REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

VIP-uri din Constanţa, printre creditorii Tehnologica Radion. Theodor Berna are de achitat datorii de zeci de milioane de euro

VIP-uri din Constanţa, printre creditorii Tehnologica Radion. Theodor Berna are de achitat datorii de zeci de milioane de euro

Replica API 7 noiembrie 2014 | 23:16 922

Pe listă se află aproape 700 de creditori

Pe listă se află aproape 700 de creditori

Theodor Berna, sursa foto: business24.ro

Tehnologica Radion SRL, unul dintre cei mari constructori de drumuri din România, a intrat în insolvenţă la mijlocul lunii septembrie, după ce patronul său, Theodor Berna, a fost arestat într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Compania care numără circa 2.000 de angajaţi a cerut judecătorului sindic aprobarea unui plan de reorganizare, care urmează să fie elaborat în perioada următoare, iar procesul ar putea dura şi ani de zile, dată fiind mărimea firmei. Complexitatea dosarului de insolvenţă rezidă şi din numărul uriaş de creditori, din datele puse la dispoziţia instanţei de către debitor: nu mai puţin de 662. Din primele informaţii, datoriile Tehnologica Radion către cei aproape 700 de creditori este de aproape 90 de milioane de euro. Interesant este că pe lista din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, se află şi 30 de creditori din Constanţa, instituţii publice şi firme private, toate deţinute de persoane foarte cunoscute la malul mării.

Printre constănţenii cărora milionarul Theodor Berna trebuie le dea, de după gratii, banii înapoi se află numai VIP-uri unul şi unul: politicieni, oameni de afaceri, chiar şi un prorector. Deocamdată, la dosarul de insolvenţă al Tehnologica Radion nu s-a trecut nici o sumă în dreptul creditorilor, procedura fiind extrem de greoaie, tocmai din cauza numărului uriaş al acestora. Printre creditorii din Constanţa se află şi câteva instituţii publice, după cum urmează: Administraţia Bazinală de Ape Dobrogea Litoral, Consiliul Local din Valu lui Traian, RAJA, SDN Constanţa, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri şi Apollo Ecoterm SRL (firmă deţinută de Consiliul Local Medgidia). Iată însă şi cine sunt şi ceilalţi creditori din Constanţa, după cum se arată în dosarul de insolvenţă de la Tribunalul Bucureşti: Vulcamed SRL (benzinărie din Medgidia, deţinută de Gheorghe Stanciu), Uranus Pluton SRL (carieră de piatră din Ovidiu, controlată de Ovidiu Broască), Tempo Invest SRL (fabrică de produse minerale din Murfatlar, proprietatea lui Ioan Dorin Augustus Căpîlnaşiu), Search Chemicals SRL Constanţa(deţinută de milionarul Omer Susli, prin intermediul căreia a preluat lanţul de magazine Praktiker din România), operatorul portuar Sargeant Marine România, Rompetrol Rafinare SA din Năvodari, Rom Mark&Sign SRL din Valu lui Traian, PG Delta Electron SRL din Năvodari (deţinută de afaceristul Florin Pocora), Ozdemir Gara SRL (deţinută de Mustafa Demir şi Erhan Demir), Opexim SRL din Cobadin, Iridex Group Imp Exp SRL din Costineşti (afacerea fostului senator PC Corneliu Pascu), GBI Serveis SAU Lloret de Mar (compania spaniolă care a asigurat până recent salubrizarea din Medgidia), GAAD Invest Internaţional SRL (deţinută de Cornel Panait, consilier judeţean PSD şi prorector al Universităţii Maritime Constanţa), Enjoy Elhouse SRL din Mangalia, Elcomex IEA SA (proprietatea milionarului cernăvodean Ion Grecu).

Datorii fără număr...

Înşiruirea nu se opreşte, ci merge mai departe, cu următoarele nume: Construcţii Nuclearo-Electrice SRL din Cernavodă (controlată de consilierul judeţean PSD Nicolae Buriac), Congaz SA Constanţa (unde acţionar majoritar este colosul GDF Suez Energy), Canal Sea Services SRL (firma deţinută de „băieţii deştepţi” ai pilotajului şi remorcajului din Portul Constanţa), Best Partener SRL Medgidia (patronată de Sorin Elvis Radu, consilier local PER), Beira Cons SRL Medgidia (deţinută de Bechiş Nedret, consilier local UDTTMR), Arconi Star SA din Constanţa (controlată de cunoscuţii oameni de afaceri năvodăreni Gheorghe şi Victor Fechete, Stelian Fottu şi Neculai Ciupercă), JT Oil (controlată de Jean Paul Tucan); pe listă apare şi Viorel Păunescu, cel mai probabil în contul unui apartament din complextul Caelia pe care acesta l-a construit în staţiunea Mamaia.

Contracte de la stat de 386 milioane de euro

De-a lungul timpului, Tehnologica Radion şi sora sa mai mică, Teloxim Con SRL, ambele deţinute de Theodor Berna, au primit mai multe contracte în judeţul Constanţa, fie pentru construcţia de tronsoane ale Autostrăzii Soarelui, fie pentru deszăpezire. Numai în intervalul 2009- 2010 şi doar prin Tehnologica Radion, Berna a obţinut contracte de la stat în valoare totală de 386 milioane de euro. Constructorul a raportat pentru anul 2013 o cifră de afaceri de 356,8 milioane de lei (circa 81 milioane euro) şi un profit net de 3,8 milioane lei (aproximativ 900.000 euro). Datoriile companiei se ridicau la 383 milioane lei (peste 86 milioane euro) la finele lui 2013, în vreme ce nivelul creanţelor era de 253,6 milioane de lei (aproape 57,5 milioane euro).

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272