REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

CUTREMUR la Nuclearelectrica: Fondul Proprietatea a dat-o jos pe Daniela Lulache, fosta sa şefă

CUTREMUR la Nuclearelectrica: Fondul Proprietatea a dat-o jos pe Daniela Lulache, fosta sa şefă

Replica API 14 decembrie 2016 | 00:15 684

Doar reprezentantul lor a primit un nou mandat

Doar reprezentantul lor a primit un nou mandat

Daniela Lulache, sursa foto: Business Magazin

Acţionarii Nuclearelectrica nu au aprobat înnoirea mandatelor cu încă patru ani pentru şase din cei şapte membri ai Consiliului de Administraţie al producătorului de energie, în condiţiile în care mandatele acestora urmează să expire în aprilie 2017. Singurul membru al CA al cărui mandat a fost reînnoit este Sebastian Tcaciuc, reprezentant al Fondului Proprietatea. Interesante sunt în acest context contrele din ultimul timp dintre directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, şi fondul sus menţionat, la care Lulache a fost şef pentru o perioadă însemnată de timp. De altfel, nici mandatul acesteia nu a fost prelungit de către acţionarii companiei.

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al Nuclearelectrica, a anunţat din noiembrie că se opune înnoirii mandatului CA al companiei de stat şi al conducerii executive, solicitând acţionarilor să voteze împotrivă la AGA din 9 decembrie şi să aprobe demararea unui proces de recrutare a unor noi administratori de către Ministerul Energiei. Membrii cărora nu le-au fost prelungite mandatele sunt Daniela Lulache (director general al Nuclearelectrica), Alexandru Sandulescu (preşedinte al CA), Alexandru Alexe (vicepreşedinte al CA), Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu, Dan Popescu şi Carmen Radu. „Nu se aprobă forma contractului de mandat care urmează să fie semnat de societate cu administratorii al căror mandat a fost reînnoit”, se arată într-o altă hotărâre a acţionarilor Nuclearelectrica. Patronatul companiei nucleare nu au aprobat nici indemnizaţia fixă lunară a membrilor executive şi neexecutivi ai CA în valoare de două până la şase ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată. Acţionarii au aprobat însă organizarea unei proceduri de selecţie a membrilor consiliului de administraţie al societăţii de către Ministerul Energiei. Reprezentanţii FP spuneau luna trecută că mandatul directorului general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, fosta lor şefă, nu poate fi prelungit automat şi au solicitat ca noul CA, odată numit, să organizeze o procedură de selecţie separată pentru această funcţie. Fondul este nemulţumit că valoarea de piaţă a societăţii a scăzut cu aproximativ 60% de la listarea sa în 2013, ceea ce înseamnă pierderi de peste 2 miliarde de lei (453 milioane de euro) suportate de acţionarii Nuclearelectrica, din care 1,68 miliarde de lei (373 milioane de euro) reprezintă pierderile suportate de Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al companiei. Totodată, între anii 2013 şi 2015 profitul net al companiei a scăzut cu 65%, în timp ce remuneraţiile totale ale membrilor conducerii executive şi non-executive au crescut cu 46% în aceeaşi perioadă, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 82,49% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea are 9,09% din titluri.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se fac incalcari grave ale normelor radiologice, dozele sunt mult mai mari ptr lucratorii externi, LULACHE stie dar isi ia partea de la firme. DNA
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108