergi sa vezi pe ce criterii au fost angajati pilosii si securistii pensionari cu pensii speciale. BRUCHENTAL SI SONICA SPAGARA se cred bemuritoare tarfele astea. SONEL DA DIOLOME PE BANDA RULANTA sa ne intelegem cintra cost. BRUCHEBTAL acest monument de prostie angajeaza securisti consilier personal al directorului executiv. O gramada de proaste si prosti angajati doar pt ca taticu sotul sau amantul e la PSD. Cand o sa le scoateti ca pe BORIS PARPALA din sistem? FACETI UN CONTROL DE RUTINA SA VEDETI CUIB DE PROSTI ACOLO.
03Gelu(29 sep 11:10)
Tivi-zero barat
32Mihai(29 sep 08:29)
Ionescu, un betiv ordinar.
69Andrei(28 sep 21:19)
Sa i lingeti lindicul Madalinei prihajitilor
012Dan(28 sep 18:12)
Valeriu, a fost unul dintre putinii directori ai APMC-ului care a facut treaba buna. Un om modest, despre care, daca nu stiai ca este director general, treceai cu privirea mai departe. Fara basini gen Tivilichi, omul care stia tot. Parerea mea.
2114apc si de ce(28 sep 14:45)
O curva ordinara aceasta madalina cretu ,a avut-o si ionescu , oricum panarama divortata nu scapa sa se dea in barci cu prima ocazie cand are un interes...
97Pe Dragnea(28 sep 11:46)
BANDITUL de Johannis la dus la beci pe gagiu asta nu trebuie dus si el.Sau LEGILE sunt facute sa astupe gura fraierilor in Roumania zis tigani.
313ene(28 sep 11:17)
A fost mult mai capabil decat Tivilichi si arata mult mai bine.
1810Pt de ce(28 sep 09:52)
Sa.ne sugi castravetele la psd.isti
713Da' ce(28 sep 09:41)
Asta a fost numit director ca sa aiba raspundere ? Uitati-va la figura lui.E pesedist,are carnet PSD.Asta este singulul lui merit .
mai mult...Replica
15 noi 09:57ReplicaACCIDENT RUTIER GRAV în județul Constanța: un motociclist se află în COMĂ!

Un teribil accident rutier a avut loc în dimineața zilei de vineri, 15 noiembrie a.c., în jurul orei 05:14 în satul...1322

15 noi 00:00ReplicaCumpărați BUNURI IEFTINE? Să nu vă mirați dacă vă treziți cu MASCAȚII: iată ce au pățit niște constănțeni1770
15 noi 00:00ReplicaFEMEIA ATACATĂ, LOVITĂ cu PUMNII și PICIOARELE, în zona Casei de Cultură!1147
15 noi 00:00ReplicaPe două terenuri din Poarta 6, catalogate drept spaţii verzi, vor răsări blocuri

Vasile Florinștean și Chiranescu Dragos Cristian au solicitat Primăriei Constanța emiterea unui certificat de...642

15 noi 00:00ReplicaIluminatul festiv din Medgidia, câștigat de firma unei tinere liberale cu afaceri de milioane cu statul1282
15 noi 01:27ReplicaREVELION la Hotel Victoria Resort Mamaia: o petrecere aşa cum vă doriţi!414
15 noi 01:58ReplicaFăgădău: ”Ne vom bate de la egal la egal cu marile orașe europene la calitatea locurilor de joacă”

În ultimele luni, mai multe locuri de joacă au fost reabilitate în Constanța însă, la fel de multe sunt și acele...601

15 noi 01:21ReplicaACUZAȚIILE unei MAME: ”E fiul meu, dar e AGRESIV! Și-a bătut și fosta soție, acum urmează actuala”630
15 noi 00:00ReplicaStelian Ion pledează pentru candidat unic PNL-USR dacă nu vor fi alegeri în două tururi530
15 noi 08:54ReplicaPensionarii care au mâncat tochitura dobrogeană oferită de primărie spun că n-ar mai vota PSD!

