REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

DOSAR PENAL pentru chiriile nedeclarate! Ce riscă cei care nu-şi raportează la ANAF chiriaşii

DOSAR PENAL pentru chiriile nedeclarate! Ce riscă cei care nu-şi raportează la ANAF chiriaşii

Replica API 25 aprilie 2017 | 00:00 5844

Proprietarii care închiriează locuințe trebuie să meargă să depună declarațiile pentru veniturile din chirii la ANAF. Totuși, majoritatea preferă să lucreze „la negru”. Legislația prevede și ca pentru o chirie de 100 de lei să se întocmească dosar penal dacă proprietarul este prins că închiriează fără să declare. În România, unul din 10 proprietari declară venitul din chirie. Doar 200.000 de imobile apăreau că sunt închiriate la Fisc pe luna februarie. Totuși, Fiscul poate doar în urma unei sesizări să demonstreze că o persoană închiriează și nu declară veniturile.

Constanța se află pe locul doi la numărul de imobile date înspre închiriere după București. Cele mai multe chirii sunt pentru garsonierele și apartamentele închiriate în regim hotelier pe perioada verii, unde românii scot de la aproximativ 60 de euro pe noapte, iar sumele ajung până la câteva sute de euro pentru apartamentele sau vilele de lux de la malul mării.

Dar cum doar 1 din 10 proprietari declară veniturile din chirii, mai mult ca sigur niște controale ar descoperi o mulțime de apartamente cu chiriași clandestini. Conform datelor din proiectul privind Strategia Naţională de Locuire, între 7 si 15% din cele 8,8 milioane de locuinţe din Romania sunt închiriate, adică între 600.000 şi 1,3 milioane de locuinţe, dar conform Fisc, puțin peste 210.000 au declarat venituri din chirie.

Administratorii de imobil din Constanța știu că au chiriași în blocurile lor, dar nu au văzut pe nimeni care să vină în control de ani de zile. „Sunt administrator la cele 5 scări de bloc de peste 5 ani, iar aproape jumătate din apartamente sunt locuite de chiriași. Nu știu care e declarat sau nu, dar vă zic sigur că nu am văzut pe nimeni de la financiar care să vină să mă întrebe câți chiriași am, câți nu am, etc.”, a declarat pentru Replic administatorul unui bloc din cartierul Inel II.

