REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

CIUDĂŢENIE: Înalta Curte nu despăgubeşte Oil Terminal în dosarul „Gala Bute”

CIUDĂŢENIE: Înalta Curte nu despăgubeşte Oil Terminal în dosarul „Gala Bute”

Replica API 30 martie 2017 | 08:24 362

Cu toate că Elena Udrea a fost condamnată!

Cu toate că Elena Udrea a fost condamnată!

Oil Terminal nu va primi înapoi cei 35.000 de lei cu care a sponsorizat, în 2011, organizarea Galei Bute, chiar dacă Elena Udrea, a fost găsită vinovată în acest dosar şi condamnată la şase ani de închisoare. Societatea de stat constănţeană a făcut recurs. Oil Terminal a contribuit la evenimentul organizat de Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului la acea vreme, la cererea Ministerului Economiei, condus atunci de Ion Ariton.

„Prin hotărârea nr. 181/28.03.2017, pronunţată în dosarul nr. 1532/1/2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins ca nefondată cererea de despăgubire formulată de către Oil Terminal SA. Precizăm că s-a finalizat prima fază procesuală, respectiv fondul, hotărârea este atacabilă cu apel. Oil Terminal SA a avut calitatea de parte civilă în dosarul penal nr. 1532/1/2015, fiind introdusă în cauză din ofciu. Reamintim că în anul 2011, societatea Oil Terminal SA a achitat cu titlu de sponsorizare, în baza unui contract de sponsorizare, suma de 35.000 lei către Federaţia Română de Box, pentru acoperirea unor cheltuieli ale Federaţiei efectuate pentru sportivul Lucian Bute”, se arată într-un document emis de Oil Terminal.

Au cerut sponsorizări de un milion de euro

Iată ce spunea Oil Terminal în februarie 2015: „Solicitarea Federaţiei Române de Box privind sponsorizarea sportivului Lucian Bute a fost comunicată la sediul Ministerului Economiei, unde au fost convocaţi şi reprezentanţii conducerii Oil Terminal de la acea vreme pentru discuţii privind posibilitatea acordării unei sponsorizări. Astfel, în data de 06.06.2011, Oil Terminal a achitat cu titlu de sponsorizare suma de 35.000 lei către Federaţia Română de Box, în baza Contractului nr. 158/03.06.2011, sumă ce se încadra în nivelul cheltuielilor de sponsorizare prevăzute în BVC 2011. Sumele realizate cu sponsorizarea sunt în conformitate cu prevederile Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea (respectiv, cheltuieli de sponsorizare a cluburilor sportive, a unităţilor de cult, privind acordarea ajutoarelor umanitare şi sociale etc) aceste sume reprezentând credit fiscal pentru impozitul pe profit aferent anului 2011 (conform Codului Fiscal)”. Reamintim că, potrivit procurorilor DNA, fostul ministru Ion Ariton a chemat la el şefii a 10 companii de stat, cărora le-a cerut să sponsorizeze cu 1 milion de euro Gala Bute organizată de colega sa de guvern, Elena Udrea. În urma discuţiilor şi analizei bugetelor proprii, directorii societăţilor de stat n-au putut oferi decât 1,7 milioane de lei pentru meciul lui Lucian Bute.

Wagner: A fost o sumă modică

Comunicatul companiei constănţene nu l-a lăsat fără reacţie pe directorul de la acea vreme, Silviu I. Wagner. Acesta a ţinut să precizeze că suma alocată pentru gală a fost „una modică, de 6.500 de euro, nu mai mare”. „Banii au fost aprobaţi de Consiliul de Administraţie şi de Adunarea Generală a Acţionarilor. La vremea aceea, era o chestiune de mândrie naţională să contribui la un asemenea eveniment naţional, cu Lucian Bute”, a mai explicat Wagner. Fostul director general al Oil Terminal a precizat că decizia privind alocarea unei sume de bani pentru Gala Bute a venit ca urmare a unor discuţii de la nivel de ministere: „Ministerul condus de Elena Udrea a făcut apel către colegii din celelalte ministere, ca societăţile aflate în subordinea acetor ministere să participe, cu sumele pe care şi le permit, la organizarea galei”. Întrebat dacă au existat presiuni asupra conducerilor societăţilor, pentru a da OK-ul alocării respectivelor fonduri, Wagner a spus: „Nu. Ni s-a repetat să contribuim, dacă avem posibilitatea, în limita fondurilor disponibile. La şedinţa în care a fost aprobată suma, eu nici nu am participat, a fost directorul economic de la acea vreme, cu care m-am consultat, fiindcă ştia care sunt banii societăţii şi cu cât ne permitem să contribuim din fondul de protocol. Totul a fost legal, eu am dat declaraţii în acest dosar încă de acum 1 an la DNA, unde am explicat cum stau lucrurile. Problema din acest dosar nu este că au fost daţi aceşti bani, care au plecat de la societăţi în contul Federaţiei Române de Box, ci cum au fost chletuiţi ei după aceea”, a mai susţinut Wagner. Din partea Ministerului Economiei, în afară de compania petrolieră Oil Terminal, au mai sponsorizat Gala Bute alte încă 12 societăţi de stat. Reamintim că Elena Udrea a fost condamnată în dosarul “Gala Bute” la şase ani de închisoare pentru trei acuzaţii de luare de mită şi o acuzaţie de abuz în serviciu, dar a fost achitată pentru acuzaţia de tentativă de deturnare de fonduri europene. Procurorii ceruseră o pedeapsă de peste 20 de ani de închisoare.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai va spun eu are zeci de hoteluri in toate statiunile de pe litoral, cu siguranta si la munte si nu doar, cu siguranta are si afara in alte tari, apart. de lux, conturi peste tot, ce este Stelu ori Cocos pe langa ea este nimic si o anchetea-za ptr. gala ..., Dra restu spalarilor de bani si traficul de influienta cand ????
0
1
Sa nu uitam de achizitiile de POSETE, ACE DE CRAVATE, BIJUTERII achizitionate de OIL TERMINAL. Oare au fost folosite la vreo receptie DISCRETA si SECRETA?
4
0
wagner ,un hingher ordinar un slugoi asemenea care o f...a si pe masa pentru BASE si echipa
6
0
Sunteti prosti de-a binelea, iar judecatorii si mai tantalai. Ariton la sunat pe alt prost pe nume Wagner, care a dat dispozitie la financiar, deci recuperarea trebuie facuta de la Ariton si Wagner. Ariton nu trebuia achitat, dar justitia romana ........... iar judecatorii niste slugoi.
6
0
fura cat poti, odata in viata ai o asemenea sansa. asta e viata, nu toti pot fi directori,,,
5
2
Vlaicu 1 esti vreunul din cei enumerati mai jos ai te simti cu vreun taune pe creier?
4
0
aurica esti cel putin vacar
0
5
Un alt incompetent cu veleitati de pictor ajuns vremelnic la sefia unei societati. Pleiada de "specialisti" plantati acolo a inceput cu lupu si a continuat cu miu, ciutureanu. Multimea vida.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108