REPLICA ONLINE CONSTANTA

9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Un salariat al CET, concediat de Crăciun! Rămas fără loc de muncă, bărbatul acuză un ABUZ GROSOLAN din partea Electrocentrale

Un salariat al CET, concediat de Crăciun! Rămas fără loc de muncă, bărbatul acuză un ABUZ GROSOLAN din partea Electrocentrale

Replica API 29 decembrie 2018 | 08:43 1087

În instanţă

În instanţă

Lucian Marius Neacşu

Lucian Marius Neacşu se află în litigu de muncă cu Electrocentrale SA încă de la începutul anului. La Tribunalul Constanţa a fost înregistrat pe 2 iulie 2018 dosarul cu numărul 3980/118/2018, la secţia I civilă, în materie de litigii de muncă. Dosarul face obiectul constestaţiei împotriva deciziei de sancţionare aplicată reclamantului Lucian Marius Neacşu de către pârâtul SC Electrocentrale Constanţa SA.

Deși procesul este încă pe rol, joi, 27 decembrie 2018, în cea de-a treia zi de Crăciun, lui Lucian Marius Neacşu, operator reţele termoficare, i s-a comunicat că i s-a desfăcut contractul individual de muncă, încheiat cu societatea în urmă cu doi ani. Ultima dată a fost la muncă miercuri, pe 26 decembrie 2018, în tura de după-amiază. Desfacerea contractului de muncă a venit la scurt timp de la neprezentarea acestuia la comisia disciplinară.

De precizat că acesta nu a refuzat participarea la comisie. Mai precis, Lucian Marius Neacşu s-a aflat în imposibilitatea de a se prezenta la solicitarea CET în data de 12 decembrie, la sala de consiliu în vederea audierii în cazul procedurii de cercetare disciplinară. Salariatul are documente prin care demonstrează că nu a putut participa la comisia de disciplină, întrucât comunicarea trimisă prin Poştă de CET Constanţa a ajuns cu două zile mai târziu.

Deşi ar fi trebuit să intre în data de 12 decembrie 2018 în comisia de disciplină, acest lucru nu s-a mai întâmplat întrucât comunicarea trimisă de CET prin Poştă în data de 6 decembrie a.c., a ajuns acasă la salariat cu două zile mai târziu, şi anume pe 14 decembrie a.c..

Sancţionat pentru că a făcut schimb de tură mai devreme

Salariatul afirmă că ce se întâmplă este un abuz. ”În data de 20 iunie 2018 am făcut schimb de tură cu un coleg din Cumpăna, care a preluat tura mai devreme. La ora 20.00 în loc de ora 22.30. Este o cutumă ca schimbul de tură în cazul turelor de noapte să se facă mai devreme pentru ca navetiştii să ajungă acasă. Una este să pleci la 22.30, alta la ora 20.00, atunci când faci naveta în judeţ. Cu toate acestea, deşi toţi colegii facem la fel, mie mi s-au oprit banii pe două ore, aproximativ 70 de lei, pentru că mi-am schimbat colegul cu două ore mai devreme și am plecat de la serviciu la ora 20.00 în loc de 22.30. Astăzi (n.r. joi, 27 decembrie 2018) mi s-a comunicat că mi s-a desfăcut contractul de muncă.

Desfacerea contractului a avut loc la scurt timp de la convocarea comisiei de disciplină, la care nu am putut participa. Mai mult, deşi Codul Muncii precizează că trebuie să lipseşti trei zile nejustificat de la muncă şi nu două ore pentru a se desface contractul de muncă, astăzi (n.r. 27 decembrie 2018) m-au anunţat să nu mai vin la muncă pentru că au încetat raporturile de muncă”, a explicat Lucian Marius Neacşu.

Acesta a ratat şi prima comisie de disciplină din luna august, convocată la scurt timp de la incident, întrucât în ziua în care a fost convocată, soţia lui a suferit un atac cerebral. Lucian Marius Neacşu speră să câştige procesul în instanţă şi să-şi redobândească locul de muncă. Următorul termen în dosar este pe data de 28 ianuarie 2019. Salariatul este decis să meargă mai departe şi să-i facă anagajatorului plângere penală pentru abuz în serviciu. Menţionăm că anterior, Lucian Neacşu a muncit aproximativ 20 de ani la RADET, într-un punct termic, iar în momentul de faţă nici el, nici soţia sa, care este bolnavă, nu au un loc de muncă.

“Vă asigur că s-a încercat tot ce se putea încerca să se rezolve această situaţie”

Contactat de Replica, directorul tehnic al CET, Monica Neacşu, a precizat următoarele: “Vă asigur că au fost îndeplinite conidiţiile şi cu întrunirea comisiei disciplinare. Au fost mai multe abateri care au condus la această decizie, cea a desfacerii contractului de muncă”.

Cum vede eventuală reîntoarcere a salariatului la muncă, dacă instanţa va hotârî aceasta, directorul tehnic al CET a spus că “o să vedem la momentul potrivit ce o să hotărească instanţa”. “Vă asigur că s-a încercat tot ce se putea încerca să se rezolve această situaţie”, a mai adăugat Monica Neacşu.

Pe de altă parte, Lucian Neacşu susţine că este singurul proces de acest gen în ultimii 38 de ani cu CET-ul şi că este singurul care a avut curaj să reclame o asemenea situaţie. Întrebată dacă este singurul astfel de proces, Monica Neacşu a afirmat “mi-e greu să vă dau un răspuns, sunt director tehnic”. De asemenea, directorul tehnic a precizat că Lucian Neacşu a refuzat să vină să i se înmâneze decizia de încetare a raporturilor de muncă.

