REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

LIMBAJ CODAT LA ACADEMIA NAVALĂ! NOTELE LUATE PE ŞPĂGI OSCILAU DE LA… "SOL" LA "SI"!

LIMBAJ CODAT LA ACADEMIA NAVALĂ! NOTELE LUATE PE ŞPĂGI OSCILAU DE LA… "SOL" LA "SI"!

Replica API 1 aprilie 2017 | 15:49 2087

Rechizitoriu DNA!

Rechizitoriu DNA!

O anchetă de proporții a avut loc la malul mării, vizate fiind cadrele didactice de la Academia Navală Mircea cel Bătrân. Potrivit rechizitoriului DNA, "informația" a ajuns pe masa procurorilor anticorupție în vara anului 2016. Apoi au urmat mai multe denunțuri în care se vorbea de șpăgi cuprinse între 100 și 300 euro.

Este vorba despre cadrul didactic Iulian Antonescu, trimis acum în judevată cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită (9 fapte) şi trafic de influenţă, Camelia Ciobanu, cadru didactic, cu privire la săvârşirea a 4 infracţiuni de luare de mită, Daniel Gheorghiţă Alexa (student) pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită şi Andrei Tudor Cantoriu (student) pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. În plus, Antonescu primea până și medicamente.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în cursul lunilor august - septembrie 2016, Iulian Antonescu a primit de la 9 studenți, diverse sume de bani sau alte foloase necuvenite (medicamente) pentru a le acorda acestora note de promovare la disciplina „Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială” cunoscută în mediul studenţilor A.N.M.B. cu acronimul A.G.A.D. după cum urmează: la data de 31 august 2016 a primit de la un student suma de 200 lei, în schimbul acordării unei note de promovare la examenul restant la disciplina „Algebră, geometrie analitică şi diferențială”, pe care studentul l-a susţinut la data de 06 septembrie 2016 şi l-a promovat cu nota 6.

Apoi, pe 6 septembrie a primit 300 de lei de la un alt student pe care l-a prmovat cu nota 5. Și acțiunile au continuat, cadrul didactic primind și câte 100 de euro pentru o notă de 5 sau medicamente în valoare de 146 de lei. De asemenea, în cursul lunii septembrie 2016, Camelia Ciobanu a săvârșit un număr de 4 infracțiuni de luare de mită constând în aceea că a primit diverse sume de bani necuvenite pentru a le acorda studenţilor note de promovare la disciplina „Algebră liniară, geometrie analitică și diferenţială”.

Aceasta a primit sume cuprinse între 100 de lei și 200 de euro pentru a da note de trecere. Primea câte un plic în care se aflau banii și numele studentului. " Inculpatul Antonescu Iulian a fost angajat al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța, Facultatea de navigație și management naval – Departamentul de inginerie și management naval, pe o perioadă determinată, între data de 01 octombrie 2015 – 30 septembrie 2016, astfel cum rezultă din contractul individual de muncă nr. 461 din data de 30 septembrie 2015, în calitate de lector universitar – șef lucrări.

Din cuprinsul fișei postului (...), inculpatul Antonescu Iulian, în desfășurarea procesului de învățământ avea, printre altele, atribuțiuni ce derivă din organizarea și participarea la desfășurarea examenelor, colocviilor și a celorlalte forme de verificare a studenților (...).Inculpata Ciobanu Camelia este angajată a Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanța, Facultatea de Navigație și Management Naval – Departamentul de navigație și transport naval, astfel cum rezultă din cuprinsul actului adițional nr. 1887 din 02 septembrie 2013 de modificare a contractului individual de muncă nr. 88 din 01 octombrie 2004 (încheiat ca urmare a reorganizare a instituției) în calitate de conferențiar universitar", potrivit rechizitoriului procurorilor anticorupție.

Studenții nu prea veneau la cursuri, dar COTIZAU pentru a promova!

Spre exemplu, potrivit procurorilor, în cursul semestrului al II-lea al anului universitar 2015-2016, un student al Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanța, în primul an de studii, Secția civilă, Facultatea de inginerie navală, a avut o frecvență redusă la cursurile și seminariile aferente materiei predate de Iulian Antonescu, astfel că nu a promovat examenul pe care l-a susținut la data de 13 iunie 2016. În sesiunea de restanțe din perioada 29 august – 16 septembrie 2016, pentru a promova acest examen restant, a luat hotărârea de a-i remite profesorului suma de 200 de lei.

