REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Un individ din Constanţa a FUGIT din ţară, după ce a fost condamnat pentru spălare de bani

Un individ din Constanţa a FUGIT din ţară, după ce a fost condamnat pentru spălare de bani

Replica API 19 martie 2020 | 00:00 2265

Un individ din Constanţa, condamnat în umă cu doi ani la peste 3 ani cu suspendare pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, s-a sustras ani de zile de la măsurile dispuse prin senţinţa de condamnare. I-au fost transmise convocări, citații, au fost efectuate vizite de către consilierul de probațiune responsabil de caz, fără ca persoana condamnată să poată fi găsită, rezultând că acesta nu locuiește la adresa respectivă de mai multă vreme, nefiind văzut de vecini, fiind stabilit în străinătate. Deşi a luat parte la procesul penal, ba chiar şi-a recunoscut fapta, după condamnare, individul şi-a luat tălpăşiţa şi a fugit în străinătate. Acum, magistraţii l-au trimis să-şi execute pedeapsa în spatele gratiilor.

Sorin Şandru a fost condamnat defnitiv la pedeapsa de 3 ani si 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani si 6 luni pentru săvârsirea infractiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. În perioada iunie – august 2008, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, individul, în calitate de administrator al unei societăţi, a comercializat importante cantități de cereale, către alte firme, fără a conduce evidența contabilă și fără a înregistra veniturile realizate din aceste tranzacții de cereale, sustrăgându-se de la plata obligațiilor fiscale față de bugetul general consolidat al statului, cauzând un prejudiciu în sumă de 1.919.523 lei și se compune din 754.439 lei impozit pe profit și 895.896 lei T.V.A. aferentă facturilor emise, respectiv 269.188 lei TVA avansuri încasate. De asemenea, la data de 29.05.2008, a declarat fictiv sediul social al societății administrate, în Mereni, fără să desfășoare vreo activitate economică în respectivul imobilul, sustrăgându-se astfel de la efectuarea verificărilor financiar contabile. Totodată, în perioada iunie – august 2008, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, a retras în numerar din conturile bancare ale societății, pe baza unor documente falsificate ( borderouri fictive de achiziție cereale de la persoane fizice), suma de 7.294.272,00 lei, cunoscând că banii provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscal.

După condamnare, a fugit din ţară

Pentru faptele sale, a fost condamnat în 2017, definitiv, la 3 ani şi 6 luni cu suspendare, şi termen de încercare 6 ani. El trebuia să se prdzinte lunar să dea cu subsemnat la Serviciul d Probaţiune, fiind luat în evidență la data din 15.09.2017. O lună mai târziu i-a fost expediată prin poștă o convocare, însă plicul a fost returnat cu viza ,, lipsă domiciliu”. Consilierul de probațiune responsabil a efectuat o vizită la domiciliul condamnatului, rezultând din discuțiile purtate cu vecinii că nu mai locuiește demult la acea adresă și că ar fi posibil să fie în străinătate. A fost găsită în imobil doar mama dar nu s-a putut comunica cu aceasta întrucât prezenta tulburări psihice. S-a solicitat sprijinul poliției și s-a transmis o nouă convocare, plicul fiind returnat, din nou, cu viza ,,lipsă domiciliu”. În data de 18.04.2018, consilierul de probațiune s-a deplasat din nou la adresa de domiciliu a condamnatului, dar de această data nu a fost găsită nici măcar mama condamnatului. Din demersurile făcute de Serviciul de Probațiune a rezultat că individul, pe numele său Sorin Şandru, nu figurează cu altă adresă de domicliu decât cea cunoscută deja. Pentru că a fost de negăsit, Serviciul de Probaţiune a sesizat Tribunalul Constanţa, solicitând revocarea suspendării executării pedepsei. Potrivit legii, “asupra revocării sau anulării suspendării executării pedepsei sub supraveghere se pronunță, din oficiu, la sesizarea procurorului sau a consilierului de probațiune, instanța care judecă ori a judecat în primă instanță infracțiunea ce ar putea atrage revocarea sau anularea.” De asemenea, “dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse ori stabilite de lege, instanța revocă suspendarea și dispune executarea pedepsei.” Cererea Serviciului de Probaţiune a fost admisă, urmând ca individul să execute în întregime pedeapsa de 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni. Deţi nu a dat niciun semn ani de zile, după ce Tribunalul s-a pronunţat, cu teama că ar putea ajunge după gratii, individul a formulat recurs. Însă, prea târziu a reacţionat. Cererea i-a fost respinsă ca fiind fomulată tardiv.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In conditiile epidemiei omul a vrut sa faca o fapta buna : sa spele banii. Nu a fost inteles.
0
0
Sa faca puscarie in locul lui Completul de judecata care a dat sentinta....cu suspendare !
0
0
Daca nu-l condamnau nu mai fugea.Cine-i vinovatul,hai?
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212