REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Dum., 21 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6706
8.4° Constanța Duminică, 21 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6706
 

Viorica Dăncilă: Întrebați-l pe Orban cine și de ce nu a vrut autostrada Ploiești-Brașov. Video

Viorica Dăncilă: Întrebați-l pe Orban cine și de ce nu a vrut autostrada Ploiești-Brașov. Video

Mirela PASCAL 30 ianuarie 2023 | 00:00 6003

Viorica Dăncilă, prima femeie premier din istoria României, a fost de-a lungul anilor, mai ales în perioada în care a ocupat funcția de prim ministru, contestată, apreciată, atacată, trădată inclusiv de colegii ei de partid. S-a ridicat de fiecare dată și a mers înainte cu fruntea sus și a făcut lucruri bune pentru România, deși gurile rele spun că face parte din acea categorie de lideri politici care au distrus țara. Viorica Dăncilă a acordat un interviu, în exclusivitate, ziarului Replica,  în cadrul căruia a vorbit despre trădări, despre proiectele eșuate, despre cei care i-au pus piedici, dar și despre partidul Națiunea Oameni Împreună, în care s-a ”refugiat„ după ce a plecat din PSD. Alături de Viorica Dăncilă s-a aflat și Francesco Șerban, președintele executiv al NOI.

Viorica Dancila: intrebati-l pe Orban cine si de ce nu a vrut autostrada Ploiesti-Brasov. Video

„După ce se termină un mandat este important ce lași în urmă și cred că în perioada în care am fost premierul României, am acționat mult pentru țară și mai ales pentru oameni. Cred că acest lucru este important. Dincolo de contestații, dincolo de un limbaj, poate violent uneori, important este că am făcut lucruri bune pentru oameni și pentru țară”, a spus Dăncilă.

A intrat în PSD în 1996, în 2022 a ieșit. Cât s-a schimbat PSD-ul în cei 25 de ani și care a fost factorul declanșator care a determinat-o să părăsească partidul? ”Am rămas același om de stânga, chiar dacă am ieșit din PSD. În PSD sunt mulți oameni pe care îi apreciez, mulți oameni cu care țin legătură. Nu aș putea vorbi despre schimbarea partidului. Cred că s-a schimbat modul de raportare la problemele oamenilor și în 2022 mi-am dat seama că eu de fapt nu mai pot să merg pe o linie cu care nu pot fi de acord. Și atunci am făcut acest pas de a pleca din PSD, nu din dorință neapărată de a intra în alt partid. A fost o perioada în pare nu am mai făcut politică și pe urmă au venit la mine reprezentanții Partidului Națiune Oameni Împreună, conduși de domnul Francesco Șerban și am văzut că mai există oameni care mai vor să facă ceva pentru țară, oameni care vor să facă o altfel de politică. O politică care să aibă în prim plan cetățeanul, o politică bazată pe proiecte, nu pe violență verbală, o politică pentru oameni și pentru țară. M-am suspendat din Partidul Social Democrat în momentul în care am plecat și m-am angajat la Banca națională a României, la Serviciul Sustenabilitate și Economie Verde și de atunci nu am mai activat în cadrul PSD. Iar înainte de a merge către partidul NOI, normal mi-am dat demisia și am explicat care a fost motivul acestei demisii.

Întrebați-l pe Orban cine și de ce nu a vrut autostrada Ploiești-Brașov

Printre subiectele abordate Dăncilă a vorbit și despre Autostrada Ploiești-Brașov, pentru care semnase contractul de începere a lucrărilor în 2019 dar a fost anulat, după ce a plecat de la Guvernare.

Viorica Dancila: intrebati-l pe Orban cine si de ce nu a vrut autostrada Ploiesti-Brasov. Video

Eu nu vreau să judec un lider sau altul, vreau să explic starea de fapt. Am semnat contractul pentru autostrada Ploiești Brașov, în parteneriat privat. Trebuia să înceapă la sfârșitul lui noiembrie 2019 lucrările. În cooperare cu o firmă din China, Turcia și Franța, era un consorțiu. Toate datele erau stabilite. Am plecat în 4 noiembrie de la Guvernare, imediat a fost anulat cest contract și înlocuit cu al 9-lea studiu de fezabilitate. Pentru ce al 9-lea studiu de fezabilitate? Dacă cel precedent nu era bun, de ce se semna contractul pentru începerea lucrărilor? În noiembrie 2022 acea autostradă trebuia să fie finalizată”. Victor Ponta spunea că nu l-a lăsat Statul Paralel să facă autostrada...”La mine nu a fost cazul, erau toate pregătite, semnasem contractul”, a spus Dăncilă. Cine și de ce nu vreau autostrada Ploiești-Brașov? ”Cred că ar trebui adresată întrebarea domnului Orban”, a spus fostul premier.