De altfel, a auzit, de la alți colegi din Academie, că Antonescu îi promovează pe studenți în schimbul unor sume de bani. În acest fel, la data de 31 august 2016, (...) a mers la biroul inculpatului din incinta ANMB, și i-a remis suma de 200 de lei pentru a-i acorda o notă de promovare la examenul restant aferent disciplinei Algebră liniară, geometrie analitică și diferențială, discuția dintre cei doi fiind înregistrată în integralitate.

Astfel, se observă că, mai întâi, inculpatul refuză banii oferiți, dar în cele din urmă, după ce studentul spune că este prieten cu un alt student, Antonescu acceptă banii oferiți și îi cere studentului să învețe până la examen. Cu prilejul susținerii examenului restant, la data de 6 septembrie 2016, i-a acordat studentului nota 5, promovând astfel examenul. De precizat este că, de multe ori, Antonescu avea o strategie: spunea că nu poate să-i ajute pentru că au mai multe restanțe, dar studenții, știind deja tehnica, insistau și lăsau plicul pe birou, în care se aflau și câte 200 de euro, și plecau. Apoi se prezentau la examen și, surpriză!, primeau note de trecere.

Antonescu făcea liste cu medicamente și cerea studenților să i le cumpere!

Iulian Antonescu, la data de 21 septembrie 2016, a pretins şi primit de la un student, medicamente în valoare de 146 lei, pentru a-i acorda acestuia o notă de promovare la examenul restant la disciplina Algebră liniară, geometrie analitică şi diferențială (AGAD) ce urma a fi susținut în sesiunea de restanţe din luna septembrie 2016. " (...) este student la Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța, Secția civilă – Facultatea de Inginerie Marină – Departamentul de inginerie electrică și electromecanică navală, în grupa (...) .

Printre disciplinele studiate de către (...) în anul I de studii se regăsește și materia predată de inculpatul Antonescu Iulian, respectiv Algebră liniară, geometrie analitică și diferențială. (...), la examenul final aferent semestrului al II-lea din anul I, nu a obținut notă de promovare la disciplina Algebră liniară, geometrie analitică și diferențială. Pentru a promova la această materie (...) a susținut un prim examen restant în cursul lunii septembrie 2016, dar tot nu a reușit să obțină o notă de promovare. În aceste condiții, a fost nevoit să susţină o nouă testare în sesiunea de reexaminare. De la colegii din Academie, (...) a aflat că inc.

Antonescu Iulian primește bani de la studenți pentru a le acorda note de promovare la examenele aferente disciplinei Algebră liniară, geometrie analitică și diferențială. Văzând că nu a obținut o notă de promovare nici în sesiune de final de an și nici în sesiunea de restanța, (...) s-a hotărât să-i ofere inculpatului Antonescu Iulian suma de 50 de euro în schimbul acordării unei note de promovare. Astfel, la data de 21 septembrie 2016, (...) a mers la biroul inculpatului Antonescu Iulian, din incinta Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanța, unde i-a oferit suma de 50 de euro, pentru a-i acorda o notă de promovare cu prilejul susținerii examenului restant în sesiunea de reexaminări din cursul lunii septembrie 2016. (...) a pus suma de 50 de euro într-un plic pe care l-a pus pe biroul inculpatului, însă acesta a refuzat banii și i-a înmânat inculpatului o listă pe care erau notate mai multe medicamente, solicitându-i să-i cumpere acele medicamente.

În acest context, (...) a fost de acord și a luat plicul cu bani înapoi, cu bilețelul pe care erau menționate medicamentele solicitate de inc. Antonescu Iulian, a mers la o farmacie de unde le-a cumpărat, cu suma de 146 de lei, apoi a revenit în biroul inculpatului și i le-a remis. Cu prilejul susținerii examenului restant (...), la data de 23 septembrie 2016, a primit nota 5", se mai arată în rechizitoriu.

Limbaj CODAT! Sol însemna nota 5, si – 7!

Până și limbajul era codat! " La data de 02 septembrie 2016 inc. Antonescu Iulian l-a contactat telefonic pe (...), mai întâi printr-un mesaj tip SMS iar apoi printr-un apel, și folosind un limbaj codat, utilizând note muzicale, l-a întrebat dacă l-ar avantaja la media generală o notă mai mare la geometrie descriptivă, respectiv nota 7 în loc de nota 5.

