REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Vrei să reduci riscul cardiovascular? Cele 3 afecțiuni pe care e bine să le cunoști și previi

Vrei să reduci riscul cardiovascular? Cele 3 afecțiuni pe care e bine să le cunoști și previi

Replica API 10 iulie 2021 | 00:00 653

Un stil de viață sănătos este important pentru toată lumea, dar mai ales pentru persoanele care au fost diagnosticate cu o afecțiune cardiovasculară. Îngustarea ori blocajele din interiorul arterelor coronare (cele de la inima) pot fi încetinite dacă regulile în ceea ce privește stilul de viață sănătos al pacientului sunt respectate în continuare, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Termenul de boală cardiovasculară se referă la toate afecțiunile inimii și ale sistemului circulator, printre care și accidentul vascular cerebral (AVC) și boală arterială coronariană (denumită și cardiopatie ischemică). Există mai multe strategii care pot ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și, implicit, la reducerea riscului cardiovascular. Astăzi ne vom îndrepta, însă, atenția, în direcția a trei afecțiuni pe care pacienții cu risc trebuie să le țină sub control și în privința cărora trebuie să meargă în mod regulat la controale medicale.

Hipertensiunea arterială și colesterolul crescut pot deteriora inima și vasele de sânge, însă dacă pacientul nu face analize ori investigațiile necesare în privința sistemului cardiovascular, cel mai probabil el nu va ști dacă are sau nu tensiunea mare sau colesterolul mare.

Din acest motiv, sunt importante investigațiile medicale regulate, pentru că ele pot oferi medicului și pacientului informații prețioase despre valorile tensiunii arteriale și ale colesterolului seric și, în acest mod, pacientul va află dacă este cazul să ia anumite măsuri pe viitor.

Colesterolul mare (hipercolesterolemia)

Potrivit experților americani, adulțîi ar trebui să își facă analize de sânge pentru măsurarea valorilor colesterolului cel puțîn odată la 5 ani, începând cu vârstă de 18 ani. Analizele pentru determinarea colesterolului ar putea fi recomandate chiar mai devreme de 18 ani dacă pacientul prezintă și alți factori de risc pentru afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi dacă a avut rude la care bolile de inima au debutat precoce.

Hipertensiunea arterială

Potrivit experților, pacienții ar trebui să își măsoare tensiunea arterială cel puțin odată la 2 ani, începând cu vârstă de 18 ani, pentru a se face în acest mod screeningul pentru hipertensiunea arterială - că factor de risc pentru boală cardiovasculară și AVC.

În cazul în care pacientul are peste 40 de ani sau dacă între 18 și 39 de ani a avut un risc mare de a suferi de hipertensiune arterială, este bine că acesta să îl roage pe medicul sau să îi măsoare tensiunea arterială în fiecare an. Valoarea optimă a tensiunii arteriale este sub 120/80 mm Hg (sau "12 cu 8").

Diabetul ori prediabetul

Din moment ce diabetul este un factor de risc pentru dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare, pacientul trebuie să ia în considerare faptul că trebuie să își facă analize în mod regulat pentru screeningul diabetului zaharat. Cel mai bine este că persoană să discute cu medicul curant despre momentul potrivit pentru a i se măsură glicemia a jeun (pe nemâncate) sau despre momentul în care este bine să facă testul care determina valorile hemoglobinei glicozilate (HbA1c), pentru că acestea oferă informații prețioase despre un posibil diagnostic de diabet zaharat.

De asemenea, în funcție de factorii de risc ai pacientului - de exemplu, dacă este supraponderal sau are diabet în antecedentele medicale familiale - medicul poate recomandă chiar mai devreme anumite teste ori investigații pentru diabet.

Dacă greutatea pacientului este normală și acesta nu are alți factori de risc pentru diabetul de tip 2, experții americani recomandă începerea screeningului pentru diabet la vârstă de 45 de ani, apoi retestarea la fiecare 3 ani.

Bine de știut!

Valorile colesterolului din sânge sunt un factor major de risc pentru creșterea pericolului bolilor cardiovasculare. Dacă în urmă analizelor de sânge, pacientul află că nivelul colesterolului LDL ("rău") este prea mare, medicul este cel mai în măsură să recomande tratamentul necesar.

De exemplu, medicul poate prescrie pacientului care are deja o boală cardiovasculară sau care are un risc cardiovascular mai mare din cauza altor afecțiuni asociate (cum ar fi diabetul) o terapie cu medicamente special create pentru reducerea valorilor colesterolului - așa cum sunt statinele - sau anumite suplimente care scad valorile trigliceridelor ori pe cele ale colesterolului.

Pentru a reduce valoarea colesterolului, pacientul trebuie să adopte o dietă săracă în colesterol, cu cât mai puține grăsimi săturate, fără zaharuri rafinate și cât mai bogată în fibre.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212