REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Jocuri de culise: Fondul Proprietate a preluat şefia Oil Terminal, dar blochează activitatea companiei

Jocuri de culise: Fondul Proprietate a preluat şefia Oil Terminal, dar blochează activitatea companiei

Replica API 5 decembrie 2016 | 00:42 2005

Procese peste procese

Procese peste procese

Fondul Proprietatea (FP) a blocat activitatea Oil Terminal SA, deşi a reuşit, în octombrie, să-şi impună omul la şefia companiei de stat constănţene. Astfel, FP s-a opus înregistrării la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa a deciziilor adoptate pe 21 noiembrie de către Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). Nu este primul conflict juridic dintre acţionarul minoritar şi societatea de stat, iar FP pare a fi preluat obiceiul altui acţionar, Broadhurst Investments Limited, care a generat, de-a lungul timpului, zeci de acţiuni în instanţă împotriva Oil Terminal, toate pierdute. Decizia FP este, aparent, bizară, din moment ce reprezentantul său, Dumitru Matei, este preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) de la Oil Terminal.

În AGOA din 21 noiembrie, acţionarii au aprobat structura de garanţii în vederea prelungirii facilităţii de emitere a scrisori de garanţie bancară în valoare de 5 milioane euro, necesare funcţionării companiei şi în anul 2017. Un alt subiect aprobat a fost împuternicirea directorului general al societăţii să semneze documentele necesare privind înregistrarea hotărârilor adunării generale a acţionarilor la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi pentru efectuarea formalităţilor privind publicarea acestor hotărâri.

De asemenea, a fost împuternicită Aura Gabriela Dumitru, în calitate de reprezentant al Ministerului Energiei în Adunarea Generală a Acţionarilor, pentru semnarea contractelor de administrare ale administratorilor aleşi în şedinţa din 10 octombrie. În fine, a fost aprobată forma contractului de mandat încheiat cu membrii CA aleşi în şedinţa de pe 10 octombrie 2016. Atunci, reprezentanţii Ministerului Energiei în AGA au aprobat revocarea a trei membri din consiliul de administraţie din cauză că nu au fost reconfirmaţi prin vot cumulativ.

Ce urmăresc Fondul Proprietatea şi Broadhurst?

Acesta nu este, nici pe departe, primul conflict între conducerea Oil Terminal şi acţionarul minoritar. În luna octombrie, într-o şedinţă extraordinară a AGA, reprezentanţii statului au aprobat majorarea capitalului social de peste cinci ori, de la 58,2 milioane lei la 319,2 milioane lei, printr-un aport în natură din partea statului, reprezentând terenuri din Constanţa în valoare de 155,6 milioane lei. FP, care deţine aproximativ 6% din acţiunile Oil Terminal, a contestat atunci modalitatea de evaluare a terenurilor şi a introdus pe ordinea de zi a şedinţei AGA un punct conform căruia raportul de evaluare să fie refăcut, întrucât acesta nu ţine cont de costurile de depoluare a terenurilor respective.

În aceste condiţii, activitatea Oil Terminal este aproape paralizată, pentru că, atât FP, cât şi Broadhurst blochează în instanţă toate hotărârile acţionarului majoritar, statul român. Cei doi acţionari minoritari se dovedesc extrem de consecvenţi şi au, probabil, o misiune bine stabilită, pe termen mediu şi lung, ţinând cont de faptul că absolut toate contestaţiile, sesizările şi plângerile lor, înregistrate cu zecile, an de an, au fost respinse de instanţele de judecată. Oil Terminal SA are aproape 1.000 de angajaţi şi este controlată de Ministerul Energiei, care deţine 59,62% din acţiuni. Compania de stat constănţeană, care operează unul dintre cele mai mari terminale maritime petroliere din sud-estul Europei, a înregistrat un profit net de peste 14,5 milioane lei în primul semestru din acest an, în creştere cu 41% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102