REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° ConstanÈ›a Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° ConstanÈ›a Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

VIDEO! CIRC la Consiliul Local, pe seama unui teren din lista DOSARULUI de RETROCEDĂRI. Proprietarul vrea să construiască bloc cu 7 etaje

VIDEO! CIRC la Consiliul Local, pe seama unui teren din lista DOSARULUI de RETROCEDĂRI. Proprietarul vrea să construiască bloc cu 7 etaje

Replica API 29 noiembrie 2019 | 15:18 758

Pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Consiliu Local Municipal din data de 28 noiembrie au figurat şi două proiecte suplimentare. Unul dintre ele: aprobarea unui PUZ în temeiul sentinţei 63/2016, rămasă definitivă. Iniţiatorul PUZ-ului este Mihai Valentin Florin. Proiectul a stârnit un scandal monstru, la şedinţă fiind prezenţi şi şi cetăţeni care se împotrivesc investiţiei, dar şi senatorul Stelian Ion.

Amintim că, în urmă cu câțiva ani, același teren a făcut obiectul unui litigiu în instanță, împreună cu Primăria Constanța și Consiliul Local. În 2015, Mihai Valentin Florin, proprietarul terenului, a deschis o acțiune în instanță, prin intermediul căreia solicita ca Primăria Constanța să fie obligată la elaborarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal ( PUZ) pentru terenul de 500 mp în vederea construirii unui imobil S+P+7E-apartamente de locuit, precum și eliberarea certificatului de urbanism ca act premergător autorizației de construire. În ianuarie 2016, Tribunalul Constanța a admis cererea formulată de proprietar și a obligat Primăria Constanța și Consiliul Local Constanța să întocmească și să adopte Planul Urbanistic Zonal prin care să se reglementeze regimul de construire al zonei în care se află terenul proprietatea acestuia, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Administrația locală a atacat hotărârea la Curtea de Apel, precizând că PUZ-urile trebuie să fie în concordanță cu PUG-ul unității administrative din care face parte terenul, iar în PUG-ul Municipiului Constanța, terenul în litigiu este prevăzut ca spațiu verde-parc. Curtea de Apel însă, a constatat, în baza documentelor depus ela dosar, că terenul este sub interdicție de construire până la aprobarea planului urbanistic zonal care va studia oportunitatea construirii elaborat Conform Legii nr. 350/06.07.2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului. Fapt pentru care, Curtea de Apel a respins, în 2016, recursul și a menținut decizia primei instanțe. Așa că proprietarul are liber la construcții.

Constănțenii din zonă au venit la şedinţă pentru a-și exprima dezacordul. Cer să nu fie votat: "Nu înţeleg de ce primăria promovează cu atâta ardoare acest PUZ dubios", a spus un cetăţean. La rândul său, proprietarul terenului a explicat: "Dețin terenul din 2005. În 2007 am demarat acțiunea, nereușind să obțin PUZ. În 2016 am obținut acest drept. Primarul a fost obligat să inițieze PUZ, iar CL să adopte. Am întâmpinat piedici birocratice. Aceasta zonă va fi dezvoltată frumos și va fi o emblemă în Constanța. Nu aveți dreptul să interveniți în ședința de Consiliu ,ne vedem în instanță", a spus Mihai Valentin, inițiatorul PUZ-ului, adresându-se constănțenilor aflați în sală pentru a-și exprima dezacordul cu privire la acest proiect. "Terenul a fost cumpărat prin credit bancar. Sunt al 5-lea proprietar", a mai spus el.

"Vom face plângere penală notarilor care au schimbat prin pix destinația terenurilor și angajaților din primărie care au schimbat destinația terenului, da ă acest PUZ se votează", a replicat un constănţean furios din pricina acestui PUZ.

