REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Constanţa ia exemplul Bucureştiului şi îşi reabilitează centrul vechi

Constanţa ia exemplul Bucureştiului şi îşi reabilitează centrul vechi

Replica API 14 octombrie 2011 | 00:00 235

Constanţa nu a ştiut să-şi exploateze centrul vechi al oraşului, zona Peninsulară, spre deosebire de Bucureşti care înfloreşte la acest capitol în ceea ce priveşte Lipscaniul. Dar există speranţe că lucrurile s-ar putea îndrepta!

Dacă bucureştenii au ştiut să profite de valorile vechi ale oraşului lor şi anume de centrul vechi, numit şi Lipscani, constănţenii se află la polul opus. Bucureştiul a transformat fostul centru polarizat de comerţ variat al secolelor XV - XVIII, într-un adevărat simbol, loc în care, în momentul de faţă, poţi găsi de la restaurante cu specific diferit, cafenele, magazine, până la cluburi şi sedii de bănci. Nu există trecător al Capitalei care să nu fi admirat la o cafea, arhitectura caselor cu un singur etaj, construite în nenumărate stiluri cât şi clădirile impunătoare unde odinioară erau sedii de bănci, hanuri sau berării, păstrate în cea mai bună stare. Este practic un loc al barurilor şi al restaurantelor, aşezate unul lângă altul, atmosfera fiind una relaxată, de epocă. Făcând o paralelă, observăm că Piaţa Ovidiu, centrul vechi al Constanţei, se află la polul opus cu toate că ar fi putut face o concurenţă acerbă Bucureştiului. Clădiri care odată erau impunătoare prin arhitectura deosebită, acum stau abandonate, în paragină, parcă plângându-şi de milă, fiind desprinse, mai degrabă, din peisaje apocaliptice. Casa cu lei, Sinagoga evreiască, case interbelice cât şi multe alte construcţii deosebite stau abandonate, cu geamurile sparte şi pereţii dărâmaţi. Tot acest loc ar fi putut fi înfloritor, ar fi putut încânta inima şi ochii trecătorilor, ar fi putut oferi noi locuri de muncă locuitorilor din Constanţa. Se pare că totuşi există speranţe, administraţia locală demarând proiecte de reabilitare din fonduri europene a clădirilor, cât şi mutarea familiior din casele naţionalizate în cartierul Henri Coandă. Problema este că toate aceste demersuri necesită timp, iar constănţenii mai au de aşteptat până se vor bucura de un nou aspect al centrului vechi.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272