Video:

Referitor la fostul partid, Viorica Dăncilă sune că nu a avut conflicte cu nimeni, însă spune că pentru unii lideri este mai important scaunul, decât binele cetățenilor. ”În fiecare partid există o ierarhie de partid și întotdeauna când intri într-un partid, sau când ai un lider, te uiți în primul rând la direcția, nu neapărat la persoana, în care este condus partidul, la proiectele pe care le are în vedere, ce este bun și ce nu este bun din raportarea pe care o are față de țară. Eu sunt o fire consensuală, nu pot să spun că-mi plac conflictele, nu am avut conflict absolut cu nimeni. A existat această situație în care de multe ori a fost mai importat scaunul, sau dorință de a ocupa un scaun, decât solidaritatea, dar este important ca ceea ce s-a întâmplat să nu se mai mai repete. Acesta a fost unul din motivele care m-au făcut să mă alătur echipei partidului NOI. Am văzut oameni care vor să lupte pentru țară, oameni care nu vorbesc despre patriotism la nivel declarativ, și care vor să îl arate prin proiectele pe care le implementează, prin măsurile pe care le iau. Acest lucru este foarte important în momentul de față”.

Foarte multe articole, de denigrare, la adresa mea au fost plătite de oameni puternici din PSD

Viorica Dăncilă a vorbit și despre atacurile și etichetele care i s-au pus, de-a lungul anilor și spune că majoritatea articolelor din presă, de denigrare, au fost plătită de oameni puternici din PSD. ”Nu pot să spui că nu te afectează. Știam că lucrurile care mi le reproșează nu sunt reale. Au fost foarte multe atacuri, foarte multă violență verbală, etichete. Acum am înțeles: au vrut să acopere măsurile bune luate pentru România. Nu am avut schelet în dulap și trebuia să-mi găsească ceva care să mă ducă în derizoriu. Au spus că nu am școală... am demonstrat că în perioada în care a fost la Guvernare a fost una bună. Cum o duceau oamenii atunci, și cum o duc acum. Jignirile venite trec, cu răni, dar important este când ai plecat să ai o sumă mare a realizărilor. Foarte multe atacuri m-au deranjat, acea plângere pentru înaltă trădare, m-a deranjat că au încercat să mă ducă într-o direcție... că nu am școală, că nu am pregătire. S-a dat dovadă de misoginism, încercau să se lege de detalii, ca să nu vadă sensul problemei. I-a deranjat că Viorica Dăncilă nu putea fi șantajată sau manipulată.  Cred că unii s-au și temut...începeam investițiile. Cred că dincolo de toate aceste atacuri care nu au venit numai de la presă. Nu acuz presa, în spate au stat forțe mult mai puternice din PSD, foarte multe articole au fost plătit, pentru denigrare, din PSD.

Video:

De ce a pierdut Dăncilă alegerile prezidențiale? A fost trădată de colegii din PSD

Viorica Dăncilă a vorbit și despre candidatura la prezidențiale, când a obținut cel mai slab scor al unui candidat PSD din istoria democratică a României. Cine a trădat-o. ”Am candidat în condițiile în care a trecut moțiunea de cenzură în octombrie, când nu mai aveam nicio funcție. Am candidat împotriva președintelui României, este foarte greu. Domnul Ponta a candidat împotriva primarului din Sibiu.... Al treilea aspect a fost legată de trădarea din PSD... pornind de la lideri, care nu s-au mai implicat și au boicotat alegerile îna numite județe. Am candidat după o perioadă în care președintele PSD a fost arestat. Dacă la europarlamentare procentul a fost de 32 %, la prezidențiale de a fost de 34 %... pentru că am mers printre oameni și am vorbit cu oamenii. Iar dacă la prezidențiale am obținut 3,4 milioane de votiri, la parlamentare din 2020 PSD a obținut jumătate din voturi. Iar asta spune multe lucruri”.  Cât despre faptul că Paul Stănescu nu a vrut-o candidat la prezidențiale: ”Consider că își dorea pe altcineva. El n-a vrut să fiu nici președintele partidului, dânsul avea o altă foaie de parcurs”.

Video:

Mai candidează Dăncilă la prezidențiale: Nu pot să spun acest lucru

Viorica Dăncilă spune că nu va candida, din nou, la prezidențiale, și nue xclude posibilitatea să candideze altă persoană, dina fara partidului NOI. ”Avem creionat foarte bine în statul modul în care vom alege candidatul pentru prezidențiale. Vom alege candidatul care are cele mai mari șanse. Cred că nu trebuie să vorbim despre acest lucru, pentru că o evaluare e foarte importantă și nu excludem să suținem pe cineva din afara partidului

Video:

Anca Alexandrescu a fost un om dedicat domnului Dragnea

Viorica Dăncilă a vorbit și de Anca Alexandrescu, omul de încredere al lui Liviu Dragnea, ”plantată” lângă Dăncilă să o controleze: ”Nu am spus că a fost trimisă de Dragnea să mă controleze. Dar, într-adevăr, a fost consilierul domnului Dragnea și se vede, și acum, că a existat o relație foarte bună, profesională., între cei doi. A fost un om dedicat domnului Dragnea„.

