REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
7.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Un fost primar și ”constructorul de spitale” din rechizitoriile DNA, printre cei care vor să construiască sediul STS de la Constanța

Un fost primar și ”constructorul de spitale” din rechizitoriile DNA, printre cei care vor să construiască sediul STS de la Constanța

Replica API 3 iulie 2022 | 00:00 4858

Șase firme, grupate câte două în trei asocieri, s-au înscris în cursa pentru construirea sediului pe care Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) vrea să-l ridice la Constanța. Unul dintre costructori are deja mai multe contracte de milioane la malul mării și este cunoscut în mediul de afaceri drept ”constructorul de spitale”, după cum apare într-un rechizitoriu DNA. Interesant este și că același personaj a fost chiar și profesor universitar la Academia de Informații a SRI, ceea ce înseamnă că un om al unui serviciu secret vrea să construiască sediul pentru un alt serviciu secret. Și nu e deloc greu de ghicit cine va câștiga acest contract de 4 milioane de euro, clasificat ca secret de serviciu.

Mihai Bulboacă și Mihai Iulian Șlic

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a inițiat pe 6 mai 2022 o procedură competitivă cu negociere pentru construirea noului său sediu din Constanța, un proiect de 4 milioane de euro care ar trebui finalizat în termen de un an și jumătate de la atribuirea contractului. STS negociază cu trei asocieri de firme, iar ofertele au fost deschise pe 24 iunie 2022, potrivit datelor publicate de SEAP.

Cum va arăta sediul STS din Constanța: clădire cu 3 etaje și sisteme speciale

Conform informațiilor publice, ”Achiziția are ca obiect proiectarea și execuția de lucrări pentru realizarea unei clădiri administrative care va găzdui sediul pentru Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Constanta, în vederea desfășurării în condiții optime a activităților curente ale instituției, ce va permite acomodarea infrastructurii tehnice, a sistemelor informatice și de monitorizare/management precum și a echipelor de administrare, inclusiv personalul care îl vă deservi.

Serviciile de proiectare se referă la elaborarea documentației tehnico-economice fazele: DTAC, DTOE, PTh + DE și asistența tehnică din partea proiectantului.

Lucrările de execuție se referă la construirea unui imobil cu regim de înălțime P+2E+E3R, inclusiv amenajări exterioare ale curții, împrejmuirea incintei la limita de proprietate, bazin subteran pentru rezerva de apă, toate instalațiile aferente, racorduri și branșamente care să asigure funcționalitatea dorită.

Structura de rezistență a clădirii este reprezentată de un sistem în cadre de beton armat prefabricate. Infrastructura este reprezentată de un radier general din beton armat. Amenajarea clădirii va fi efectuată conform cerințelor Beneficiarului iar spațiile vor fi compartimentate în funcție de specificul fiecărei camere și în funcție de nivelul de securitate corespunzător operațiunilor desfășurate în spațiul respectiv.

Închiderile exterioare vor fi realizate din tâmplărie de aluminiu și local perete cortină iar zonele pline vor fi realizare din zidărie de cărămidă.

Clădirea va fi echipata cu: sistem de alimentare cu energie electrica de joasă tensiune, grup electrogen, instalație electrică interioară de iluminat și pentru alimentarea echipamentelor, priză de pământ, instalație de protecție la supratensiuni atmosferice, sistem de încălzire/răcire centralizat, centrală termică, centrală de ventilație cu recuperare de căldură, sistem detecție și semnalizare incendiu, sistem de stingere incendiu, sistem de hidranți interior și exteriori, sistem de supraveghere video, sistem de control acces, sistem de avertizare la efracție a clădirii, sistem BMS, racord telecomunicații din 2 direcții redundante, sistem desfumare, instalații de apă rece și apă caldă, instalații de canalizare a apei uzate menajere și a apelor pluviale, gospodărire de apă și cameră de pompe.

Mihai Bulboacă

De asemenea, clădirea va cuprinde și un spatiu complet amenajat și dotat cu destinația de Data Room”.

