REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Viteza a omorât un copil la Medgidia! Şoferul vinovat, CONDAMNAT

Viteza a omorât un copil la Medgidia! Şoferul vinovat, CONDAMNAT

Replica API 27 decembrie 2019 | 01:26 306

Asiguratorul trebuie să plătească daune

Asiguratorul trebuie să plătească daune

Viteza a băgat în mormânt un copil de 14 ani. Şoferul vinovat de producerea tragedie a fost condamnat la doi ani şi 6 luni cu suspendare, iara siguratorul trebuie să plătească rudelor victimei zeci de mii de euro. Decizia a fost pronunţată de Curtea de Apel Constanţa pe 23 decembrie şi este definitivă.

În august 2016, I.B.G. din Medgida, a condus autoturismul său spre localitatea din Medgidia, dinspre Șoseaua de centură și ajungând la una din intersecţii, a accidentat pe minorul Ș. D, în vârstă de 14 ani, care se deplasa cu o bicicletă pe aceeași bandă de circulație, în aceeași direcție de mers și care a efectuat brusc viraj stânga fără se asigure. Întrucât şoferul avea o viteyă de peste 70 de km, deşi limita era de 50, nu a mai putut să-l evite şi l-a lovit mortal.

Şoferul vinovat a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

Sub aspectul pretențiilor civile, părinții și frații victimei s-au constituit părți civile în procesul penal cu suma de câte 50.000 lei daune materiale și 200.000 Euro daune morale (fiecare dințre părinți) și respectiv 50.000 Euro (pentru fiecare dintre cei doi frați) .

Instanța a reținut că sunt întrunite condiţiile legale pentru tragerea la răspundere civilă a inculpatului.

Inculpatul nu a respectat legea și a circulat cu o viteză de 76,2 km/h pe un sector de drum cu limita stabilită de 50 km/h, însă magistraţii au constatat că şi victima are o proporţie de 40 % din vină, pentru că a efectuat manevra de schimbare a direcției de mers fără să se asigure.

Tinând cont de aceste aspecte, instanţa a constatat că consecințele negative suferite de părțile civile în plan psihic și afectiv sunt extrem de dificil de cuantificat, fiind de netăgăduit suferința provocată părților civile, aspecte întărite de probatoriul administrat în cursul judecății. Judecând în echitate în echitate, instanța a apreciat că suma pretinsă ( 200 .000 Euro și respectiv 50 .000 Euro) apare ca fiind excesivă și reprezintă o îmbogățire fără justă cauză a părților civile, având în vedere și suferința acestora. A consideră instanța că, raportat la pierderea suferită și la celelalte aspecte ce au reieșit din probatoriul administrat, suma de 36.000 euro cu titlul de daune morale (către părinții victimei ) este echitabilă, motiv pentru care în privința acestora acțiunea este una echitabilă , motiv pentru care şi în privința acestora acțiunea a fost admisă în parte.

Împotriva deciziei Judecătoriei Medgidiei a fost formulat recurs. Pe 23 decembrie, Curtea de Apel Constanţa a desfiinţat, în parte, sentinţa pronunţată de Judecătoria Medgidia şi rejudecând a dispus reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligată parte responsabilă civilmente Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA către părţile civile Ş.T. de la 36.000 euro la 21.600 euro, Ş. A. de la 36.000 euro la 21.600 euro, Ş. V. A. de la 18.000 euro la 10.800 euro şi Ş. I. E. de la 18.000 euro la 10.800 euro, pentru fiecare din sumele astfel reduse în echivalent lei la cursul BNR de la momentul plăţii efective, la care se adaugă, pentru fiecare din sumele astfel reduse dobânda legală calculată de la momentul rămânerii definitive până la plata efectivă a acestora, sume ce urmează să fie actualizate în raport de data inflaţiei.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O SA MAI EA O P--A DAUNE CUNOSC UN CAZ IN CARE S-A PRIMIT CONDAMNARE DE 5 ANI SI DAUNE IN VALOARE DE 60000LEI DAR INCULPATUL NU ARE DE UNDE SA PLATEASCA FIINDCA E UN BOSCHETE AMBULANT,CARE NU ARE NICI PROPIETATI NICI MUNCA NU-I PLACEA INAINTE DE A FI CONDAMNAT DECI DUOA CE V-A IESI DIN PARNAIE CU SIGURANTA NU-I V-A MAI PLACEA SA MUNCEASCA ASA A IAI BANII DE UNDE DIN P--A,CEL MAI BINE II TAI O MANA SI DA-L IN MORTII MASII DE CAPUSA A SOCETATII.
0
1
oare din banii astia cat se intorc ca spaga prin intermediul avocatilor si a altor legaturi misterioase la judecatorii care au dat decizia? RCA din acesta cauza creste an de an!!!
1
0
Nu-i corect decizia cu supendare
2
2
Un lucru e clar in Romania nu exista lege ci judecatori,adica in cazul asta vinovatul trebuie sa dea banul si asa este corect,dar in zecile de cazuri in care pietoni au fost omorati sau schiloditi pe zebra sau pe trotuar parinti sau copiii nu am auzit sa fi primit asa sume de bani cu toate ca in cazurile alea vina soferului a fost 100%,ca si in cazul Serban Huidu care a intrat pe contrasens si a omorat trei,sau poate ala o fi platit nu stiu.
9
0
Da, tataie. Doar 40%. Fiindca distanta de franare de la 50 km h la 76 km h creste cu 30 de metri. Intreaba un expert daca nu ma crezi. Iar 30 de metri pot face diferenta intre moarte si cateva julituri si cucuie.
9
6
FERSTE ADEVARAT DAR CRED CA SOFERUL ARE 22 LA SUTA SAU MAI PUTIN VINA SI BICICLISTUL MARE PARTE ARUNCANDUSE IN FATA MASINII DAR SANTEM IN DEMOCRATIE MAGISTRATIIIIIIII PULIIIIIIIIIIIIIIIIIIII CAT A PLATIT BICICLISTUL IMPOZIT ROVINETA SI TAXA AUTO RUSINEEEEEEEEEE
6
5
Ha, 40% din vina cind pur si simplu s-a aruncat in fata masinii? Ba, ej nebun?
7
4

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212