REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

CAMPANIE. Elevii îşi rup spinările! Au ghiozdane care cântăresc 5 kilograme!

CAMPANIE. Elevii îşi rup spinările! Au ghiozdane care cântăresc 5 kilograme!

Replica API 6 aprilie 2017 | 23:59 612

Sursa foto MEDIAFAX

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi a lansat o campanie care îşi propune să atragă atenţia asupra greutăţii ghiozdanului, care ajunge şi la şapte kilograme. Un ordin de ministru din anul 1995 stabileşte greutatea manualelor la 2,5 kg. ”Campania a plecat de la discuţiile pe care le-am avut cu părinţii, dar şi după discuţiile avute cu reprezentanţii ministerului, unde am cerut să se facă un manual pentru fiecare semestru, astfel încât să uşurăm ghiozdanul, coroborat cu interzicerea manualelor auxiliare, care reprezintă o povară pe umerii copiilor noştri.

Sperăm, prin această campanie, să reuşim să sensibilizăm ministerul ca din anul 2017-2018 manualele să se facă în două volume. Un elev ajunge să care în spate un ghiozdan de până la 7 - 7,5 kg, media este undeva la 6 kg, oricum, aproape triplu față de recomandările Ministerului Sănătăţii”, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Părinţi, Iulian Cristache.

Federaţia părinţilor a identificat mai multe soluţii care ar putea fi puse în practică şi care ar putea să ajute la rezolvarea acestei probleme. ”Se poate ca profesorul să folosească la şcoală, în loc de manuale, fişe, iar manualul să rămână acasă. În școlile care au o dotare performantă să se folosească manualele digitale”, a adăugat Iulian Cristache. Ministerul Educaţiei susține că se pregăteşte revizuirea programei şcolare, ceea ce ar duce la reducerea volumului manualelor şi a greutății ghiozdanului.

Ce spun medicii

Medicii atrag atenţia asupra problemelor de sănătate pe care elevii le-ar putea căpăta cărând zilnic multe kilograme. ”Dacă la început vorbim despre o postură deficitară, în timp, aceşti copii pot dezvolta nişte dureri foarte mari de spate. Creşterea şi dezvoltarea sunt influenţate de factorii de mediu şi de stimulii la care este supus corpul.

Dacă un copil va purta o perioadă destul de îndelungată un ghiozdan cu o greutate ce depăşeşte 10% din greutatea corpului său, atunci corpul va reacţiona la această greutate. Umerii vor fi mai aduşi, capul va fi mai în faţă, coloana îşi va accentua curbura, iar postura copilui va fi anteriorizată, ceea ce nu este fiziologic, ducând în timp la diverse patologii la vârsta adultului”, a explicat Bogdan Goga, fizioterapeut.

Părinții constănțeni, încântați de această inițiativă

Părinții din Constanța s-au arătat încântați de această ideea mai ales că și ei s-au plâns de atâtea ori de acest lucru. „Foarte bine. Era și timpul să se facă ceva. Copiii noștri nu trebuie să care 5-6 kilograme în spate. Cred ca ar fi foarte bine dacă ar lăsa manualele la școală înt-un dulap și când se duc dimineața le iau. În afară de manuale îi mai pune să mai care și nu mai știu ce culeger pe care oricum nu le folosesc. Este important că s-a luat atitudine”, a spus Manuela. De acceși părere este și Mădălina, mămica unui băiat de 12 ani.