Viorica Dăncilă a vorbit și despre relația pe care o are cu Carmen Dan, pe care Liviu Dragnea vrea s-o impună la vârful partidului pe care și l-a înființat. ”Ne cunoaștem de foarte mult timp, suntem amândouă din Videle, locuim în același bloc, am susținut-o când a candidat ca și senator. Din păcate, nu au fost relații cordiale, ci relații profesionale, premier-ministru. Aveam o altă opinie legată de alte aspecte

Video:

 

Cât despre relația Vioricăi Dăncilă cu Liviu Dragnea...”Relația cu Liviu Dragnea a fost până într-un anumit moment o relație bună, dar așa cum am spus vreau să iau din trecut numai lucrurile bune, să nu mai repet greșelile pe care le-am făcut atunci și una dintre ele este că am avut prea multa încredere în oameni care pe urmă m-au trădat”, a spus fostul premier. Cât despre faptul că Dragnea a numit-o ”lacom și viclean”...”Prin tot ceea ce am făcut, prin acțiunile mele, prin modul în care mă raportez la oameni, cred că sunt ultimele etichete care mi se potrivesc: "lacom" și "viclean". N-am dat niciodată dovadă de lăcomie și acest lucru poate fi observat de toți cei care vor să vadă lucrurile corect, iar viclean, nu pot să vorbesc despre viclenie pentru că niciodată nu înșel așteptările oamenilor. Este adevărat că nu pot să fiu de acord cu lucruri în care nu cred și nu pot să fiu de acord cu decizii care influențează bunul mers al României.

Video:

Dăncilă, despre OUG privind amnistia și grațierea: Nu a putut să-mi fie impus, era mai importantă țara, decât dorința unor colegi

În cadrul interviului, am întrebat-o pe Viorica Dăncilă de ce nu a dat OUG privind amnistia și grațiere. ”Nu am dat această ordonanță de urgenta privind amnistia și grațierea...dacă se voia acest lucru se putea da în Parlament. Un al doilea lucru, dacă făceam acest pas cred că aduceam multe defavoruri României. Să nu uitam că atunci România era monitorizată, eram amenințați de la Bruxelles cu declanșarea articolului 7 și nu puteam să fac acest lucru. Eu cred că justiția nu trebuie făcută cu ordonanțe de urgență, dar și aici este o dublă măsură. Am văzut câtă presiune era atunci pe acest lucru, să nu mai fie date ordonanțe de urgență pe justiție, a fost și un referendum care a conținut acest lucru, să nu se mai intervină pe justiție. Am văzut că acum s-au dat ordonanțe de urgență pe justiție. Nimeni nu a mai fost interesat, de la nivelul Uniunii Europene. De aceea spun și subliniez acest lucru, și la nivelul Uniunii Europene există o dublă abordare, un dublu standard. Ceea ce le convine este agreat, ceea ce nu le convine nu este agreat. O să spun de fiecare dată, cu toate că sunt pro-european, că Uniunea Europeana s-a îndepărtat de valorile inițiale, în care existau solidaritate, exista acțiune comună, ci nu o impunere a anumitor reguli care efectiv de multe ori nu sunt corecte”.

S-au făcut presiuni, pentru a-l scăpa pe Dragnea? ”E cunoscut faptul că s-a discutat în Comitetul Executiv Național și că a fost votată această ordonanță de toți liderii județeni de atunci. Nu a putut să-mi fie impus, că era mai importantă țara, decât dorința unor colegi

Video:

Marcel Ciolacu și Paul Stănescu au sabotat-o, la moțiunea de cenzură

Legat de moțiunea de cenzură și de cei care au sabotat-.o, Dăncilă a accentuat aspectul că Ciolacu și Paul Stănescu sunt cei care i-au pus bețe în roate. ” Este adevărat că Marcel Ciolacu și Paul Stănescu m-au sabotat. Cei din PSD care au votat la moțiune au fost cei care au stat în birou la domnul Ciolacu. Acum ține totul de trecut

Video:

Despre contractul OMV: Trebuie să devenim acționari majoritari

În continuare, Viorica a vorbit și despre contractul păgubos OMV-Petrom, considerat una tentat la siguranța naționlă. ”Cred că trebuie să facem tot ce ține de noi să devenim acționari majoritari. Nu trebuie să mai avem acțiuni în defavoarea țării, să nu mai facem privatizări în care statul român să nu fie majoritar. Criticăm pe bună dreptate ce s-a întâmplat. Sunt lucruri care trebuie gestionate foarte bine. În momentul în care am fost premier nu am vândut nimic ce a aparținut statului român”.

Video:

 

Vezi mai jos video integral acordat ziarului Replica:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614