REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Un medic, în loc să ceară deschiderea cabinetelor stomatologice, se ocupă de biserici

Un medic, în loc să ceară deschiderea cabinetelor stomatologice, se ocupă de biserici

Replica API 4 mai 2020 | 23:33 2346

Arhiepiscopia Tomisului se pregătește să depună o petiție către Prefectura Constanța, prin care va cere instituției să deschidă bisericile pentru credincioși. Se pare că acest lucru se va întâmpla cel târziu, miercuri, 5 mai, după cum a declarat Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. De altfel, nu este singurul care optează pentru redeschiderea lăcaşelor de cult. De exemplu, un medic de familie din Constanţa a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Kluas Iohannis.

Credincioșii își doresc redeschiderea bisericilor cât de curând posibil

ÎPS Teodosie cere sprijinul autorităților locale pentru a deschide lăcașele de cult și îndeamnă și credincioșii să își exprime individual punctul de vedere către Prefectura Constanța. Teodosie spune că în petiție nu există o dată anume pentru deschiderea bisericilor, însă afirmă că mulți dintre credincioși își doresc acest lucru cât de curând. „Da, este adevărat, credincioșii își doresc acest lucru. Foarte mulți ne-au trimis mesaje, au semnat petiția deja pentru a putea fi trimisă Prefecturii Constanța. Nu este scrisă o dată anume în petiție. Sperăm să se deschidă bisericile cât mai curând. Miercuri, 5 mai, va fi trimisă petiția către Prefectura Constanța”, a declarat ÎPS Teodosie.

Avem deja sute de mesaje pe mail. Vin din 3 în 3 minute

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, îndeamnă credincioșii să folosească cu încredere dreptul lor de a semna această petiție și spune că sunt deja sute de semnale primite pe adresa Arhiepiscopiei Tomisului. „Da, se va depune de către Arhiepiscopie o petiție. Transmitem credincioșilor care doresc redeschiderea accesului la slujbe să se adreseze și ei Prefecturii, prin mijloacele online. Să se folosească cu încredere de dreptul lor de petiționare. Avem deja sute de semnale de sprijin în mail. Vin din 3 în 3 minute”, a spus Eugen Tănăsescu.

Aștept petiția din partea Arhiepiscopiei pentru a lua o decizie

Contactat telefonic, prefectul județului Constanța, George Niculescu a pus că a fost înștiințat de această petiție și așteaptă să o primească pentru a lua o decizie în acest sens. „Dacă vor depune acea petiție, voi răspunde”, a spus George Niculescu.

Arhiepiscopia îi îndeamnă pe cei care doresc să sprijine această iniţiativă, să trimită cererile, „în formă scrisă, până marţi, 5 mai 2020, cu datele personale completate şi semnătură olografă, pe adresa ARHIEPISCOPIA TOMISULUI, Str. Arhiepiscopie nr 23, Constanţa, cu specificaţia "Petiţie pentru deschiderea bisericilor”.

Un medic de familie din Constanța cere deschiderea bisericilor din oraș

Un medic de familie din Constanța cere de asemenea deschiderea lăcașelor de cult din oraș și spune că oamenii au nevoie și de „tratamentul oferit bolilor sufletului, pe lângă cel oferit bolilor trupului”. „Sunt medic de familie in localitatea Constanța. Luând parte, ca medic de familie, și la problemele psiho-emoționale ale pacienților mei, am hotărât să lansez o scrisoare deschisă, adresată tuturor celor abilitați să ia decizii în perioada stării de urgență, devenită deja o perioadă de mare criză în plan psihologic și spiritual. Așa cum omul are nevoie de tratamentul bolilor trupului, venind la medic (de obicei într-un cabinet de 10-12 mp), chiar în această perioadă de pandemie, întrucât nu se pot da consultații online pentru toate problemele medicale (în plus, vârstnicii nu sunt obișnuiți cu tehnologia și nu toți au aparţinători), tot la fel are nevoie de tratamentul bolilor sufletului, mergând la lăcașul de cult căruia îi aparține ca și confesiune, ambele drepturi fiind garantate prin Constituția României. Este bine cunoscut faptul că ajutorul psihologic și, mai ales cel duhovnicesc contribuie la ameliorarea, chiar vindecarea anumitor boli, la fel cum disperarea omului, asociată cu depresie și anxietate, duce la agravarea tuturor bolilor.Prin urmare, solicit redeschiderea tuturor lăcașurilor de cult recunoscute oficial, cu respectarea normelor de protecție recomandate de forurile medicale atât in interiorul, cât și în exteriorul acestora: purtarea măștilor, dezinfectarea mâinilor la intrare, păstrarea distanței sociale, exact ca in orice alt spatiu public (supermarket, farmacie, magazin de construcții, piață agroalimentară). În speranța de a nu completa o criză medicală și economică cu una socială, solicit urgent redeschiderea acestor lăcașuri”, spune medicul.

