REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

În atenţia ministrului Turismului, Mircea Dobre: VACANŢA DE VARĂ e un eşec total! Bulgarii ne dau clasă şi la capitolul ăsta!

În atenţia ministrului Turismului, Mircea Dobre: VACANŢA DE VARĂ e un eşec total! Bulgarii ne dau clasă şi la capitolul ăsta!

Replica API 7 aprilie 2017 | 00:00 680

Forfotă incredibilă pe litoralul românesc! Pe de o parte se demolează clădiri construite fără autorizaţie (exemplu - terasa 3 Ciuperci din Mamaia), se face curăţenie, se investeşte în clădiri abandonate de ani de zile (cum se întâmplă în sudul litoralului) şi aşa mai departe. Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a anunţat că deschiderea oficială a sezonului va avea loc la 1 mai, deşi agenţiile de turism forţau ca evenimentul să aibă loc mai repede. Şi tot ministrul Turismului turuia, la o întrevedere cu agenţii economici şi nu numai, că bugetarii vor avea parte de tichete de vacanţă, pentru impulsionarea sectorului. Este un lait-motiv am putea spune, căci alte măsuri momentan nu vedem, dar cu siguranţă se va trage linia după sezonul estival 2017.

Hotelierii şi agenţiile de turism se aşteaptă la un sezon bun, există speranţa aceasta, dar, pe de altă parte, revine temerea legată de programa şcolară. Oricât de bizar ar suna, lipsa de comunicare şi lipsa unei strategii inter-ministeriale pe tema programei şcolare va ţine acasă un segment considerabil de turişti, cel puţin în prima parte a sezonului estival, atunci când preţurile sunt relative convenabile pentru familiile cu copii.

Întrucât vacanţa şcolară de vară debutează mult după data de 1 mai, o puzderie de familii vor rămâne acasă, este firesc, iar acest lucru nu poate fi de bun augur pentru acest sector care ar trebui să duduie şi să fie un motor principal al economiei româneşti. Asupra acestui aspect atrăgeau atenţia hotelierii încă de la începutul anului!

SOCOTEALA UNUI DEZASTRU: cât pierd hotelierii pentru că vacanţa de vară a fost pusă fără cap!

Amintim că, dacă în anii trecuţi hotelurile erau foarte aglomerate doar săptămânile din vârf de sezon (15 iulie – 15 august), în ultima vreme preţurile mici şi vremea caldă atrag turiştii la mare şi în iunie şi septembrie. Prin urmare, hotelierii solicitau ca vacanţele copiilor să înceapă măcar de la 1 iunie (dacă nu mai devreme), nu pe 12 iunie, şi să se incheie la 1 octombrie, nu pe 15 septembrie, dar ordinul avansat de Ministerul Educaţiei pentru anul şcolar în curs prevede exact invers! În acest an (anul şcolar 2016-2017), vacanţa de vară începe pe 17 iunie şi se încheie pe 10 septembrie.

“Această decizie, care scurtează vacanţa de vară, ne taie craca de sub picioare. Ne termină”, afirma, la începutul anului, Nicolae Bucovală, preşedintele patronatului Mamaia. “Putem spune că în perioada cu care se scurtează vacanţa de vară în acest an ar fi venit la mare în jur de 125.000 de români, oameni care nu vor mai putea ajunge pe litoral în această vară, pentru că nu îşi vor permite să plateasca tarifele din vârf de sezon şi, în plus, nici nu vor mai găsi locuri în acel interval extrem de aglomerat”, a mai explicat Bucovală. Acesta a făcut şi o socoteală: la un tarif mediu de 250 de lei pe zi pe cameră la jumătatea lunii iunie şi jumatatea lunii septembrie, hotelierii ar fi încasat de la turişti aproape 60 de milioane de euro doar pe cazare plus mic dejun.

Vacanţele şcolare – comparaţie Bulgaria/România

Ca idee care să lumineze minţile posibil obosite de prin ministere, facem menţiunea că până şi bulgarii au fost mai înţelepţi când a venit vorba de turism şi impulsionarea familiilor cu copii să plece în concedii! Iată cum au vacanţă elevii din Bulgaria:

Începutul şcolii - 15 septembrie.

Finalul anului şcolar: clasa I: 22 mai; clasele II-IV: 30 mai; clasele V-VII: 13 iunie; clasele VIII-XI: 30 iunie; clasa a XII-a: 15 mai.

Vacanţa de toamnă: 1-3 noiembrie.

Vacanţa de Crăciun: 24 decembrie - 5 ianuarie.

Vacanţa de iarnă: 1-4 februarie.

Vacanţa de primăvară/ Paşte: 29 martie - 6 aprilie (până la clasa a XI-a), 29 martie - 1 aprilie (clasa a XII-a).

Vacanţe de stat/ religioase: 22 septembrie, 24 decembrie, 3 martie, 6 mai, 24-25 mai.

Durata anului şcolar pentru profesori este decisă la nivelul şcolii.

Se poate observa, aşadar, că în cazul elevilor de vârstă fragedă, părinţii pot pleca cu aceştia în vacanţă din luna mai, exact în debutul sezonului estival. Practic.

În schimb, în România, vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (24 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017), vacanţă intersemestrială (4 -12 februarie 2017), vacanţa de primăvară (19 - 30 aprilie 2017) şi vacanţa de vară (17 iunie - 10 septembrie 2017). De asemenea, în săptămâna 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017.

