REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Curtea de Conturi a făcut PRĂPĂD la primăriile din judeţ! Zeci de NEREGULI

Curtea de Conturi a făcut PRĂPĂD la primăriile din judeţ! Zeci de NEREGULI

Replica API 13 februarie 2017 | 23:53 1130

Constanţa:

Constanţa:

Curtea de Conturi Constanța a mediatizat recent rezultatele acțiunilor de audit efectuate în mai multe primării din județ. Astfel, ca și în cazul altor instituții și la nivelul primăriilor au fost descoperite foarte multe nereguli și foarte multe prejudicii.

La nivelul Camerei de Conturi Constanţa, prin Programul de control şi audit al Curţii de Conturi pe anul 2016, s-a prevăzut desfăşurarea unui număr total de 43 misiuni de audit/control, la ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Constanţa. S-au constatat abateri în valoare de 6.897 mii lei, cele mai întâlnite fiind: „nerespectarea de către ordonatorul principal de credite a obligației prevăzute de Legea privind finanțele publice locale, de a fundamenta veniturile proprii pentru anul curent cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent, în situația în care gradul de realizare a veniturilor proprii programate în ultimii 2 ani este mai mic de 97% pentru fiecare an la U.A.T.M. Mangalia, U.A.T.O. Murfatlar, U.A.T.C. Amzacea, U.A.T.C. Oltina și U.A.T.C. Seimeni.

De asemenea, la Peștera s-a descoperit că elaborarea bugetului de venituri și cheltuieli nu s-a realizat pe baza inventarierii masei impozabile. Totodată, ordonatorul de credite al U.A.T.C. Independența nu a emis dispoziție pentru organizarea activității de angajare, lichidare, ordonanțare și plată a cheltuielilor instituției așa cum prevede OMFP nr. 1792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice, precum și organizarea, evidența și raportarea angajamentelor bugetare și legale.

Evidența angajamentelor bugetare și legale este ținută în cadrul compartimentului de contabilitate, în mod greșit de către persoana desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu. „În ce privește bunurile care alcătuiesc domeniului public și privat al comunei Independența, au fost identificate neconcordanțe între valoarea înscrisă în inventarul actualizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al comunei aprobat prin hotărâre de consiliu local în anul 2011, valorile înscrise în evidența sintetică și cele din evidența analitică a acestor bunuri”.

De asemenea, la Medgidia la data de 31.12.2015 s-au constatat diferențe între valoarea economică a mijloacelor fixe înregistrată în modulul investiții pe obiective și valoarea contabilă a acestora. Entitatea nu a organizat contabilitatea imobilizărilor în curs pe fiecare obiect de investiții. S-a constatat că în contul de imobilizări în curs sunt înregistrate modernizări la construcții existente, la echipamente și instalații pentru care s-au întocmit procese verbale de punere în funcțiune.

Mai multe primării au efectuat înregistrări contabile eronate

La Mangalia plățile efectuate cu titlu de taxă cauțiune ori de retract litigios au fost înregistrate eronat pe cheltuielile exercițiului bugetar 2015, în condițiile în care aceste plăți sunt provizorii până la pronunțarea unor sentințe definitive pentru dosarele respective. Nereguli și la Eforie. Reparațiile efectuate la clădirea dată în administrare unei unităţi de învăţământ din subordinea U.A.T.O. Eforie, în valoare de 100 mii lei, figurează eronat în evidenţa școlii și nu în evidenţa U.A.T.O. Eforie pentru a mări valoarea mijlocului fix. De asemenea, clădirea clubului sportiv deşi a fost finalizată încă din anul 2011, nu a fost recepţionată şi inclusă în patrimoniul oraşului.

La Amzacea au fost identificate active fixe în curs de execuție înregistrate eronat în contul „Cheltuieli cu activele fixe neamortizabile”, contul corect fiind „Active fixe în curs de execuție”. De asemenea, s-a constatat că nu s-a condus evidența analitică a contului respectiv, pe obiective de investiții, grupate pe surse de finanțare. La Nicolae Bălcescu nu a fost înregistrată corect în evidența contabilă suma primită sub formă de venituri din sponsorizare. De asemenea, instituția nu a majorat, prin rectificare, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2015 cu suma sponsorizată, așa cum de altfel prevede legea finanțelor publice locale, iar la Seimeni s-a constatat menținerea nejustificată în evidența contabilă a entității a unor obiecte de inventar în valoare de 22 mii lei care aparțin unităților de învățământ din subordinea entității.

Prejudicii de mii de lei! Mai multe sume, neînregistrate în contabilitate

La Medgidia înregistra la 31.12.2015 un grad ridicat de îndatorare, precum şi obligaţii restante faţă de furnizori, prestatori, dar mai ales faţă de societatea la care este acţionar majoritar, SC Apollo Ecoterm SRL Medgidia. Acest aspect a fost generat de angajamentul U.A.T.M. Medgidia de a avaliza biletele la ordin emise de SC Apollo Ecoterm SRL în favoarea constructorului cu care societatea primăriei a încheiat în anul 2013 un contract de proiectare și execuţie lucrări de reabilitare a sistemului rutier de străzi din municipiul Medgidia. Programul de reabilitare a sistemului rutier de străzi din municipiul Medgidia a fost aprobat prin hotărâre de consiliu local în anul 2012 fără a se identifica sursele de finanţare și fără a se rezerva fondurile necesare.

