REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

VIDEO! Codul galben de vânt nu l-a împiedicat pe ÎPS Teodosie să iasă în larg!

VIDEO! Codul galben de vânt nu l-a împiedicat pe ÎPS Teodosie să iasă în larg!

Replica API 7 ianuarie 2020 | 00:31 533

Boboteaza sărbătorită și la Constanța

Boboteaza sărbătorită și la Constanța

Peste 6.700 de credincioşi au fost prezenți la manifestările religioase de Bobotează care au avut loc pe faleza Cazinoului din Constanţa, începând cu ora 12.00, oficiate de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopului Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi. Peste 250 de jandarmi de la Gruparea Mobilă “Tomis” au asigurat măsurile de ordine publică la acest eveniment.

Boboteaza (Botezul Domnului) a picat anul acesta luni, 6 ianuarie 2020, fiind sărbătorită și la Constanța. Sărbătoarea ne amintește de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan și a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Începând cu ora 11:30, s-a pornit în tradiţionala procesiune de Bobotează, de la Catedrală până pe faleza Cazinoului Constanţa. Acolo, începând cu ora 12, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat slujba de Sfinţire mare a apei pe faleza Cazinoului. La sfârşitul acesteia, ÎPS Teodosie a aruncat trei cruci în apele mării cu toate că în vigoare era un cod galben de vânt puternic. Revenit la mal ÎPS Teodosie a transmis că nu l-au speriat deloc valurile și că se aștepta să fie mult mai rău. „N-am avut emoții deloc! Valurile au fost încă prea mici, mă așteptam să fie mult mai mari. M-au stropit dar prea puțin, trebuia mai mult. Nu a fost vorba de nevoia unei veste de salvare. Boboteaza anului 2020 ne aduce valuri după cum vedem în această zi. Fiecare om are în viața sa valuri, când este mai bine, când este mai greu. Marea este o binecuvântare pentru noi. Ea ne împrospătează aerul cum trebuie să ne împrospătăm și noi sufletul acum, la Bobotează” a transmis ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Tradiția de la malul mării, prin care curajoșii sar după crucile aruncate în Marea Neagră de Bobotează, s-a respectat și anul acesta, în ciuda valurilor destul de mari. IPS Teodosie a aruncat 3 cruci de lemn în apele reci ale mării. Un număr de 15 temerari constănțeni au sărit după cele 3 cruci. Aceștia au fost recompensați de Arhiepiscopia Tomisului cu obiecte bisericeşti. Printre cei care s-au ”luptat” cu frigul pentru a fi binecuvântați tot anul este și Antonela Manac, de 24 de ani, studentă la Medicină. Deși a reușit să pună prima mâna pe cruce, tânăra spune că unul din competitori i-a smuls-o rapid. Cei care au prins crucea sunt: George Cristian Colioglu, în vârstă de 24 ani, scafanfru militar, Cătălin Iulian Bratu, dar și un alt tânăr, George, tot scafandru militar.

La asigurarea ordinii publice au participat şi lucrători din cadrul Inspectoratelor de Jandarmi Judeţean Constanţa, de Poliţie Judeţean Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi ai Poliţei Locale Constanţa.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au precizat că Aghiasma Mare se poate bea pe nemâncate în fiecare zi, până pe 14 ianuarie, când este Odovania praznicului Bobotezei. Ea se mai poate bea în zile de post mai aspru sau la unele sărbători, cu binecuvântarea preotului duhovnic, după Spovedanie.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cand Dracul l-a impiedicat pe tiganul lingurar sa nu-si faca de cap ,din bun de sula al lui daniel securistul s-a trezit seftan la snagov iar dupa care imediat in locul apostolului andrei,eu sunt sigur ca acesta v-a lua masuri impotriva tiganoiului lingurar,si ii va ofili tot buchetul de garoi lingurari de la dorna arini,DA DOAMNE,amin
0
0
Cu toate ca fara bani nici nu te ingroapa popi se mai gaseste lume care sa ii numeasca pe astia sfinti si sa le sarute mana astora care s-au folosit de religie,nu i-au slujit biserici si lui dumnezeu,pentru ca asta sunt preoti slujitori Domnului si frati pentru ceilalti credinciosi,asa le-a spus ISUS apostolilor:sfant este numai tatal si cel trimis de el,voi sunteti uni pentru ceilalti frati.
3
0
Pai daca sunt suverani...ei n au treaba cu Statul si nici cu legile,ce scrie pe poarta la ei?PATRIA IERARHICA da?ei nu se supun legilor...li se rupe pula de STATUL ROMAN
1
1
Ferma Nazarcea mai produce ceva pentru el ?
5
0
spagoveanul are o vorba - se spurca apa aceasta !
5
2
se are bine cu Zeul Neptun
4
2
Un Mare Porc si un mare Circ ! Idiotii la retardati se aduna !De aia sa dus dracului Tarisoara noastra !
6
2
Nu se sperie el de Codul Penal, dar de o adiere.
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212