Este clară situația dacă ne uităm pe anunțurile de pe site-urile imobiliare: sute de mii de anunțuri la nivel național pentru fiecare oraș, în fiecare zi. Statul ar avea mai mult de câștigat dacă ar fi verificate toate locuințele unde ar exista suspiciuni. „Eu îmi plătesc dările la stat. Sunt responsabil de când am înțeles că mai bine dorm liniștit decât să stau de frica ANAFului. Am două apartamente, unul în Constanța și unul în București, pe care le închiriez. Plătesc impozitul pe venitul real. Am contract cu chiriașii. Totul este perfect legal. Dar îi văd pe alții că închiriează, cel puțin în Constanța, cu sute de euro pe câteva nopți, în timpul sezonului, și nu plătesc un leu la stat. Nu mai vorbim de emiteri de chitanțe sau legalități. Este la negru, clar...”, a menționat Dorin P. din Constanța.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si cei care inchiriaza sunt mari evazionisti la cate apartamente sunt inchiriate, toata lumea sa plateasca
0
0
Creati dvs mediul sa incasam fara sa fim obstructionati de cei care incaseaza si nu platesc nimic! Apartamente, vile, garsoniere, plasatorii de pe Aurel Vlaicu! Acolo e gaura mare!!!
2
0
ANAF-ul mai are nevoie de 30000 de angajati ca sa faca ce? Nu va mai justificati existenta? Ati doborat tot ce inseamna romanesc? La sapa nu la plimbat cu masinike pe banii nostri si sa ne talhariti tot pe nou jeguri ordinare de padurari , zidari si pile de tot felul. Cacati jegosi va credeti importanti si sunteti o sleata de prosti. Banii se fac din investitii, in infrastructura, industrie, agricultura nu prin talgarirea romanului de catre institutia TALHAR ANAF. Avem nevoie de profesori, de medici nu de jeguri analfabete de la ANAF.
4
1
Cum ai protejeaza ANAF ul pe proprietari cand sunt tepuiti de chiriasi_ca de instante sunt satuli si nu.si mai pot recupera nimic_platesc cheltuielile la utilitati si raman si cu apart.devastate
12
0
Cand in Romania se va castiga suficient de bine din munca "la alb" se vor declara si chiriasii. Pana atunci "mergi pe burta ca e apa mica".
6
2
Faptul ca in titlu ai scris chirias spune multe despre tine , "romin " laba saraca
5
1
A dat drumul la gratiere. Ma pis pe voi sifonarilor ! Firati ai dracu de comunisti. Vreri banii la buget sa aibe parlamentarij ce sa cheltuiasca ? La munca futu-va-n gura de libidinosi !
10
5
Dar senatorii si parlamentariu aia care aveau locuinte in Bucuresti dar tot cereau si primeau bani de cazare?Sau tot felul de guristi si mancatori de cacat,foste neveste,amante,soferi,Gelu Voican si multi altii care locuiau desi nu aveau dreptul in locuinte apartinand RAPPS?Cu astia ce sa facem?
17
0
Faceti un contract de comodat si pisati va pe anaful lor
21
1
Impozitele pe proprietati sunt absolut ilegale ,nici in America nu sunt justificate legal dar se platesc ! Ori trebuie claculate la un nivel onorific 5 lei gospodarie sau apartament ori desfiintate ! In 20 ani ce fac ?imi rascumpar casa ????Imbecililor !
9
0
Cata vreme romanii sunt absolut siguri ca banii adunati in buget se cheltuiesc in functie de dorintele si preferintele unor mafioti din sistem,fara legatura cu nevoile reale ale contribuabililor,oamenii nu se simt chiar asa de vinovati ca nu-si declara veniturile. In regula,dau bani la stat dar de ce? Vedem zilnic risipe enorme,pentru astea cine naiba plateste in viata asta? Nimeni nu se simte bine cu adevarat in economia neagra,dar toti se simt efectiv talhariti de stat in economia la vedere.Oare de ce? Pai pantru ca legile sunt doar pentru talpa tarii,este ?
21
1
Ei, ati vazut unde e evaziunea fiscala si cum au inceput sa tipe si sa ameninte evazionistii? Asta-i mafia de care nu se ocupa nimeni de 28 ani. In celelalte tari, inclusiv SUA denuntatorii primesc intre 15-20 procente din suma confiscata. Copiati legile macar, caci acum nu ar mai fi evaziune si hotii ar sta acolo unde tb. De ce cei care au 20 locuinte nus verif de Anaf de provenienta banilor si daca au platit impozit pe ei dea lungul anilor? Anaf-vrem fapte, vrem legi pt tara.
19
10
Al drq de sifon!! Este adm de 5 ani si nu a vazut pe nimeni de la ANAF!! Cheama tu Anaf ul ca de la ei primesti salariul !!
18
4
Esti un retardat invidios de ce nu faci si tu banii sa iti cumperi si tu 20 de apartamente ? iti zic eu de ce nu o sa poti in viata ta sa reusuesti pt ca esti un lenes si iti place doar sa comentezi . om retardat ce esti un labagiu ordinar
11
16
este proprietatea mea si fac ce vreau cu ea! iar tie, ca stat, iti platesc deja impozitele, ohoo. nu ma poti impozita de 2 ori, ca nu mi-ai dat tu bani sa imi cumpar casa. si nu ai cum sa dovedesti ca iau bani de la cei pe care ii las sa locuiasca in apartamentul meu, pentru ca vreau sa fac acte de caritate si sa ajut oamenii care nu au locuinta sau care nu au bani sa stea la hotel vara in vacanta, na!
33
12
Tu ai pula mica sau iti place sa o iei in cur? Ce mm ai cu machidonii? Te roade invidia este? Fii sigur ca ala care are 20 de apartamente o sa aiba bani sa se scoata si din dosaru penal fraierica geamantan care esti. Si vezi sa nu te calce vreunu cu masina , ca sigur o sa te scoata pe tine vinovat. Asta asa ca nu poti dormi de grija. Te doare in cur de pula lor
16
23
numai comentarii de rahat,romani indvidiosi,puturosi si rai ,suparati ca nu au si ei ce inchiria..
15
20
Vara, in sezon, bld. a vlaicu si mamaia sunt pline de cei care inchiriaza cu ziua. Cate verificari a facut anaf?
25
13
Machidonii imputiti care au cate 20 de apartamente or declara venitul.?????
30
11
militienii din boscehti nu fac destui bani la buget, acum vor sa puna impozita si pe P
21
5
Ce cacat de fituica e asta care cenzureaza comentariile?
17
2
De ce sa-i dau statului, cand el prin nesimtitii din sistem fura printr-o semnatura cate dari as da eu in 10 vieti, macar de ar fi fost 10 ani
37
7

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920