Aşadar, vacanţa de vară taie “craca” părinţilor dornici să plece în vacanţă cu cei mici, din motivele pertinente expuse mai sus de Nicolae Bucovală. Ca să nu mai spunem că, în intervalul în care debutează sezonul estival, elevii au programată “Şcoala Altfel”. Adică ore în afara şcolii sau cu activităţi diferite faţă de cele obişnuite. Ne întrebăm: cum era mai bine? Să îşi poată duce părintele copilul în vacanţă, la mare, într-o perioadă cu preţuri accesibile, sau să facă la clasă prăjituri cu doamna dirigintă?!

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am venit sa citesc comentariile
0
0
Deci sa nu fiu ''mocangiu'', trebuie sa fac pula mare unui Babinciuc sau Bucovala sau Carstocea. Hai sa mori tu... mai muie in gat, in Lesbos, la Egee, vila de 2 apartamente de 5 stele se inchiriaza cu 64 de euro pe zi. Ia suge-i tu pula lui Babinciuc ca sa arati ca nu esti mocangiu.
4
0
Hai SICTIR cu bulgarii vostrii cu tot. Mocangiilor
1
3
Litoralul este terminat de cand derbedeul de mazare si nicusor a furat bugetul si tot ce era de furat acum este acest numit de fatada care mineaza ca face turism in Ro priviti in ce stadiu a ajuns judetul constanta in ultimii ani cutati bugetul Constantei in conturile acestor gangsteri ca Nicusor si Mazare si primarii din judet daca vreti turism .
4
1
Nu doar cladirile sunt problema,ci acele lucruri din interiorul cladirilor si dintre ele. Cand mancarea servita este proasta si scumpa,deservirea de parca ai fi tolerat cu greata,esti inconjurat de indivizi care te privesc de parca ar impunge cu coarnele,pai de ce ai sta pe bani enorm de multi in statiunile din Romania? Daca vrei sa te relaxezi,mergi acolo unde simti ca se poate asta.
3
0
mai adaugati si putin ISU si tot felul de schimbari de legi . si o sa ne dezvoltam lapulivara
2
2
Bravo dobre bate cu pun nu in masa
1
3
la bulgari pe 15 mai e full....scoala,examenele de bac si la facultate se termina la 1 iunie....pana la 1 octombrie e litoralul bulgaresc deschis....statul sprijina turismul..E F.IMPORTANT CAND SE TERMINA SCOALA ,RESTANTELE SI EXAMENELE...PANA NU SE REZOLVA ACEASTA PROBLEMA TURISMUL PE LITORAL E MORT !!!!
7
1
Sa vina turistii in Mamaia , in betoane si fara locuri de parcare...
7
0
Sa se termine cu vacantele scolilor de o saptamana! Sa se revina la sistemul cu 3 vacante! Cea mica din primavara, cea mijlocie iarna si cea mare vara! Iar la 15 iunie sa fie terminate si examenele si restantele si admiterile! Abia atunci pot scadea preturile pe litoral! Este greu sa ai o unitate care sa functionez 2 luni si 10 sa stea inchisa!
13
1
Hai sa nu exageram, intr-adevar ideea cu vacantele e buna dar cu vacantele de iarna ce facem, ca si muntele trebuie promovat si sustinut. Sa nu se mai faca deloc scoala.
7
2
Doar nu credeati ca Mircea Dobre va revolutiona turismul romanesc. Si el este doar un popandau lansat pe orbita pentru bunastarea personala si a familiei. Asa ca...
19
0
Daca era "vina" vacantei, toti plozii bulgari, de mana cu parintii lor, dadeau navala pe litoralul romanesc de cum se termina anul lor scolar. De ce nu se intampla asta? nu pentru ca nu inceputul vacantei scolare e de vina, ci hotelierii lui peste prajit care vor sa faca in doua luni mult prea mult? Ce atata vrajeala, puneti degetul pe rana! Litoral urat, preturi enorme, servicii mediocre etc!
16
1
Eu zic sa nu ne mai trimitem copiii la scoala deloc astfel incat hotelierilor sa le mearga bine tot anul.Si asa scoala in Romania e vai de mama ei!Sa-si umple unii buzunarele,asta e tot ce conteaza!Asta e Romania,Dobre asta nu a fost in stare sa administreze o brutarie asa ca hai sa-l punem ministru!Si nu e singurul!Huoooo!
20
2
Dl.Bucovala, de ce nu incercati alte variante De ex atrageti turistii straini in primul rand - cand erati dvs.adolescent se auzeau pe plaja multe limbi straine, acum ....unde sunt contractele cu marii Tour Operatori ca TUI etc. Apoi, de ce nu scadeti preturile in timpul verii, ca sa nu aveti nu mai 1 luna full sezon ci 3 luni. Ce spuneti?Voi vreti sa castigati intr-o luna cat altii in 5 ani. Ati vazut preturile din Bulgaria?De 27 ani va plangeti de vacanta,vreti sa facem un popor de handicapati in detrimentul banilor dvs.Mai reflectati.
21
0
Machedon. De unde imaginatie si eficienta? Carisama...canci!
13
5
Ta inscrii in clubul caltorilor ysbh si faci rost de scutiri medicale!
2
1
Falcuta, un baiat cu un creier aerat.
13
1
Cu falcuta asta vrem sa facem noi turism performant ???? Imi vine sa vomit pe el !!!
15
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367