REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Volum închinat lui Stan Greavu Dunăre, primul bibliograf al Dobrogei

Volum închinat lui Stan Greavu Dunăre, primul bibliograf al Dobrogei

Replica API 27 ianuarie 2020 | 00:00 533

Misiunea Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“ este nu doar aceea de a pune la dispoziția cititorilor o mulțime de titluri interesante de carte, presă sau alte documente, ci și a aceea de a aduce în atenția publicului cercetările întreprinse de colectivul instituției de cultură. Din seria acestor cercetări face parte și volumul „Stan Greavu Dunăre. O călătorie bibliografică în Dobrogea“ semnat de dr. Corina Apostoleanu, director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța și colegele sale, dr. Luminiţa Stelian și dr. Anca Angela Dobre.

Cartea a fost lansată joi, 23 ianuarie, în aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“. Despre lucrare a vorbit dr. Constanța Călinescu, directorul Editurii „Ex Ponto“, prozatorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu, precum și directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu.

Dispariție prematură, la doar 24 de ani

Născut pe 5 aprilie, în 1905, în satul constănțean Seimenii Mari, a întocmit prima bibliografie a Dobrogei, pe baza cercetărilor de teren efectuate în peste o sută de sate din această regiune. Din păcate, s-a stins prematur, în ziua de 10 mai 1929, la doar 24 de ani. „Stan Greavu Dunăre s-a născut pe 5 aprilie 1905, în satul Seimenii Mari, județul Constanța, într-o familie de oameni simpli, Ion și Cătălina, fiind al treilea copil din cei 12. După ce a absolvit cursurile primare în satul natal, la rugămintea învățătorului său, Gheorghe Robitu, părinții l-au îscris la Școala Normală din Constanța. De aici s-a transferat la Școala Normală din Oradea și Școala Normală din Făgăraș, de unde a obținut diploma de învățător. În paralel cu activitatea didactică și culturalizarea sătenilor printr-o serie de conferințe, Stan Greavu Dunăre a reușit să ajungă în peste 100 de sate dobrogene, de unde a obținut informații despre istoria, tradițiile și cultura acestor localități. Materialele strânse au fost publicate în anul 1928, în lucrarea „Bibliografia Dobrogei, de la anul 425 î.e.n. până în 1928 e.n. A murit pe 10 mai 1929 la Cernavodă, la vârsta de 24 de ani, în urma unei răceli contractate în deplasările de documentare din Basarabia. Este înmormântat în curtea bisericii din satul natal, peste drum de casa copilăriei. Pe crucea sa de mormânt sunt scrise următoarele cuvinte: «Opera sa s-a numit Bibliografia Dobrogei»“, se arată pe site-ul BJC „Ioan N. Roman“.

Volumul „Stan Greavu Dunăre. O călătorie bibliografică în Dobrogea“ se alătura celorlalte două tomuri care aduc în prim-plan viața culturală a tărâmului dintre Dunăre și Marea Neagră: „Reviste dobrogene ale României Mari“ și „Revista Ovidiu: o monografie contemporană“, toate fiind realizate de același colectiv de autori.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo pentu documentare si autenticitatea informatiilor.Bine ca nu s-a apucat"marea cercetatoare Lapusan " care "le stie pe toate" sa scrie vreo prostie..dar cine stie?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272