REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

BOMBĂ! Italienii de la FinCoGeRo RISCĂ SĂ PIARDĂ TOT LA CONSTANŢA!

BOMBĂ! Italienii de la FinCoGeRo RISCĂ SĂ PIARDĂ TOT LA CONSTANŢA!

Replica API 9 martie 2017 | 21:04 2598

Italienii de la Fin Co Ge Ro primesc o lovitură devastatoare de la procurorii constănţeni! Oamenii de afaceri care au provocat un adevărat cutremur la nivelul bugetului Constanţei sunt pe cale să piardă tot ce au obţinut vreodată în municipiul de la malul mării. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au constatat că toate terenurile intrate în portofoliul afaceriştilor italieni s-au datorat unor falsuri de care aceştia s-au folosit la momentul participării la licitaţiile organizate de municipalitate.

Povestea italienilor de la FinCoGeRo SPA a început în Constanţa în anul 2000. Primarul de la acea vreme, Gheorghe Mihăieşi, a semnat un contract de concesiune a unui teren de aproximativ 50.000 mp pentru ridicarea unui ansamblu rezidenţial în cartierul Faleză Nord, iar conform actelor semnate între părţi, Primăria Constanţa ar fi trebuit să realizeze pe cheltuiala sa lucrările pentru utilităţi.

În anul 2001, fostul primarul Radu Mazăre a contestat acest contract, urmând, ulterior, zeci de procese în instanţă, edilul considerând că Mihăieşi a greşit atunci când s-a obligat la “îndatorarea municipalităţii”. Au urmat procese, multe pierdute de Primărie, iar până acum, oraşul a obţinut doar eşalonarea sumei de 13 milioane de euro, pe o perioadă de 15 ani. Prin această a doua notificare, municipalitatea mai adaugă alte aproape 4 milioane de euro şi, a explicat Decebal Făgădău în septembrie anul trecut, mai sunt în litigiu alte trei situaţii de plată.

Pe lângă cartierul început de italieni în zona Faleză Nord, FinCoGeRo a mai obţinut în municipiul Constanţa şi alte terenuri, pe care au demarat proiecte imobiliare. Nici acestea terminare. Spre exemplu, pe lângă restaurantul Zorile, italienii plănuiau Complexul „FinCoGeRo Eminescu Street Project“, care avea să fie compus din mai multe blocuri turn şi un hotel. Din nou, investitorul nu a mişcat foarte mult în sensul realizării construcţiilor, ba mai mult, s-au ivit noi dispute între italieni şi primărie.

Licitaţii din 2000, anchetă în 2016, cu concluzii devastatoare

Iar acum, lovitură de teatru! În timp ce italienii stau liniştiţi, cu gândul că municipalitatea are să le verse în conturi o grămadă de bani (sumă care efectiv ar paraliza urbea), procurorii constănţeni au demarat, în 2016, cercetările într-un dosar privind infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi înşelăciune.

Obiectul cercetărilor penale le-a constituit verificarea legalităţii obţinerii, în anul 2000, a două contracte de concesiune a unor terenuri intravilane de către persoana juridică FinCoGeRo Spa. Este vorba chiar despre terenurile în suprafaţă de 51.870 mp, situat în Faleză Nord, respectiv în suprafaţă de 10.620 mp, situat în strada Mihai Eminescu, ambele scoase la licitaţie publică de către municipalitate, în cadrul programului de dezvoltare edilitară urbană a municipiului Constanţa, pentru construcţia de locuinţe cu spaţii cu altă destinaţie.