Cultele religioase beneficiază de autonomie din partea statului, însă se supun legii

În articolul 29 din Constituția României, privind „drepturile și libertățile cetățenești”, în dreptul alineatului 3, se specifică următorul lucru ”cultele religioase sunt libere și se organizează potrivit statutelor proprii, în condițiile legii”.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lasane cu mail-urile Daa lasane zine mai degraba umde ii casa de marcat de la femeia cu luminari Dupa daaa mai dezbatem Nimeni niciodata nu a prm bom fiscal pe nimic cumparat din biserica.Asa ca taci.
1
0
Dnii Rafila, Arafat, Johannis, Vela, Tataru isi permit sa tina Biserica lui Hristos inchisa si pe crestini ii forteaza sa stea departe de Hristos. Cine sunt ei sa ne interzica sa ne interzica slavim pe Dumnezeu in sfanta biserica? Sunt atei cumva si le incurca Hristos planurile? Ne-au distrus sarbatoare de Paste cu grija lor. De cand atata grija sa ne descrestineze? Trebuie sa purtam masti pt. ca dnii Johannis, Tataru, Arafat, Rafila si Vela au de vanzare masti? Din amenzile date de militienii lui Vela o sa-si faca PNL campanie electorala.
0
0
...si se pare ca inca mai rezista comunismul.Cu fanatici ipocriti si perversi mai draga! Demult sunt convins ca pochii sunt ateii patriei. Acolo in biserica se petrec lucruri stranii printre care si lingerea icoanelor in grup organizat.Virusului ii place asta la nebunie.Medicul care e de acord cu o asa barbarie, si pe deasupra o impune, trebuie neaparat reciclat.
1
0
Hai sa vedem daca are curaj sa spuna cine este
1
1
Hicleanul asta de Mache zis si Teodosie , un afacerist nu popa, are si la Dorna Candreni un hotel a lui in padured ,linga o biserica unde calugarii se ocupa de hotel si banii ii trimitprea fericitului Mache , care a mai delapidat si suma de la UE de 340000 E ,dar judecatorii l-au iertat , bataie de joc.Cat tupeu pe hotomanul asta de Mache
7
1
Ai dracu de curisti ce sunteti!!!
5
1
Misto simbolistica de pe sigla Farmaciei! Mai bine nu ajungi! ce inseamna Pharma in Greaca ?
2
0
Stiu doi oameni morti dupa bani, Teodosie si Buculeasa. O vand si pe ma-sa
12
2
daca e anonima, o semnez...cum se numeste medcul? sau ii este rusine sa-si asocieze numnele cu Hristos?
6
3
pt anca cea cinstita si fara de pacate ,,sa ridice primul piatra...
1
3
titlu de doi lei : abordare la fel ; nivel piciorul broastei;ce legatura au cabinetele cu bisericile? pot fi in conjunctie nu in disjunctie; scuzati, daca vreti va traduc; se pare ca nu ati parcurs tot ciclul scolar; ati ramas blocata inchestia aia tfl;
7
0
Au innebunit popii,nu mai au bani."Nimeni nu este mai presus de lege" mai ales pentru biserica.Nu mai sunt turisti ptr.Dorna Arini.Nu se deschid institutiile instructive ale societatii,de care avem nevoie,
11
4
Sa se deschida. Avem nevoie cu totii de Dumnezeu.
9
7
vezi Arina Dornei
5
0
Medicul asta de familie are cabinetul deschis? Pun pariu ca nu. Face consultatii online si da trimiteri la upu.
10
4
Cand il vad pe Milogul srl mi se duce tot cheful de viata
18
2
Pisamas pe muianele voastre de popi nenorociti ce sunteti ,
15
10

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272