A apus vremea PSD! Constănțenii vor o schimbare și speră ca, după turul 2 al alegerilor prezidențiale, să...1559

15 noi 00:00ReplicaBlack Friday. ANPC avertizează consumatorii să nu se lase păcăliți326
15 noi 00:00ReplicaCentrul de Zi pentru Copiii cu Autism 'Orizont', de 10 ani alături de cei care au nevoie de ajutor284
Vremea
20°18.2° - 20° vineri, 15 noiembrie 2019
ConstantaUmiditate: 64%
Vânt: 3.41 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4981316172730
5/401628333740
joker4511183513
Horoscop
mai mult...SPSportRT
15 noi 01:17SportFRF dă de pământ cu suedezii: „Ei bine, vikingii noștri, uite cum stă treaba”

În urma acuzațiilor de rasism aduse de către suedezi la adresa suporterilor români, Federația Română de Fotbal a...312

15 noi 00:00SportIon Ţiriac: Tenisul românesc se îndreaptă spre o perioadă foarte, foarte, foarte dificilă după ''era Halep''

Preşedintele Federaţiei Române de Tenis, Ion Ţiriac, a declarat, joi, pentru AGERPRES, după Adunarea Generală a...218

15 noi 00:00SportContra: M-am simţit jignit de faptul că Suedia şi-a prezentat echipamentul pentru EURO, ne desconsideră

Selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Cosmin Contra, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că s-a...270

15 noi 00:00SportRădoi, după succesul cu 4-1 al naţionalei de tineret: Eram fericit şi cu o victorie cu 1-0 în faţa Finlandei

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal Under 21 a României, Mirel Rădoi, a declarat, joi seara, după succesul cu...300

Local
15 noi 02:13LocalAccident rutier în apropiere de Costinești: a lovit cu mașina un porc mistreț?!

Potrivit trecătorilor, șoferul ar fi lovit cu autovehiculul un porc mistreț, pierzând apoi controlul direcției de...3131

15 noi 02:22LocalFestivalul Iernii 2019 își va deschide porțile pe 6 decembrie

Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie devine și în acest an locul de întâlnire al tuturor copiilor. Festivalul...432

15 noi 02:01LocalExplozie la un bloc de garsoniere, în Tulcea

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "DELTA" Tulcea a fost solicitat în jurul orei 06:10 în urma unei explozii...1127

14 noi 15:30LocalPetrică Miu a DEMISIONAT. Pe cine propune PNL pentru funcţia de inspector general şcolar

După instalarea noului Guvern PNL în funcție, scaunele șefilor deconcentratelor din Constanța, în special cei din...2718

14 noi 01:09LocalEVACUAŢI! S-A DECLANŞAT ALARMA DE INCENDIU ÎN URGENŢA SPITALULUI! VIDEO

Conform primelor informaţii, alarma s-ar fi declanşat dintr-o eroare, fiind verificaţi senzorii alarmei şi fiecare...2088

14 noi 02:42LocalConstănțeni, iată ce trebuie să faceți să nu deveniți ținta hoților!

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Secției 4, au...856

14 noi 02:37LocalMinor depistat la volanul unei mașini pe drumurile din județul Constanța!

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 12 noiembrie a.c., în jurul orei 15.50, au depistat...1171

14 noi 02:45LocalBărbat din Constanța, condamnat pentru evaziune fiscală

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Poarta Albă au depistat un bărbat, de 33 de ani, pe numele căruia...1342

14 noi 02:44LocalSpectacole inedite la Pavilionul Expozițional din Mamaia

Cu ocazia zilei Dobrogei, Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada” le-a pregătit constănțenilor...5577

14 noi 02:21LocalȘcoală în FLĂCĂRI! 200 de persoane EVACUATE!

Salvatorii Stației de pompieri Babadag, miercuri, 13 noiembrie, în jurul orei 13.00, au fost solicitați să...1682

Politică
15 noi 02:23PoliticăBEC - rezultate finale: Iohannis - 37,82%; Dăncilă - 22,26%; Barna - 15,02%

Preşedintele Klaus Iohannis a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 37,82%, fiind urmat de candidatul...248

14 noi 02:46PoliticăGuvern: A fost adoptată OUG privind regimul cetăţenilor britanici în cazul ieşirii din UE fără acord

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie...491

14 noi 02:46PoliticăDancă: Guvernul a adoptat OUG pentru acordarea veniturilor de completare în cazul minerilor care vor fi disponibilizaţi

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă pentru acordarea veniturilor de completare în cazul minerilor care...424

14 noi 02:42PoliticăHossu - Cartel ALFA: Vor fi acţiuni de stradă dacă Guvernul nu creşte salariul minim

