REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Aeroportul Kogălniceanu a trecut pe pierderi. Bomboana de pe colivă: caută administratori cu CARNET DE PARTID!

Aeroportul Kogălniceanu a trecut pe pierderi. Bomboana de pe colivă: caută administratori cu CARNET DE PARTID!

Replica API 24 aprilie 2017 | 00:00 496

Ţinut pe bani publici,

Ţinut pe bani publici,

Societatea Naţională Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” Constanţa SA (SN AIMK) a terminat anul 2016 pe 0, după cum îşi programează deja de mai mulţi ani, dar a trecut, practic, pe pierderi după ce a trebuit să plătească impozit la stat. Cea mai mare parte din banii aeroportului vin din bugetul public, ca subvenţie de la stat, întrucât colaborarea cu NATO şi US Army nu permite dezvoltarea economică „civilă”. Interesant este şi unul din criteriile obligatorii impuse de Ministerul Turismului pentru selectarea viitorilor administratori: apartenenţa la un partid politic.

Aeroportul Kogălniceanu a înregistrat anul trecut venituri de 28.730.630 lei şi a cheltuit fix aceeaşi sumă, raportând la 31.12.2016 un profit 0. Legislaţia română presupune însă şi impozitarea unui profit 0, astfel încât aeroportul a trecut pe pierderi, după ce a plătit un impozit pe profit de 310.770 lei. Din totalul veniturilor, nu mai puţin de 20.500.000 lei au repezentat subvenţia publică, prin care statul român ţine aeroportul în viaţă, pentru a fi mereu la dispoziţia US Army.

Traficul civil, de turişti sau alţi pasageri, e mai mult accidental la Kogălniceanu şi asigură doar o mică parte din veniturile societăţii. Trecând peste rezultatele financiare previzibile ale aeroportului constănţean, atrage atenţia lista criteriilor aprobate anul trecut printr-o hotărâre de guvern pentru selectarea de administratori în companiile de stat, criteri care pot fi obligatorii sau opţionale.

Este vorba despre o aşa zisă matrice a profilului pe care trebuie să-l aibă un administrator, „un tabel care cuprinde competențele măsurabile, trăsăturile şi condițiile care trebuie îndeplinite în mod ideal de membrii consiliului, individual şi colectiv, împreună cu aptitudinile, cunoștințele, experiența şi alte atribute ale membrilor în funcție, precum şi ale potențialilor candidați. Scopul matricei, așa cum este prevăzut la art. 28 din anexa 1 la HG 722/2016, este asigurarea, pe baza analizei sistematice, a existenței unei proceduri de selecție transparente, formale, competitive şi comprehensive din punct de vedere decizional”.

Profilul candidatului ideal

Potrivit documentului emis de aeroport, viitorii candidaţi trebuie să aibă competențe specifice sectorului (cunoașterea legislației în domeniul specific de activitate (Obligatoriu)/Experiență în domeniul specific de activitate de minim 1(un) mandat, respectiv 4(patru) ani), competențe profesionale de importanță strategică (Experiență în administrare/management entități cu minim 250 angajați (Obligatoriu)/Experiență în Project Management / Marketing Strategic/Cunoștințe atestate în domeniul Project Finance/ Cunoaşterea rolului S.N.A.I.M.K.C.S.A. în contextul de securitate, de apărare actual/ Cunoștințe atestate în domeniul economic/Cunoștințe atestate în domeniul juridic / Cunoștințe atestate în domeniul tehnic de specialitate, specific domeniului de activitate al companiei/ Cunoștințe atestate în managementul resurselor umane), competențe de guvernanță corporativă (Cunoașterea legislației în domeniul GC (OUG 109/2011, LG 111/2016, HG 722/2016) (Obligatoriu) / Cunoștințe în măsurare, monitorizare KPIs și KRIs / Cunoașterea rolului și cadrului funcțional /Conștientizare organizațională (Obligatoriu)), competenţe de ordin social și personal (Capacitate de negociere și gestionare a conflictelor (Obligatoriu) / Aptitudini interpersonale și de comunicare (Obligatoriu) / Asumarea răspunderii; capacitatea de a lua decizii informate (Obligatoriu) / Cunoașterea cel puțin a unei limbi de circulație internațională (engleză, franceză, germană) (Obligatoriu) / Capacitate analitică (Obligatoriu) / Influență/perspicacitate), competențe Internaționale (Cunoștințe referitoare la bunele practici uzitate cu succes în organizarea și funcționarea la nivel internațional (pe specific) (Obligatoriu)) şi competențe specifice autorității publice tutelare ( Cunoștințe în domeniul organizării statului și a autorităților de la nivel central / Cunoștințe legate de realizarea activităților de implementare a proceselor de reglementare în transporturi).

