REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Insolvenţa Dobrogea SA dospea de ani de zile: societatea depinde de bănci pentru a putea funcţiona

Insolvenţa Dobrogea SA dospea de ani de zile: societatea depinde de bănci pentru a putea funcţiona

Replica API 15 februarie 2013 | 00:00 2144

Un raport de audit din 2010 evidenţia carenţele manageriale

Un raport de audit din 2010 evidenţia carenţele manageriale

Intrarea sub protecţia legii falimentului a celui mai mare producător român de panificaţie a zguduit o industrie evaluată la peste 1 miliard de euro anual. Chiar dacă reorganizarea Dobrogea Grup SA poate dura ani de zile, iar efectele acesteia sunt greu de anticipat, efectele pe termen scurt au fost spectaculoase pentru clientul de rând: preţul celei mai cunoscute franzele, Neptun, a scăzut brusc cu peste 20%. Altfel spus, societatea încearcă să facă rost cât mai repede, de cât mai mulţi bani, pentru a putea face faţă creditorilor care fără doar şi poate vor da năvală. Şi vorbim aici de datorii totale de aproape 1.000 de miliarde de lei vechi. Cu o gamă de produse extreme de apreciate de consumatori şi cu o imagine ireproşabilă, Dobrogea Grup nu ar fi trebuit să ajungă până aici. Iar un document emis în 2010 chiar de către societate ne arată că cei din conducerea Dobrogea Grup ştiau de ani de zile că aveau probleme serioase cu banii, dar nu au făcut, din câte se vede, nimic pentru a se redresa.

Practic, Dobrogea Grup nu a fost în stare să supravieţuiască din ce produce, depinzând în totalitate de bunăvoinţa băncilor, la care s-a îndatorat, mereu şi mereu, până a constatat că nu se mai poate. Cu alte cuvinte, eugeniile, biscuţii sau pâinea noastră cea de toate zilele ne-au fost asigurate, de fapt, în ultimii ani, de Raiffeisen, BRD, Alpha şi toate celelalte bănci la care Dobrogea a ajuns datoare vândută. Auditorul KPMG prelua, într-un raport întocmit în 2010, datele obţinute cu un an înainte de un alt auditor, Deloitte, ambii ajungând însă la aceleaşi concluzii: managementul Dobrogea Grup a fost defectuos, iar societatea s-a îndatorat periculos de mult. Astfel, auditorii au constatat că evaluarea clădirilor din patrimonial Dobrogea Grup SA a fost greşită şi că managamentul nu a realizat o analiză pentru estimarea obligaţiilor viitorare cu privire la beneficiile acordate angajaţilor la pensionare (o indemnizaţie la orice pensionare la termen sau două salarii la pensionarea medicală). De asemenea, şefii Dobrogea nu au realizat analize de recuperabilitate a unor investiţii, care s-au transformat ulterior în pierderi, fără a mai vorbi de problemele existente la firmele în care Dobrogea Grup este acţionară.

Datoriile Dobrogea Grup, mai mari cu peste 35 de milioane decât activele societăţii

Concluzia cea mai gravă a celor de la KPMG este însă cea legată de situaţia financiară a Dobrogea Grup, concluzie exprimată, reamintim, încă din 2010: "Atragem atenţia asupra Notei 6 care descrie faptul că datoriile curente depăşesc activele curente cu suma de 35.763 mii lei. Societatea este dependentă de finanţările primite de la instituţiile de credit pentru continuarea desfăşurării activităţii". Potrivit datelor prezente în raportul citat, Dobrogea Grup SA avea în 2010 datorii către BRD, Banca Transilvania, Alpha, RBS, Italo- Romena şi Raiffeisen în valoare totală de 72.721.332 lei. Între timp, datoriile totale ale societăţii au ajuns în 2011 la 95.718.778 lei, an în care a înregistrat şi pierderi de 3.983.303 lei, la o cifră de afaceri de 229.889.470 lei şi 845 de angajaţi. Dobrogea Grup deţine părţi sociale sau acţiuni la 10 firme: Lujerul SA Bucureşti, Cereal Impex SRL, Aliment Murfatlar SA, Dobrogea Trans SRL, Ro Credo SRL, Fresh Dobrogea SRL, Dobrogea Onix SRL, Doborgea Biscuit SRL, Transserv Dobrogea SRL şi Prodglobal Distribution SRL Galaţi, ultimele 5 fiind filiale ale companiei.

Fostul preşedinte CJC Stelian Duţu, unul din marii acţionari ai Dobrogea Grup

Dobrogea Grup SA este deţinută, în proporţie covârşitoare, de câteva sute de persoane fizice, care împart 99,9863% din cele 1.022.236 de acţiuni ale firmei, restul aparţinând persoanelor juridice Actinvest SA, Ana Variete SRL, Arsenal Forest SRL şi Arsenal Montana SRL, toate din Braşov, cu câte 0,0034% din acţiuni. Firmele Arsenal sunt deja radiate şi aparţin omului de afaceri braşovean Nelu Prisecaru, cercetat acum câţiva ani de DNA pentru fapte de corupţie. Ana Variete o are ca unic asociat pe Ana Druga, iar Actinvest este un fond de investiţii controlat de Ioana Stan, Mădălina Drăgan, Daniela Carmen Boeriu şi Alecsandru Redeş. Unul dintre cei mai mari acţionari ai Dobrogea Grup SA este fostul deputat şi lider PD Stelian Duţu, care deţine un pachet de circa 3% din acţiunile companiei constănţene. Pentru cele aproape 30.000 de acţiuni ale sale, Duţu a încasat în 2008 dividende de 64.537 lei. Cât despre Consiliul de Administraţie al Dobrogea Grup, adică cei responsabili de bunul mers al societăţii, acesta are în componenţă 5 persoane: Maria Toma, Eleonora Brescan, Fotini Teodorescu, Constantin David şi Arseni Sarchizian.

Vom reveni.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614