O decizie a Guvernului de a nu creşte salariul minim cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2020 ar da impresia că actualul...597

14 noi 02:33PoliticăAsociația Elevilor din Constanța cheamă în judecată 12 consilii locale pentru că nu acordă burse elevilor!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a acționat săptămâna aceasta 12 consilii locale din județul Constanța...886

14 noi 02:22PoliticăS-a DECIS! Vârsta de pensionare va fi modificată

...3473

14 noi 02:28PoliticăA fost scos la concurs un post vacant în Primăria Constanța

Primăria Municipiului Constanţa organizează concurs la sediul din bulevardul Tomis nr. 51 pentru ocuparea unei...942

14 noi 02:32PoliticăPrimăria Năvodari derulează lucrări pentru modernizarea sistemului de distribuție a agentului termic în oraș

Primăria Năvodari, prin SC Termica Distribuție, derulează în aceste zile lucrări pentru modernizarea sistemului de...471

14 noi 02:27PoliticăCozmin Gușă își anunță revenirea în PSD, după excludere: Vreau să o schimb pe Dăncilă

Patronul Realitatea TV, Cozmin Gușă, a fost exclus din PSD la ședința Comitetului Executiv, dar susține că aceasta...1489

14 noi 02:47PoliticăReacția Olguței Vasilescu atunci când Dăncilă a fost întrebată dacă Manda e 'bărbat'

Claudiu Manda a ținut să precizeze, la finalul ședinței CEx PSD, că nu a jignit-o pe Viorica Dăncilă făcând-o...1187

Monden
15 noi 00:00MondenAntonia încasează chiar și 3.500 de euro pentru a zâmbi frumos la un eveniment

Dincolo de concerte sau contracte publicitare, vedetele pretind onorarii consistente și pentru simpla apariție la un...200

15 noi 00:00MondenDorian Popa a rupt tăcerea. De ce nu poate artistul să devină tată. „Trebuie să urmez niște pași”

Dorian Popa și Claudia Iosif trăiesc o frumoasă poveste de dragoste de câțiva ani și nu doar odată au fost...223

15 noi 19:37MondenCătălin Botezatu, prima prezentare de modă după operația la colon. Cum arată în prezent designerul

După operația la colon suferită, care îl slăbise mult pe îndrăgitul designer vestimentar, se pare că Botezatu...197

15 noi 00:00MondenRalflo și Kamara au lucrat împreună la piesa de dragoste „Podul dintre noi“

Ralflo lansează o nouă piesă care îi place foarte mult și pe care a realizat-o împreună cu Kamara. “Podul...153

15 noi 00:00MondenFinalistul Cezar de la MasterChef a fost în Colectiv: „Eu sunt unul dintre cei norocoși“

În această seară (14 noiembrie), de la ora 22:00, într-o atmosferă încărcată de emoție și dorință de a...200

15 noi 00:00MondenPet Shop Boys a anunțat că va lansa cel de-al 14-lea album, Hotspot, noul material discografic fiind scos pe piață pe 24 ianuarie

Pet Shop Boys a anunțat că va lansa cel de-al 14-lea album, Hotspot, noul material discografic fiind scos pe piață...149

15 noi 00:00MondenJane Seymour arată senzațional la 68 de ani! Cum îşi menţine silueta

Jane Seymour arată senzațional la 68 de ani, nu îţi vine să crezi că peste numai doi ani va deveni septuagenară!...243

15 noi 00:00MondenHarry şi Meghan au publicat o nouă fotografie cu Archie cu ocazia zilei de naştere a prinţului Charles

Ducele şi ducesa de Sussex au publicat o nouă fotografie a fiului lor, Archie, împreună cu Harry şi prinţul de...185

15 noi 00:00MondenKristen Stewart şi Naomi Scott au strălucit la premiera noului film din seria ''Charlie's Angels''

Actriţele Kristen Stewart şi Naomi Scott au strălucit, alături de colega lor Ella Balinska, la premiera noului...173

15 noi 00:00MondenTenorul italian Andrea Bocelli se alătură UNESCO pentru a ajuta copiii afectaţi de războaie

Cântăreţul de operă italian Andrea Bocelli a lansat miercuri, împreună cu UNESCO, programul muzical educaţional...153