În cadrul anchetei, procurorii au constatat că, potrivit instrucţiunilor pentru ofertanţi elaborate de către concedent, la capitolul “condiţii de calificare (eligibilitate) a ofertanţilor, s.a dispus ca, pentru a-şi dovedi eligibilitatea, era necesar ca ofertanţii să prezinte acte doveditoare privind calităţile şi capacităţile lor, printre altele fiind stipulată prezentarea de certificate constatatoare privind îndeplinirea obligaţiilor de plată şi a contribuţiei pentru asigurările sociale emise de către organele fiscale competente. În cazul ambelor licitaţii publice s-au prezentat ca ofertanţi numai dăuă persoane juridice, şi anume: FinCoGeRo Spa, respective Pons Investment, ambele reprezentate de cetăţeni italieni. La ambele licitaţii, câştigător a fost desemnat FinCoGeRo Spa.

Document fals prezentat la dosarul licitaţiei

Toate „bune şi frumoase”, numai că, la verificarea actelor depuse în vederea participării la licitaţie, procurorii au descoperit, abia acum, că unul dintre ofertanţi a prezentat o copie a certificatului care atesta în mod nereal că la data de 31.03.2000 nu figura cu datorii către bugetul de stat. În realitate, verificând în arhivele instituţiilor fiscale, anchetatorii au descoperit că Pons Investment avea datorii, iar pentru ca participarea la licitaţia din 2000 să nu fie afectată de acest lucru, documentele au fost falsificate.

“Pe calea anchetei penale s-a stabilit în mod cert faptul că exemplarul în copie a certificatului de atestare fiscală depus de către reprezentanţii societăţii la Primăria Constanţa în vederea participării la cele două licitaţii publice pentru concesionarea a două terenuri pe raza municipiului constanţa, au fost falsificate prin editarea ilegală a datoriilor existente la acel moment la bugetul de stat”, se arată în rechizitoriul transmis zilele acestea la instanţă de către Parchetul Curţii de Apel Constanţa. În virtutea acestei descoperiri, procurorii constănţeni au concluzionat că, în 2000, nu s-au respectat condiţiile necesare derulării unei licitaţii conform legilor în vigoare, şi anume participarea a cel puţin doi ofertanţi.

„Blat” între cele două firme participante la licitaţie

Mai mult, susţin procurorii, participarea celor două firme la licitaţii a fost una regizată, existând în acest sens şi declaraţiile unui martor cu identitate protejată: „din coroborarea probelor, rezultă cu certitudine că cele două societăţi comerciale au acţionat concertat în vederea asigurării câştigării licitaţiei de către FinCoGeRo Spa”, se arată în rechizitoriul procurorilor, care însă concluzionează că, deşi s-a uzat de acte false pentru ca o societate să poată participa în anul 2000 la licitaţiile organizate de primărie, a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Însă, chiar dacă soluţia procurorilor este aceea de clasare a cauzei, a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară, cu propunerea de desfiinţare a înscrisului fals şi utilizat ca atare în cadrul procedurilor de licitaţie publică, precum şi a tuturor actelor subsecvente câştigării în această manieră a licitaţiilor din data de 23 mai 2000, respectiv a contractelor de concesiune pentru cele două terenuri, „întrucât sunt rezultate din activităţile fraudative analizate în prezenta cauză”, conchide procurorul de caz. Cu alte cuvinte, FinCoGeRo riscă să rămână fără cele două terenuri, fără investiţii şi fără banii pe care îi pretinde de la municipalitate!

Date despre FinCoGeRo: Înfinţată în anul 2009, societatea are sediul social în municipiul Constanța, strada Avram Iancu nr.11-13. Firma Mama este FIN.CO.GE.R.O. SPA. Persoană împuternicită este Romeo Nunzio, născut pe 08.10.1953, în Trecastagni – Italia. Obiectul de activitate al FINCOGERO SPA Catania Italia-Sucursala România constă în Dezvoltare (promovare) imobiliară.