„Neapărat trebuie să se facă ceva. Eu am mai pus problema și la școală, dar nimeni nu a zis nimis. Este greu pentru copilul meu pentru că școala este destul de departe de zona unde locuim. Are ceva de mers pe jos. Când am timp îl mai duc eu cu mașina, dar asta nu se întâmplă tot timpul. Cară în acel ghiozdan tot felul de tâmpenii. Dacă are română și matematică în aceeși zi e groaznic. Trebuie să care ambele caiete, ambele manuale și ambele culegeri. Pe lângă acestea mai are apa, pachetul, penarul și alte caiete. Știu că el a căzut de acord cu colegul de banca ca unul să aducă un manual, iar celălalt altul. Îmi place această inițiativă și o voi sprijini”, a afirmat Mădălina.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Poate vreti si autobuz scolar sa va ia odrasla din pat si direct in banca.M-am dus la scoala pe drum de tara indiferent de vreme si cu ghiozdanul in spate vreo 8 ani.Apoi la liceu naveta cu trenul sculat de la ora 5 si reveneam dupa 12 ore .Caram dupa mine manuale si caiete pentru 6-7 materii plus echipament de sport, ca uniforma era obligatorie.Si n'am murit ,am contribuit la Romania infloritoare pe care au distrus-o niste unii cu conceptii ca ale voastre.
4
0
Am carat la ghizdoane pana ma luat dracului si flamand si nemancat ca eram acasa 4 frati.Bataia era la moda si asa ne am facut oameni fara sa fim carati de parinti cu limizinele.Macar astia mici sa care carti si caiete ptr ca cei mari de la liceu sunt niste PANARAME SI PARINTII LOR IDEM.
3
1
Pai daca nu va convin legile astea proaste de ce nu iesiti in strada, de ce nu demonstrati si nu strigati, caci altfel nu va ia nimeni in seama. In parlament sunt niste oameni needucati, nepasatori, nesimtiti, care nu schimba legile decat daca au ei de castigat, nu.i intereseaza de oameni. Mergeti la psd si cereti.i ajutorul, ca psd ati votat. Nu ati vrut partide noi, nu ati vrut schimbarea clasei politice, ati pus botul la dezinformarea lansata de psd si de antene cu "soros". Rusine sa va fie ca nu va ganditi la copii cand votati.
3
1
tu nu ai carat pentru fiecare materie manualul, 5 carti optionale, caietul elevului, caietul profesorului, s.a.m.d. pentru fiecare materie aveai un manual si 2 caiete, cel de teme si cel de clasa.
4
5
Am crescut cu ghiozdane carate in spate zilnic, pe frig, ploaie, zapada, arsita si o punga de covrigei si sticla de apa de la canal si uite ca am ajuns oameni. Ai mei parinti amandoi aveau masina si nu ma duceau la scoala si nici nu ma luau. Mergem pe jos si mai tarziu la liceu, cu RATC-ul. Si nu am mai murit si nici spatele nu mi s-a deformat. Si erau si atunci pericole, caini, oamenii strazii, etc. Atatea ifose, de aia cresteti descreierati care au cont de facebook la 11 ani si joaca "balena albastra".
10
3
Inteleg, sunt grele. Dar cine mai merge pe jos in zilele noastre ? Mergi pe la orele 8, 11, 17 in dreptul scolilor ca stau masinile pe 3 randuri. Toti parintii isi duc copilul cu masina. Am ajuns la concluzia ca nimeni nu mai munceste in constanta asta, toti isi iau liber atunci, sa mearga la scoala. Noi am dus aceleassi ghiozdane pe kilometri, pe nenorocitele alea de autobuze RATC, prin ploaie. Si ne-a intarit chestia asta. Panselutele astea nu mai pot nici de la masina pana in clasa ? Sau poate au nevoie de maini libere sa poata tine smartphone-ul ?
5
4
acest subiect este dezbatut de ani de zile si nu s-a luat nicio masura, vorbe, vorbe, vorbe nu intereseaza pe nimeni nimic decat de propria persoana
2
0
Natia umana se degradeaza si se imbecilizeaza pe zi ce trece! Toti am fost la scoli si toti am avut ghiozdane in spate, mai grele sau mai usoare si n-am mai crapat! N-am fost dus si luat cu masina de la scoala, aveam un pachetel de mancare si nu o masa calda si mergeam singur la scoala inca de la clasa intai! Asa ca, dragi parinti cretini, nu mai imbecilizati copiii!
8
4
Daca taceai filosof ramaneai...ASTUIA DE SUB MINE...
2
6
Vad ca nimic nu ar trebui sa faca odrasla ta, ci doar sa primeasca masa calda. Nu mai bine il tii tu acasa? S-a scris pe "studentesc" din totdeauna la nivel de clasa a 5a. Dar, dupa cum scrii, tu n-ai apucat clasa aia.
5
5
Multumim initiatorilor si piate facem ceva si pt o masa calda , fie intern , fie catering . "respectati orele meselor principale ale zilei ... " Nu exista nici pauza mare eventual pt masa .. Manual semestru 1 apoi manual sem 2, caiete inteligente " pt orice materie , sa nu mai stie copilul sa scrie dar sa care , apoi culegeri sem 1, culegeri semestru 2, romana, matematica limbi straine biologie - p biblioteca intreaga si caiete studentesti pt copii din clasa a 5 deja ! Rezultat - vedeti simulari ! maculatura dara ESENTA !!!
5
7

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108