Mapamond
15 noi 00:00MapamondRepublica Moldova: Guvernul condus de Ion Chicu, învestit cu votul a 62 de parlamentari

Guvernul Ion Chicu a fost învestit joi la Chişinău cu votul de încredere al Parlamentului. Pentru noul executiv au...197

15 noi 00:00MapamondPompeo: SUA vor continua să conducă lupta împotriva Statului Islamic

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a dat asigurări joi că Statele Unite vor continua "să conducă" lupta...149

15 noi 00:00MapamondUngaria trebuie să continue politica antiimigraţie, afirmă Viktor Orban

Ungaria trebuie să continue politica antiimigraţie deoarece "ungurii pot fi înlocuiţi doar de unguri", a declarat...152

15 noi 00:00MapamondErdogan afirmă că i-a spus lui Trump că nu va renunţa la sistemul rusesc S-400

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că, în discuţia avută în ajun cu omologul său american...160

15 noi 00:00MapamondSUA: Mai mulţi răniţi într-un atac armat la un liceu din California

Poliţia din California intervine la un liceu din Santa Clarita, la nord de Los Angeles, în urma unui atac armat în...192

15 noi 00:00MapamondRusia: Un elev de liceu a ucis cu focuri de armă un coleg şi a rănit alţi trei, apoi s-a sinucis

Un elev a fost ucis şi alţi trei au fost răniţi de un coleg care apoi s-a sinucis, într-un liceu tehnic din...150

15 noi 00:00MapamondItalia: 1,2 tone de cocaină sud-americană confiscate dintr-un container cu banane în Calabria

Autorităţile italiene au confiscat 1,2 tone de cocaină dintr-un container cu banane sosit în portul Gioia Tauro din...162

15 noi 00:00MapamondGermania aprobă o lege prin care vaccinarea antirujeolică devine obligatorie în grădiniţe şi şcoli

Bundestagul german (camera legislativă inferioară) a aprobat joi o lege prin care vaccinarea antirujeolică devine...155

15 noi 00:00MapamondÎntre 4 şi 5 milioane de străini se află ilegal în Europa

Între 3,9 şi 4,8 milioane de imigranţi ilegali se aflau în Europa în anul 2017, majoritatea bărbaţi tineri...153

15 noi 00:00MapamondOpt membri ai aceleiaşi familii, ucişi într-un atac israelian în Fâşia Gaza

Opt membri ai aceleiaşi familii au fost ucişi într-un atac israelian în sudul Fâşiei Gaza, înainte de intrarea...195

Sănătate
13 noi 03:43SănătateCNAS: Pacienţii cu afecţiuni oncologice vor putea beneficia de pachete integrate de servicii medicale şi tratamente personalizate

Pacienţii cu afecţiuni oncologice vor putea beneficia de pachete integrate de servicii medicale şi tratamente...581

12 noi 03:37SănătateAcțiune de donare de sânge în localitatea 23 August

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria 23 August organizează, sâmbătă, 16 noiembrie a.c.,...570

8 noi 00:07SănătateConceptul THE MEDICAL MALL a fost inaugurat la Constanţa

Joi, 7 noiembrie, MedCity a inaugurat la Constanța primul THE MEDICAL MALL. La evenimentul de lansare au fost prezente...4616

6 noi 00:03SănătateAcțiune de donare de sânge în Constanța!

Persoanele care doresc să doneze sânge dar nu o pot face în zilele lucrătoare, se pot prezenta sâmbătă 23...858

29 oct 02:12SănătateAcțiune de donare de sânge în Mangalia

Un grup de voluntari din localitatea Mangalia organizează o acțiune de donare de sânge în colaborare cu Centrul...992

27 oct 00:30SănătateSanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol la Gala Elitelor Medicale

În fastuoasa sală a Palatului Culturii din Târgu Mureș, la Gala Elitelor Medicale, Sanatoriului Balnear și de...1209

23 oct 20:14SănătateVal de internări la Pediatrie, cu infecţii respiratorii! Ce sfaturi transmite medicul specialist

Vremea destul de schimbătoare din ultima vreme i-a afectat pe copii, cei mai sensibili la alternanța de temperatură,...9516

23 oct 00:00SănătateSpitalul Clinic pentru Copii „Grigore Alexandrescu” organizează un program de tratament chirurgical pentru malformațiile cardiace

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, organizează un program de...1044

12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...3631

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...4569