Decebal Făgădau a reacţionat, după ce a fost acuzat de constănţeni că nu face nimic împotriva acestui PUZ, deşi, aşa cum se poate observa, primăria s-a opus acestui plan: "Plătesc amendă în nume propriu că nu l-am lăsat pe inițiator să facă ce vrea. Nu vă permit să mă faceți hoț. Inițiatorul PUZ-ului a solicitat în comisii reintroducerea proiectului pe ordinea de zi. Comisiile au spus că nu e treaba lor să inițieze proiectul, ci a primarului. Asta am făcut. Țin să vă anunţ că pe fiecare zi de întarziere şi municipalitatea și eu plătim amenzi".

"Eu trebuie să acționez respondabil, conform actelor. Municipalitatea nu a fost de partea inițiatorului. Eu nu fac altceva decât sa vă explic în ce situație sunte.Dacă va pica proiectul, voi arăta instanței că am inițiat proiectul", a mai spus Făgădău.

"Există o sentință care obliga CL să aprobe PUZ. Nu e pusă în aplicare, se plătesc penalități. Probabil se vor derula procese care se va întinde pe mai multi ani", a fost opinia Marcelei Enache, secretarul orașului. Senatorul Stelian Ion a venit în ședință și a cerut cuvântul. Această problemă e una spinoasă. Avem două hotarâri care se bat cap în cap. Avem o situație in care primaria și CL au fost obligate să iniţieze acest PUZ. O soluţie ar fi deschiderea unui proces de revizuire", a spus avocatul Stelian Ion. "Nu mai induce lumea în eroare. Vorbești prostii", i-a spus viceprimarul Dumitru Babu. "Ceea ce spuneți s-a invocat. Am invocat toate argumentele", i-a spus şi Făgădau. "Domnule viceprimar, aveţi un comportament suburban și nu vă permit!", i-a spus Stelian Ion lui Dumitru Babu.

PMP şi PNL au depus, fiecare, câte un amendament, însă nu au trecut. În final, cu toate că PNL şi PMP s-au abţinut, proiectul a fost adoptat.

Decebal Făgădău, despre prezenţa lui Stelian Ion la şedinţă: A venit să-şi facă campanie

La final, Decebal Făgădău a menționat că a reintrodus proiectul pe ordinea de zi la solicitarea proprietarului, Valentin Florin Mihai, întrucât la ședința trecută acesta nu a putut fi prezent pentru a-și spune punctul de vedere .Mai mult, a mai menționat edilul, este un proiect din cauza căruia are și conturile blocate, fiind amendat de judecători că nu a respectat decizia instanței. "Le-am spus data trecută consilierilor că am conturile blocate. Am fost amendat cu 35.000 lei că nu am respectat decizia instanței. Proprietarul a fost și în comisii, consilierii au fost de acord cu reintroducerea proiectului, însă doar primarul poate face asta. L-am reintrodus. Nu am intervenit cu nimic în nici o dezbatere. Am văzut că-i arătată cu degetul primăria. Cred că dacă s-ar fi dus în instanță (vecinii - n.r.) ar fi fost mai uniți și ar fi avut mai mult câștig de cauză. Au venit aici pentru a specula politic", a spus Făgădău. Referitor la intervenția parlamentarului Stelian Ion, acesta a comentat: "A venit să-și facă campanie. Nu poate să ne spună să facem niște lucruri care le-am făcut deja". Trebuie precizat faptul că terenul din Faleză Nord care a stârnit revolta locuitorilor din zonă face parte din lista terenurilor retrocedate, însă care nu intră in dispoziția Înaltei Curți de Casație și Justiție privind recuperarea acestuia. "Noi facem demersuri pentru punerea în aplicare a dispoziției privind recuperarea terenurilor. Nu ne putem substitui instanței și să spunem că nu-i de bună credință cumpărătorul. Dacă are un PUZ, nu înseamnă că va construi mâine. Vom încerca să aducem terenul la municipalitate. Promit că în mandatul meu nu se va construi nimic acolo. Terenul face parte din cele vizate pentru construirea de parcuri, locuri de joacă", a declarat Făgădău. Edilul a menționat că nu are nimic să-și reproșeze și că "nu mă aflu în cârdășenie cu nimeni și nu încerc să promovez vreo afacere imobiliară". Întrebat dacă nu există posibilitatea ca terenul să fie vândut, edilul a precizat: "Nu-l poate vinde în lipsa unui certificat fiscal și a unui certificat de informare din care se poate vedea daca face parte din dispoziția ÎCCJ".