Matricea conţine şi trăsăturile ideale ale administratorului la stat: „Integritate și Reputație (Obligatoriu), Independență (Obligatoriu), Expunere Politică (Obligatoriu), Memorie Organizațională (Obligatoriu), Alinierea cu scrisoarea de așteptări (Obligatoriu)”. Strecurată fără alte explicaţii, expunerea politică obligatorie înseamnă că doar un membru de partid poate fi numit administrator la o companie de stat. În fine, matricea elaborată de guvernanţi presupune şi o serie de condiţii eliminatorii: „Neîndeplinirea tuturor criteriilor obligatorii, înscrieri în cazierul fiscal şi judiciar şi înrăutățirea rezultatelor economico-financiare ale întreprinderilor în care şi-a exercitat mandatul de administrator pe perioada exercitării mandatului”.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca nici Karsium Moldoveanu, cel cu 3 ani de Politehnica in CV si care nu a trecut de anul trei, nu a pus aeroportul pe profit, atunci nimeni nu poate!!! Poate armata....
4
0
Aeroportul de la Mihail Kogalniceanu,doar o alta gaura neagra in buget,un loc in care sunt rasplatiti cu functii si bani membrii unor partide,in functie de succesiunea lor la putere.Si nu e singurul loc de acest fel din Romania.
3
0
Fotu si Boldea au si masini de serviciu sa mearga la pariuri si la cumparaturi cu Sica ...Boldea
1
0
E vorba de bomboana pe coliva.z
0
0
Da voi nu aveti zboruri astazi de postati intruna pe FB ?
4
0
Boldea de pe claudica de ce nu spui ma. Iti place sa plmbi cateii. Meriti salariul... La aeroport liderul de sindicat este consilierul directorului. Merge furaciunea
5
0
Boul de carsium nu a realizat nici pana acum ca lam facut cu fotu si Artagea . El se tot intreaba cine o fote pe anca si pe filiu. Pai cine ma prostime fotu si barcaru
6
0
pai cu un director hot, unul balbait, unul retard si unul betiv cum drak sa mearga ....
10
0
Nu v-ati saturat oameni buni sa fiti mintiti de ziarul asta de doi bani? Sunt curios ce profit are Replica? Probabil coabitati cu Roiu in incercarea de a mai scoate o stire bomba si de a striga imaginea aeroportului.
3
3
Un aeroport care ar trebui sa gaseasca solutii pentru a-si castiga pasageri noi, cu curse noi interne si externe pentru a nu fi nevoiti sa mergem pana la Bucuresti - Otopeni.Daca nu are multe curse normal e pe pierdere....
8
0
TRANSPORTURILOR, ministerul TRANSPORTURILOR impune, nu al Turismului! Vai de informarea voastra!!
9
0
punetil pa Paris NICU cu toata familia lui ca si asa ia-ti dat tot ce misca pa aeroport si o sa va plateasca cind vrea el ca e plin de datorii si da cafeaua si apa cu 10 lei si nu da nici bon. e frumos nu....?
8
3
Deci voi spuneti ca statul roman a gasit cum sa impoziteze toate bancile si multinationalele din tara care raporteaza profit zero: cu 310 770lei. Zic ca ar putea sa mearga si asa, dar sunt convins ca e iar doar incompetenta voastra.
10
0
Stire de 2 lei al ziarului replica! Nu puteti dormi voi de grija aeroportului!
8
7

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218