REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Valentin Petrescu (FPSC): Estimăm că 10% dintre muncitorii calificaţi se vor întoarce în ţară datorită majorării salariilor în construcţii

Valentin Petrescu (FPSC): Estimăm că 10% dintre muncitorii calificaţi se vor întoarce în ţară datorită majorării salariilor în construcţii

Replica API 26 februarie 2019 | 00:00 368

Mărirea salariilor în sectorul construcţiilor va readuce în ţară aproximativ 10% din muncitorii calificaţi şi va reduce semnificativ exodul altora, a declarat, luni, preşedintele Valentin Petrescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), într-o conferinţă de specialitate.

"Orice firmă depinde de oameni. Şi nu poate avea rezultate o firmă care nu are salariaţi. În acest moment, în România există un deficit de 400.000 de persoane. Încercăm ca prin aplicarea Ordonanţei 114 să rezolvăm cât de cât problema salariaţilor pe mai multe planuri. Încercăm să stopăm plecarea oamenilor din ţară, încercăm să aducem înapoi oameni plecaţi, în special din Italia care se confruntă în prezent cu o recesiune. Cel puţin 10% dintre muncitorii calificaţi din străinătate estimăm că se vor întoarce în România. Nu vorbim de nişte salarii exorbitante. Pentru un specialist, un salariu de 500 de euro nu este ceva ieşit din comun. Însă de aici se pleacă. 3.000 de lei va avea un necalificat, iar pentru specialişti salariile vor fi mult mai mari", a apreciat Valentin Petrescu.

Acesta spune că majorarea salariilor până la un minimum de 3.000 de lei net pe lună pentru un muncitor din construcţii nu va duce la insolvenţe în acest sector, nici chiar în cazul IMM-urilor.

"Eu nu cred că vor dispărea IMM-uri. Am făcut tot felul de studii în acest sens. Impactul salarial faţă de anul trecut este foarte mic. Se învârte undeva între 1% în cazul cel mai bun şi 15% maxim în ponderea de salarii, nu în ponderea totală a cifrei de afaceri. În schimb, vor ieşi din zona salariilor gri", a precizat pentru AGERPRES preşedintele FPSC.

Acesta susţine că firmele din construcţii ar prefera să lucreze cu muncitori români care se întorc din alte ţări şi care sunt bine pregătiţi decât cu muncitori extracomunitari. Cu toate acestea, dacă nu există suficienţi muncitori români, companiile vor trebui să se orienteze către cei aduşi din afara UE.

"Ordonanţa prin care se prevede majorarea salariilor trebuie îmbunătăţită, pentru că nu ne dorim creşteri doar în zona salarială. Există şi scăpări în această ordonanţă. Vrem un mediu de afaceri concurenţial, corect, transparent", a spus Valentin Petrescu.

La rândul său, Cristian Erbaşu, vicepreşedinte FPSC, a apreciat că prevederile Ordonanţei 114 nu pot fi considerate ajutor de stat, la fel cum au considerat şi reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Conform datelor avansate de Cristian Erbaşu, peste 25% dintre românii care au plecat să lucreze în străinătate muncesc în prezent în construcţii şi sectoare adiacente acestuia.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Domnule Valentin Petrescu aceasta modificare legislativa nu incurajeaza decat escrocheriile... ai auzit de micsorarea salariului brut? Si tot la un salariu de k.k.t ajungi
1
0
Cresterea artificiala a salariilor in constructii va fi suportata tot de populatie, mai precis de cei ce vor achizitiona locuinte noi... Sa vezi acum explozie de preturi la apartamente! De vazut cine la va mai cumpara...
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272