Firmele interesate pentru contractul de 4 milioane de euro trebuie să aibă avize de securitate

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 510 zile, iar valoarea totală estimată a contractului este de 18.450.000 lei, fără TVA. Firmele interesate trebuie să îndeplinească criterii speciale, întrucât proiectul de la Constanța este clasificat drept secret de serviciu, se mai arată în documentația publicată de SEAP.

Astfel, dacă societățile constructoare vor să afle mai multe detalii despre proiect, acestea ”vor fi disponibile pentru candidații selectați care îndeplinesc cerintele de calificare, au obținut Avizul de securitate și numai după semnarea cu autoritatea contractantă a unui Acord de confidenţialitate având ca obiect protejarea informaţiilor clasificate vehiculate cu ocazia prestării serviciilor de proiectare şi executării lucrărilor”.

STS trebuie să aleagă acum din cele șase firme, grupate în trei asocieri, care au depus oferte, potrivit Profit. Este vorba despre asocierile Con-A Operations SRL - Con A SRL (ambele din Șelimbăr), General Service Grup 98 SRL – Servcom Grup 85 SRL (amândouă din București) și SSAB AG SRL Bacău – Bemel AG SRL Constanța.

Omul SRI-ului vrea și banii STS-ului

Printre cei care își doresc contractul de 4 milioane de euro pentru construirea sediului STS de la Constanța se află și câte nume foarte interesante.

Grupul de firme Con - A este deținut de Mircea Bulboacă și este unul dintre cei mai mari constructori din Ardeal, cu afaceri de un miliard de euro la nivelul anului 2020. Cele două firme care au depus oferte pentru contractul de la STS au declarat pentru anul 2021 afaceri cumulate de 900 de milioane de lei și un profit net de 31,7 milioane lei, cu 600 de angajați.

General Service Grup 98 SRL este deținută de afaceristul Victor Matei, prezentat într-un dosar DNA drept ”constructorul de spitale”, datorită numeroaselor sale contracte cu statul. Fost profesor universitar la Academia de Informații a SRI, Matei a mai primit contracte la malul mării și este greu de crezut că va rata și aceste lucrări de la STS, cu atât mai mult cu provine și el dintr-un serviciu secret.

Firma SRI-ului a raportat pentru 2021 afaceri de 24,6 milioane de lei și pierderi de 4,8 milioane lei, cu 40 de anagajți, precum și datorii de 11, milioane lei.

Pe de altă parte, cealaltă membră a asocierii, Servcom Grup 85 SRL, este deținută de Dumitru Anghel și este un colaborator uzual al firmei SRI-ului sus-menționată. Compania a raportat pentru 2021 afaceri de numai 532.000 lei și pierderi de 53.000 lei, cu 3 angajați, precum și datorii de 853.000 lei.

”Outsiderii” din cursa pentru contractul STS- un fost politician din Bacău și un arhitect din Constanța

În fine, dar nu în cele din urmă, asocierea cu probabil cele mai mici șanse la banii STS, date fiind mărimea, pe de-o parte și conexiunea la servicii, pe de altă parte, a contracandidaților săi, aduce în față un fost primar, dar și singura firmă din Constanța înscrisă în cursă.

Mihai Șlic

SSAB AG SRL face parte din grupul de firme Conbac SA, un constructor important din Moldova, controlat de oamenii de afaceri Corneliu Saftiuc, Mihai Iulian Șlic și Gabriel Nistor. Cel mai cunoscut este Șlic, fost viceprimar PNL și consilier local PDL al municipiului Bacău. SSAB AG SRL a raportat pentru 2021 afaceri de 154 de milioane de lei și un profit net de 4,2 milioane lei, cu 227 de angajați, precum și datorii de 125 de milioane de lei.

Partenerul băcăuanilor din această asociere este și singurul constănțean înscris în cursa pentru banii STS-ului. Bemel AG SRL este o firmă de arhitectură deținută de Cristian Marian Nicula și a raportat pentru 2021 afaceri de 2,5 milioane lei și un profit net de 378.000 lei, cu 9 angajați, precum și datorii de 1,9 milioane lei.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212