REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ungaria: Cotidianul Magyar Nemzet, închis după o dispută între patron şi premierul Viktor Orban, a fost relansat

Ungaria: Cotidianul Magyar Nemzet, închis după o dispută între patron şi premierul Viktor Orban, a fost relansat

Replica API 7 februarie 2019 | 00:00 444

Cotidianul conservator ungar Magyar Nemzet, lansat în 1938 şi care a adoptat pentru scurt timp o linie editorială împotriva actualului guvern înainte de a fi închis de proprietar, după alegerile de anul trecut, a fost relansat ca publicaţie proguvernamentală, în locul cotidianului proguvernamental Magyar Idok, relatează miercuri dpa şi Budapest Business Journal (BBJ).

Magyar Nemzet a susţinut iniţial guvernul Fidesz, instalat la putere în 2010, pentru ca în 2015 să-şi schimbe poziţia, după ce proprietarul cotidianului, omul de afaceri Lajos Simicska, prieten din copilărie şi aliat al premierului Viktor Orban, a avut o intens mediatizată dispută cu acesta.

Conflictul a izbucnit după ce Simicska, multă vreme adept al discreţiei, a dat o serie de interviuri în care l-a calificat pe Orban drept "nenorocit", folosind termenul vulgar de "geci" în maghiară, ceea ce a făcut de altfel ca momentul acestui viraj al relaţiilor dintre cei doi să rămână în istorie ca "Ziua G". Ulterior, Magyar Nemzet a apărut la standurile de presă ca ziar de opoziţie, parte a intereselor din media din sfera de influenţă a lui Simicska.

Imediat după alegerile legislative din aprilie anul trecut, la care Orban a obţinut al treilea mandat consecutiv de premier, Simicska a anunţat închiderea ziarului, alături de alte outleturi.

"Deşi oficial Magyar Nemzet a încetat să existe la 11 aprilie 2018, practic acest lucru s-a întâmplat la 6 februarie 2015, când s-a dezis de propriul trecut", se menţionează miercuri într-un editorial în cotidianul relansat, într-o referire la "Ziua G", de la care se împlinesc nu întâmplător patru ani.

Site-ul magyaridok.hu va continua să funcţioneze ca arhivă.

Relansarea Magyar Nemzet are loc după ce luni Istvan Varga, preşedintele Fundaţiei central-europene pentru media, conglomerat media proguvernamental înfiinţat în noiembrie anul trecut, şi-a prezentat demisia, la câteva ore după ce a dat un interviu site-ului regional de ştiri behir.hu în care critică deschis calitatea media proguvernamentale şi îşi declară preferinţa pentru presa independentă sau favorabilă opoziţiei.

Deşi se prezintă drept "creştin, conservator şi pro-guvern", Varga, fost deputat Fidesz, admite în interviu că preferă să citească ziare de stânga, cum sunt Magyar Narancs sau Nepszava, dacă vrea "articole şi comentarii bine scrise", notează BBJ.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa vrea si Dragnea sa distruga presa ce il critica.Romania ca si Ungari ,Rusia si Turcia, nu sunt tari democratice.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272