S-a mai constatat că U.A.T.M. Medgidia nu a înregistrat în evidența contabilă obligaţia de plată a dobânzilor de plătit aferente împrumuturilor pe termen lung, în sumă de 1.202 mii lei. De asemenea, U.A.T.M. Medgidia nu a înscris în registrul de evidență al datoriei publice locale acele informaţii care să specifice suma totală a datoriilor autorităţii administraţiei publice locale, precum şi detalierea datoriilor şi alte informaţii stabilite prin norme metodologice privind registrul de evidență a datoriei publice locale. La U.A.T.O. Murfatlar în HCL nr.72/29.10.2015 privind actualizarea inventarului bunurilor ce aparțin domeniului privat al orașului Murfatlar, nu este înregistrat islazul în suprafață de 210,73 ha, din care 96 ha de pășune și 114,73 ha teren arabil, în valoare de 2.294 mii lei.

De asemenea, în HCL nr.43/03.07.2015 privind actualizarea inventarului bunurilor ce aparțin domeniului public al orașului Murfatlar, nu sunt înregistrate bunurile care compun sistemul de furnizare apă din localitatea Siminoc, în valoare de 7.515 mii lei, în condițiile în care serviciul public de alimentare cu apă și canalizare a fost concesionat prin contract de delegare de gestiune către R.A.J.A. Constanța.

La Seimeni s-a constatat neevidențierea în contabilitate a imobilizărilor financiare reprezentând aportul entității la capitalul social al societății SC Utilități Publice –Gospodărie Comunală SRL Cernavodă. La U.A.T.C. Topraisar la 31.12.2015 creanțele neîncasate în sumă de 158 mii lei existente în evidența operativă (în lista de rămășiță), nu erau înregistrate în contabilitate, în evidența contabilă sintetică și analitică, iar la Oltina s-a constatat neevidențierea în contabilitate a imobilizărilor financiare reprezentând aportul U.A.T.C. Oltina la capitalul social al societății TOP SERVICII OLTINA SRL și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Oltina – Ion Corvin.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pe astia de la curtea de conturi cine ii verifica?
2
2
la TUZLA PE MADAM GANESEANU MIRELA SI ACHIMESCU ROXANA DE LA ACHIZITII PE LA CENTRU CULTURAL ION CREANGA SUNT NE REGULI AM LUCRAT VARA TRECUTA SI NU M-AU PLATIT NICI AZI SARLATANCA DE MARIA PASCAL LA DNA .............
4
0
Dar pe la mine la Oil Terminal, cand mai venniti, sa ma opriti din furat !!!
2
0
pai au crezut ca daca a cistigat pesedeul pot fura in liniste ,GHINION ,acum sa plateasca sa se recupereze ce au furat si sa faca si pirnaie dobitocii
8
0
As vrea sa stiu ce salariu ia de la primarie nevasta vicelui pandrea ca tot timpul e pe strada.
6
0
De mine dece nu spuneti nimic, doar si eu ambagat mana in caseria primariei Tirgusor, nu am lut doar un sac cu bani. La mai multi. Trebuie sa traiesc si eu.
2
1
prapad,dar se musamalizeaza
7
0
La stadionul. din eforie cladirea. administrativa a inghitit 4 sute. mii euro in complicitate cu fostul primar Brailoiu. actualul si fost presedinte. Baschir. zis ciora a furat. din bugetul echipei de fotbal construindu-si. in. AGIGEA. casa.
5
0
unde e prapadu,,,,,,
3
1
Alo Doamna Belu, explica-le cetatenilor de ce D-na Ileana ia bani si de la primarie si de la mentenanta si de la mk paza protectie si de la primarie!!!
11
1
de UAT Harsova dece nu spuneti nimic? Sunteti oamenii lui Nadrag?
4
1
De ce nu vine curtea si la Kogalniceanu sa vada ca s-au cumparat doua masini de lux Renault kagear cu toate optiunile si un duster si sa spuna cati bani se dau din banii cetatenilor pe plimbarile in tara si strainatate ale primaritei.
11
1
La Costinesti nu ati fost in stare sa descoperiti fauraciunile facute de primar si haita lui de lup.Au vandut comuna pe bucatele ,impartita in loturi de 500mp,active de mare valoare si interes comunal s-au scurs printre degete .
9
0
Ar trebui ca DNA-ul sa isi ia manusi si sortulet si sa faca o disectie la ROTARY CLUB sau dincolo LYON. Acolo veti gasi BANII NOSTRI.
8
0
DNA sa vina la EFORIE au avut multe sesizari. Eforie a mers si cu contabilitate dubla. Au plecat ai nostri si au venit tot ai nostri si mai rau pusi pe furat.
8
1
De ce ma s-a deranjat cumva DNAul sa treaca pe la ei? Vad ca sunt chestii din 2013.Tu nu vezi ca DNA se ocupa de schimbarea puterii politice si ignorarea alegerilor din noiembrie!!
8
5
la mangalia puteti sa veniti linistiti nu aveti cei sai faceti lui cristi si lu romulus !!!!!!! daca nu leati facut nimic cat au fost la garda si au facut tranzacti cu petrol cu alcol cu schimburile valutare acum ce sa gasiti??ce sa le faceti ???dar curios este ca toti au cazut si radu a ramas!!!secareanu pe dreapta blejnar la puscarie samson la puscarie si radu la primarie !!!!!!!!concluzia radu e cartita sifonul sau omul care are cui sa dea
7
2
E,ca sa vedeti si voi ca ,toate aceste praduieli si praduitori,asteptau OUG 13 a lui Dracnea pt a scapa de belele.Ghinion!
15
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614