Vom reveni.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu stiti nimic. Primaria a pierdut procesul caci o judecatoare spagagista le-a dat castig de cauza italienilor. Apoi si-a cerut transferal la Brasov. Se poate verifica acest aspect dar si ca si-a luat in Brasov casa cu 200 000E.
1
2
LA PUSCARIE CU EI !!!!
6
1
m-ati prins . . .
2
1
la parnaie cu macaronarii marca cosa nostra fratane
11
1
9 mar 11:04 tot ce-mi doresti tu mie iti dau eu dublu.Tot in gura.Sa vedem cum postezi cu gura plina.
6
5
Totul este pentru ca italianul nu a cotizat! Daca ar fi cotizat, voi credeti ca se mai auzea de aceasta afacere? Fagadau chiar a declarat cu cateva luni in urma ca ar trebui schimbata abordarea fata de acest investitor. Faceti conexiunea cu toate chestiunile astea si o sa va convingeti! Mafie este aici, cred ca italienii pot lua lectii!
20
1
Hotelul,continental,a,fost,darimat,in,prima,luna,da,mandat,ca,primar,-pacat,de,acea,cladire
14
1
O alta mare,, realizare, a lui Mihaiesi,darimarea cladirii istorice hotel Continental.Vad ca toti au uitat.
25
2
oare hotul de mazare ce mai face ?
30
9
Mihaesi a concesionat cu dedicatie si parcul constantenilor din km 4-5 pe care se afla Dorally Mall. I l a oferit ginerelui sau. Mazare a aprobat extinderea constructiei si acum locuitorii merg in parcul Tabacarie cu copii ...
26
2
Jos Ciuma Rosie.
24
11
Toata lumea are necazuri si face puscarie doar Mazare nu.
32
3
Emanatie cu miros de afacere mazarista esuata.Nimic nu este posibil fara acordul,binecuvantarea si amestecul autoritatilor locale.PSD zici,mafie locala ai spus.
26
2
Puneti mana pe carte domnilor ziaristi, italieni au cesionat datoria minicipalitatii catre o societate a lui Strutu. Oare de ce a pierdut primaria procesele pe banda?
27
5
Stie tot.Iubita lui nu a lucrat la acest italian
18
1
16 ani au avut nevoie sa verifice un certificat fiscal sa vada ca e fals ?
31
2
Banii i-a adus italianul .De unde?Putin ma intereseaza.Chestiune este ca asta o construit un intreg cartier si acum se constata dupa atatia ani ca o hartie este falsa.Escrocheria unde credeti ca se afla?Pentru valorificarea escrocheriei,cred ca acest cartier ar trebui repartizat saracilor ,un fel de cartier H.Coanda.Dar nu cu nume de savant,ci cu numele celui mai mare escroc constantean nominalizat de ,,procurorul patriot''
19
4
Romania este plina de italieni care a u gasit teren propice sa spele euroii la noi in tara au capusat tara tot felul de natii evrei,turci,arabi italieni toti samsarii mai rau ca tiganii au ajuns puna si americanii au venit cu tancurile fara sa intrebe populatia prin referendum daca dorim asteptam si hotii de rusi care au furat tezaurul austriecii cu furtul padurilor olandezii cu portul toti talharii si guvernul banditesc care ii tolereaza Rusine
24
3
Ba sa va fut in gura ! Pierd astia ca n au fost in regula aia. Doar in Romania se poate asa ceva.Daca nu gaseau asta ii verifica de hemoroizi, nu aveau pierdeau contractul. Procurorii sa i salte pe aia care au permis prin lege sa fie vandut pamantul tarii.
30
3
Astia nu sunt "italieni" - astia sunt pur si simplu Mafia din Catania, care spala banii din infractiuni in imobiliare. Si si-au gasit aici in Romania prostii... mai ales pe unul Palaz, care i-a vizitat la ei acasa, ca sa-si primeasca tainul probabil...
31
1
Noroc cu acelasi procuror care este un adevarat patriot si ne a salvat si de gunoiul italian de la navodari, acum salveaza pe noi si copii copiilor nostri de plata unit zeci dee milioane de euro acestor mafioti camora. Sa va dea dumnezezeu sanatate. Un adevarat patriot. Un exemplu moral pentru noi toti.
33
6

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108