REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

FENOMENUL „A LOVIT MAŞINI PARCATE ŞI A FUGIT” este unul FALS! Nu există o astfel de infracţiune

FENOMENUL „A LOVIT MAŞINI PARCATE ŞI A FUGIT” este unul FALS! Nu există o astfel de infracţiune

Replica API 10 martie 2017 | 02:29 759

Poliţiştii rutieri „elucidează misterul”

Poliţiştii rutieri „elucidează misterul”

În ultima perioadă, peste 6 evenimente au avut loc la malul mării, care par a fi trase la indigo. Despre ce e vorba? Despre șoferii teribiliști care pierd controlul direcției de mers și care lovesc mai multe autovehicule parcate. De multe ori, în aceste situații, apare lozinca: "A lovit mai multe mașini și a fugit de la fața locului". Însă, potrivit polițiștilor rutieri, dacă este vorba despre un accident rutier în urma căruia s-au înregistrat doar pagube materiale, autorul are termen 24 de ore să se prezinte la Poliție. Dacă nu, încep căutările.

De la finele lunii februarie și până în prezent, urbea de la malul mării a fost brăzdată de evenimente nefericite care se referă la accidentele rutiere provocate de șoferii ce pierd controlul direcției de mers și lovesc mai multe mașini parcate. Putem spune că "startul valului" s-a dat în noaptea de 23 spre 24 februarie anul curent, când șoferul unui autoturism marca Honda Accord, care rula pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, dinspre Trocadero, a pierdut controlul direcției de mers, a pătruns pe contrasens și a agățat oglinda unui autovehicul marca Skoda, care era parcat pe marginea drumului, după care a colizionat și cu un Cielo, un Audi și un Sandero Stepway.

Apoi, în noaptea de 4 spre 5 martie anul curent, un individ care se afla la volanul unui Volkswagen cu numere de Bulgaria, în timp ce se deplasa cu viteză pe strada Soveja, dinspre Delfinariu către Tomis 3, cu viteză foarte mare. Nu a respectat culoarea roșie a semaforului de la City Park Mall, după care a lovit 3 mașini parcate. În seara de duminică, 5 martie, un alt șofer o făcea "lată". Acesta a forțat semaforul, în Tomis 3, pe bulevardul Tomis la intersecție cu Soveja, a forțat semaforul și a lovit alte autovehicule parcate. "Istoria" s-a repetat și luni, 6 martie, când un vehicul a lovit mai multe mașini parcate, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Ulterior a mai avut loc un astfel de eveniment pe Lăpușneanu, iar în seara de 8 martie, pe Vârfu cu Dor, unde un șofer a pierdut controlul direcției de mers al vehicului și a avariat alte două parcate.

"A lovit mașinile și a fugit!" Poliția Rutieră explică situația!

În toate cazurile prezentate mai sus nu au fost înregistrate victime, ci doar pagube materiale. Însă, oamenii, victime sau martori, susțineau că șoferii ar fi fugit de la fața locului. Că unii cu tot cu mașină, alții fără, ideea e că acuzațiile erau aceleași: "a fugit, infractorul!". Polițiștii rutieri au explicat că situația stă cu totul altfel și că nu este vorba despre nici o fugă de la fața locului!

"Fiecare șofer implicat într-un accident rutier este obligat ca, într-un termen de 24 de ore să se prezinte la Poliție, indiferent ce urmări are accidentul dacă este vorba doar de pagube materiale. Adică pot fi și 40 de mașini avariate, dar fără a fi persoane rănite! Este un drept al autorului, nu reprezintă nici o contravenție și nici infracțiune. Nu e fugă până nu trec cele 24 de ore! La fel și pentru păgubit. La fel și victima.

Se prezintă la Poliție, iar dacă autorul accidentului nu vine, încep căutările", au spus oamenii legii. Și de aici încep frământările. Dacă victimele nu cunosc multe detalii despre cel care le-a avariat autovehiculele, cum ar fi numărul de înmatriculare, situația devine mai dificilă. Un alt avantaj ar fi ca evenimentul să fie înregistrat de vreo cameră de supraveghere. Și, dacă e prins, individul riscă o sancțiune și reținerea permisului de conducere.

Mai exact, potrivit OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, art. 100, alin. 3, lit. g): "Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte: neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza careia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale". Clasa a II-a de sancțini înseamnă 4 sau 5 puncte-amendă, adică între 580 lei și 725 de lei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca legea spune sa ma prezint in 24 ore , de ce sa ma caute politia mai devreme , sa ma deranjeze! de ce sa faca un abuz! abia astept! prostul daca-i lovesc masina suna repede la politie , dar daca sunt baut ciuciu asigurare si sa ma dea in judecata!
0
0
Constatare amiabila se face cand sunt implicate doar doua masini,nu mai multe si fara victime sau garduri,cladiri.daca recunosti ca nu ai carnet dar te bagi in seama ,te iert!
2
1
Legea e corecta.Daca nu sunt victime te prezinti la politie numai dupa ce ti s-au evaporat aburii alcolului,in 24 de ore.Astea sunt legile pesediste,legile lui cacat Ilici.
3
2
I-auzi !! Deci trebuie musai sa ne prezentam la politie, chiar si la accidente fara victime ?? Si de constatarea amiabila, 100% legala, ce zici, d-le Garcea ??
1
3
Pe texanul ala din Tomis 3 il felicit! L-a rezolvat pe notarul ala de la parterul blocului care, cu relatii la primarie, a inchiriat toate locurile de parcare din jurul blocului in care are cabinetul notarial. Oamenii nu au unde sa parcheze si nesimtitul asta tine toata noaptea 10 locuri de parcare goale...
5
0
politia trebuie sa respecte legea cum este!
4
0
Vai de capu nostru ce scarba de tara. Legi pentru hoti derbedei betivi si criminali. Ok...puneti camere cctv...nici asta nu se vrea ... constanta e patria hotilor si a criminalilor si a tiganilor romani
12
0
deci este incurajata fuga de la fata locului si eventual comiterea de noi infractiuni...ca deh politia vine dupa 24 de ore.halal gandire.
13
1
Sa traduc prostia asta de legislatie pe rromaneste ? Fa-te muci, urca-te in TX, da-i blana, fa praf 10 masini, asteapta 23 de ore sa iti iasa alcoolul din sange apoi te duci si declari ca ai vrut sa eviti un caine. Si gata.
23
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369