Mai multe detalii:

https://www.replicaonline.ro/bloc-cu-sapte-etaje-in-apropierea-plajei-3-papuci-primaria-constanta-s-a-opus-constructiei-399640/

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Comentarii care arata exact gradul de educatie am cititorilor dvs, cat si valoarea acestei publicatii online! Cine are ceva de zis..sa-si publice numele si telefonul...sa poata fi identificat pt a raspunde acuzelor!
0
0
10 apartamente la magistrati, unul la grefier, doua la judecatori si gata. puteti a ma pupa in dos!
1
0
Sa spunem NU construirii blocurilor in Constanta.
2
0
Oare in fata SM-urilor cum au obntinut makedonii Bela Tanase autorizatie sa construiasca pe spatiul verde si in aglomeratia aia, fara parcari?
10
1
Hotaraste-te: esti ori hot, ori prost, ori amandoua. Ai distrus toate spatiile verzi si sanatatea constantenilor pentru zeci de ani, de-acum incolo.
8
0
Asta e un parvenit. E interfata lu Strutzu. A construit doar pe terenuri retrocedate, la Navodari de Matei, la Constanta de Mazare. Toate in buricul targului si toate cu vedere la mare. A venit din ploiesti cu caruta si acum e milionar de Constanta. Cine a dorit a venit si a masacrat orasul asta si acum se dau cetateni de buna credinta. Ameninta pe toata lumea cu procese si avocati. Sa vezi cand vor veni peste el avocatii asociatiilor de proprietari din zona terenului. Se vede din avion mangla. Auzi tu, instanta ii da si inaltimea cladirii si aprobarea in Consiliu. Fir intins!
10
0
Mai exact , unde este acest teren?
4
0
Fagadau taran coclit din Beidaud jud Tulcea, un cioban ordinar de la coada vacii, sluga lui Mazare. A dus lingusirea la cote istorice.
18
0
...in lunile ce au ramas pana la alegerile locale se vor da ultimile tunuri...
9
0
Fara Fagadau o sa renasca!
13
0
Un PRIMAR BUN DE NIMIC!
12
0
Sa vezi tu circ cu DNA fac cu voi daca-i dati lui cartali in palazu fara sa respectati legea.Vectra scrie pe tine ,marti vin la Primarie
9
0
jegului asta cu trei prenume. Sa-l viziteze cancerul pe nenorocit.
6
2
Presa se fereste sa scrie despre ce se intampla in orasul asta, a scris acum caci a fost scandal. Sa nu mai fie asa de lingai si sa spuna de prostiile care se fac
18
0
Daca era obligatoriu trebuia aplicata hotararea instantei fara a se vota in Consiliul Local. Votul exprima opinia consilierilor si nu o asa zisa obligativtate impusa de instanta. Pare ca Primaria si-a dorit din tot sufletul sa piarda procesul cu investitorul de buna credinta. Cetatenii? Da-i in ma-sa! Sa rabde!
16
2
asa ca mai aveti un bloc de 7 -9 etaje in Faleza Nord .In instanta a castigat ca terenul sa fie construibil dar nu 7-9 etaje.Multumiti-i lui Babu si Fagadau !
21
0
Pai si cum, asta nu e machidon !!!!??? Vai de capu meu, nu se poate asa ceva
18
0
Fagabou un hot ordinar
24
1
daca mihai florin valentin era make erau 134284 comentarii de bine, asa 3 comentarii amarate..
12
2
Om cu 3 prenume Mihai florin Valentin .muye psd muye fagabou muye Mazare . stai ca asta o ia in bot oricum la puscarie.
18
2
dupa alegeri vor veni dosarele alea grele, stai sa vezi atunci
23
1
Si primul proprietar cine a fost ?
18
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272