REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce se întâmplă cu asistenţii de la Spitalul Judeţean? Contractele lor sunt ÎN AER; la Neonatologie E JALE!

Ce se întâmplă cu asistenţii de la Spitalul Judeţean? Contractele lor sunt ÎN AER; la Neonatologie E JALE!

Replica API 29 noiembrie 2016 | 23:47 364

Pensionarii au posturile scoase la concurs! Între timp, cine mai munceşte?!

Pensionarii au posturile scoase la concurs! Între timp, cine mai munceşte?!

Motiv de scandal la Spitalul Judeţean din Constanţa, unde asistenţii susţin că s-au trezit cu un „cadou de sărbători” neaşteptat. Pentru aproape 100 de persoane care lucrează în cadrul spitalului, care au ieşit la pensie, dar care au drept de muncă, conform legii, până la 65 de ani, li s-au anulat contractele de muncă. Aceştia sunt convocaţi după 1 ianuarie să participe la concursurile pentru posturi, unde, din spusele asistenţilor, vor fi favorizaţii cei tineri, chiar dacă majoritatea asistenţilor au încă vârsta legală de a munci. Că e sau nu aşa, problema celor pensionaţi trenează din vremea fostului manager, Dănuţ Căpăţână, care nu ar fi făcut demersurile pentru ca respectivii, după pensionare, să aibă acte în regulă pentru a-şi continua, fără giji şi în conformitate cu legea, activitatea.

Asistenţii de la Spitalul Judeţean Constanţa sunt speriaţi că rămân fără locurile de muncă, teamă alimentată de faptul că au fost înştiinţaţi recent că le-au fost anulate contractele de muncă. Sunt vizate doar persoanele pensionate care încă au vârsta legală să lucreze, adică până în 65 de ani. „I-au anulat contractul de muncă la spital, începând cu 1 decembrie. Personalul cu experienţă, care s-a reangajat după pensionare, care şi-a continuat, de fapt, legal, până la 65 de ani meseria, nu mai are acum contract de muncă. Sunt obligaţi să dea încă un examen. Le-a băgat numai legislaţie şi mulţi nu se mai întorc în spital. Problema este că sunt scoşi oamenii cu experienţă. Vorbim despre 100 de oameni, la nivelul Spitalului Judeţean şi 6 la Secţia de Neonatologie”, a declarat o rudă a unei asistente din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

„Noi suntem pe liber. A făcut graficul pe luna decembrie, şi noi nu mai figurăm. Infirmiere nu au nici tură de zi, nici tură de noapte. Sunt doar două asistente acum pe tură la neonatologie, şi aveau ultima oară 14 prematuri, copii cu probleme şi cu risc mare. La prematuri, se poate suplini, unde trebuie personal calificat? Sunt doar 10 persoane acum pe 4 ture. Deci sunt doar două pe tură, două pe tură zi, două pe tură de noapte, şi fac şi laptele la lactariu. Cum se supraveghează? Este un copil cu perfuzie şi colega mea să zicem că vine şi face lapte. Copilul ăla în grija cui se lasă? Face o apnee, face o cianoză. Într-o fracţiune de secundă crapă”, a precizat una dintre asistentele aflate în situaţia pensionării.

Conducerea spitalului asigură că activitatea spitalului nu va fi afectată, o parte din asistenţi vor continua să lucreze până la demararea concursului pentru a nu exista găuri în program. „Sunt asistentele care ies la pensie. O să scoatem la concurs. Mergem în continuare până la 1 ianuarie tot cu ele, ca să nu blocăm activitatea, iar de la 1 ianuarie scoatem la concurs. Avem nevoie de acest personal, dar, situaţia a fost complicată de faptul că cei de la Casa de Pensii nu ne anunţă când cineva ajunge la vârsta pensionării. În situaţia aceasta, desigur că persoana în cauză poate să muncească în continuare, dar trebuie făcute anumite diligenţe legale.

Evident că la Secţia de Neonatologie trebuie să ai personal specializat, într-o logică firească. Nu putem să ducem acolo pe oricine. Zona de pediatrie este zona cea mai delicată, prin prisma meseriei”, a declarat Cătălin Grasa, actualul manager al Spitalului Judeţean Constanţa. De menţionat este faptul că o parte din asistenţii vizaţi vor participa din nou la concursul organizat în ianuarie, majoritatea neavând vârsta de 65 de ani. Totuşi, toţi cei 6 asistenţi vizaţi de la Secţia de Neonatologie au fost scoşi de pe grila lunii decembrie. Situaţia, conform surselor noastre, ar fi cauzată de nişte erori în datele instituţiei spitaliceşti de pe vremea când manager era Dănuţ Căpăţână.

Scenarii şocante la spital: infecţii intraspitaliceşti ascunse şi apa care curge la Secţia de Neonatologie

„S-au confruntat cu infecţii intraspitaliceşti oribile! La nivel de copii, 50% din personal, purtător de klebsiella şi stafilococ auriu. Asta în primăvară, când a venit de la Bucureşti în control. Ne-a luat probe şi SANEPID-ul de la noi şi cei de la Bucureşti. Se ţin sub tăcere. Este o greşeală cum a fost concepută Reanimarea prematurilor. Este un întreg, separat doar prin geamuri de copii. Se face dezinfecţia cu copiii prezenţi acolo şi se scot incubatoarele pe hol, se dezinfectează alea şi se bagă la loc.

Pe 7 octombrie a fost ploaia torenţială. Saloanele au fost inundate. În colţurile pereţilor curgea apa ca un fluviu. Erau doar două colege, care nu ştiau unde să se ducă cu găleţile. La un moment dat erau copii cu incubatoarele, pluteau în apă şi îmi era frică să nu facă şoc, să se electrocuteze pe acolo. Atât de multă apă era acolo. A fost sunată asistenta şefă acasă şi doctoriţa de gardă, care s-a întors pe partea cealaltă a zis: “şi eu ce pot să fac?”, iar faptul că au scris în procesul verbal, este consemnat acest aspect... ce mai este de adăugat? Iar acum se fac concursuri”, a mai precizat sursa noastră.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367