Litigul de muncă a început în luna februarie

Prima dată Lucian Neacşu a fost sancţionat în luna februarie 2018. Lucian Neacşu susţine că sancţiunea a fost dată pentru că în timpul programului a fost la toaletă fără să-şi anunţe superiorul. “Suntem o echipă formată din 18 salariaţi. Activitatea noastră presupune verificarea gurilor de vizitare a reţelei de termoficare din municipiu. În data de 27 februarie 2018 mă aflam în zona Kaufland şi împreună cu un coleg am traversat strada şi ne-am dus la toaletă.

Pentru că nu am anunţat şeful de secţie, pe domnul Marian Petec, care se afla în control pe teren, că vom merge la toaletă, am fost sancţionaţi, eu cu 10% din salariu pe două luni, iar colegul meu cu 5%. Amândurora au vrut să ne reţină procent şi din sportul de vechime. Eu m-am opus să mi se reţină bani din sporul de vechime şi mi s-au reţinut 300 de lei/lună dintr-un salariu de 1.700 de lei.

Colegul meu în schimb a fost sancţionat cu 900 de lei/lună, întrucât i s-au reţinut bani şi din sporul de vechime”, a povestit fostul salariat al CET. Colegul său a plătit sancţiunea şi s-a conformat, în schimb Lucian Marius Neacşu, potrivit celor afirmate, a refuzat “să plătească o sancţiune dată pe nedrept”. Abia la sfârşitul lunii iunie 2018, CET-ul i-a anunţat pe cei doi salariaţi că li se vor reţine bani din salariu pentru faptele petrecute în luna februarie a.c. la gura de vizitare a reţelei termice din zona Kaufland, iar la câteva zile distanța, Lucian Neașcu a dat în judecată Electrocentrale Constanța. Mai apoi, la doar câteva zile distanță de la intentarea procesului, Lucian Neacșu a devenit unicul salariat amendat de societate pentru că a făcut schimb de tură mai devreme, deși așa se practică în rândul salariaților CET în cazul turelor de noapte, din cele afirmate de Lucian Neacșu.

Precizăm că între directorul tehnic Monica Neacşu şi fostul salariat Lucian Neacşu nu există relaţii de rudenie, este doar o coincidenţă de nume.

Camelia MATEI

Citeşte şi

https://www.replicaonline.ro/electrocentrale-sa-data-in-judecata-de-un-angajat-am-deviat-5-minute-de-la-traseu-cat-am-avut-nevoie-la-toaleta-360338/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da,a fost la schimb de mame,sotia lui nu are nimic ,este bolnava de lene.A facut el mai multe la locul de munca de l-au dat afara,este o lepra .
3
0
Asta nu a fost la schimb de mame ?
2
0
ia-o in gura bai comunistule!
1
0
cat o fi baut lepra asta prin cet
3
2
E peste tot chestia asta vad:angajatii de la statiile de epurare au ture de noapte ptrcare primesc 25%spr de noapte,dar nu au stat in viata lor o noapte la munca;asa se fura statul si se descurca unii,cu sporuri nemeritate ,apoi se duc si la al 2lea serviciu,la negru si asabaietii smecheri de la stat reusesc performanta de a munci in 2 locuri in acelasi timp,primesc si 2 zile libere sa se refaca dupa tura de noapte,ca s-au obosit la al doilea job.Dar hei,in fundatura aia din Palazu,nu-i vede nimeni,sicontroalele venite de la Directia Apelor nu i-au gasit la post si ce?leafa merge,timpul trece
10
0
Mafia PSD da afara oamenii.
5
4
Nu e singurul care trimis la munca doarme sau bea in loc sa munceasca. Sunt multe articole in presa cu astfel de lenesi. Desigur ei au muuulte drepturi cum ar fi odihna la umbra 8-9 ore cu o bericica, cumparaturile diverse adica shoping 3-4 ore in loc de turnarea asfaltului, inspectarea instalatilor de pe teren dar dupa ce mai lucram pe cont propriu la cate cineva etc etc. Daca nu ne place salariul mai bine plecam. Desigur motivatia cu wc o au mai toti. In timp ce unii muncesc si se imbolnavesc pentru cativa bani unii sunt putori si mai fac si procese.
8
4
SA VEDETI LA AMBULANTA CE ABUZURI FACE BADESCU LAURENTIU UCIGASUL FETEI DIN NAVODARI. IN SCHIZOFRENIA LUI TERORIZEAZA ANGAJATII SI SPUNE CA E PSDIST SI FACE CE VREA. FURA BANI AMBULANTEI PRIN CONTRACTE CU PARANDARAT. NENOROCITUL ASTA A OMORIT O FATA DIN NAVODARI. DNA SE AUDE. BADESCULE SA DEA CANCERUL IN FAMILIA TA SCHIZOFRENICULE
8
0
o jagardea penala, procesoman de meserie, dat afara de la RADET de lichea ce era.
12
2
auzi sanctionare deoarece are munca de teren a intrat la toaleta ceea ce este normal pentru orice om si mai ales la barbati dupa o anumita varsta , prostata . Daca ii gaseau intr un restaurant sau bar la baut da trebuiau sanctionati dar asa . Dar pe sefi cine ii sanctioneaza cand noua ni se i trerupe agentul termic asta era ultimul trepadus de la CET care trebuia dat afara . Conducerea trebuie data afara pentru dezastrul de acolo
9
7

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212