Cu prilejul convorbirii, codurile folosite de inc. Antonescu Iulian aşa cum le-a descifrat (...) sunt următoarele: „sol” – reprezenta nota primită de student, respectiv 5, „si” – reprezentă nota 7, care l-ar fi avantajat la media generală şi „melodie” – se referea la media generală pentru anul I de studii. Totodată, (...) l-a întrebat pe inc. Antonescu Iulian dacă este cazul să-i mai ceară bani în plus, pentru a-i da lui inc. Antonescu Iulian sau inc. (...), însă Antonescu Iulian i-a răspuns că nu este cazul", potrivit rechizitoriului. La fel și în cazul Cameliei Ciobanu: studenții știau că primește bani pentru a oferi note de trecere.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
chitac, dobref, nicolaie, slamnoiu... din 2000 incoace
1
2
Totul se rezuma la condamnare, una pentru luare si alta pentru dare...de mita!E simplu!
1
0
coardele te urmaresc la tot pasul, nu potisa scoti su.. de ei, asa ca .........
0
0
moldovenii,nici un comentariu suplimentar,ati obosit?90%dintre contestatarii Acad.Navala,pariez ca stateati in genunchi la usi cu plicu pregatit,cu priviri de-alea de caine credincios,doar-doar pesciuti 5-ul,in special aia de la ifr.acu nici usturoi n-ati mancat,nici gura nu pute!Am navigat cu unii care habar n-aveau sa scrie,de engleza nici nu incape discutia!Cand zic de marinari experimentati,ma refer la cei care-au apucat fosta flota,aia dau clasa pe plan international si fac treaba recunoscuta.Salutari,integralistilor,premiantilor!
0
1
de la marina, este sifonul politiei din Cernavoda.
4
0
Le ai dat gingii din prima.Ft bine..Lauda de sine miroase a caca...Sa mearga la sapa la colectiv sa vada cum se castiga banul la temperatura de 45 de grade Celsius.Hai sa ne facem marinari sa castigam bani cu valiza.Intr o zi exista si reversul medaliei...Te duci pulii de suflet in ocean si nevasta altora.
7
0
Marinarule, faci afirmatii care de care mai pompoase: producem marinari foarte bine pregatiti..., vin alti la noi sa se scoleasca... Termina cu prostiile ca nu stii ce vorbesti.
0
3
moldovenii,usor ca rupeti lantul de la pluta cu care-ati ajuns la,, marea cea mare,, pentru voi.premiantilor,integralistilor...
2
4
Cand multi dintre noi faceam marinarie tu specialist in unitati de lupta in coaiele lui tactu habar nu aveai.Nu te da rotund in marinarie ptr ca esti zero barat.Te dau pe mana lui Tudor Darie si a lui Mamut sa ne spuna cu cat ai trecut examenele...Corigentule, restantierule...
9
0
se pare ca am deranjat moldovenii cu pretentii de navigatori.scuzati-ma va rog.vedeti ca mai sunt impingatoare cu care sa urcati pe Dunare la alimbari.Adevarul doare,prostia nu.Ca fapt divers,un navigator cu experienta se pisa pe un cadet venit pe vapor sa dea buna-ziua la extinctoare.
2
11
Esti o pwlla.Daca erai bun nu stateai in romanica.Rahati si figuranti ca tine m am kisat cu bolta pe ei.Mars la caca !.
9
0
revin la idee:fiind o tara de puturosi si figuranti-capra raioasa tine coada sus.am gasit repede tapii ispasitori pentru coruptia fantastica din Romania.Iti zic un secret colegu de comentarii:suntem singura tara cu marinari f.bine pregatiti dar fara flota.Iar privind bancomatele de diplome cum zici tu,selectia se face de armatori.Tu degeaba ai 10 pe linie cand termini studiile pentru ca unul ca mine dupa 20 de ani de navigatie oricum iti da clasa d.p.d.v profesional.pentru ca nu ai experienta...si degeaba esti tare-n gura.pe vapor prostia iese ca uleiul la suprafata.mai invata, apoi discutam
3
11
Se pare mai mult ca sigur esti unul din bulangii de la S.H care au luat diplome de la bancomat.Era singura solutie sa dati spagi sa terminati acest circ de facultate.
7
2
In comuna Constanta pentru ca suntem ca la tara,puturosii sunt la loc de cinste!le dam klasa la toti cand e vorba de figuri.si daca noi nu mai avem flota,lucram si le facem p..a mare la altii,cu caciulile in mana,umili ca cersetorii,de-aia vin altii sa se scoleasca la noi.DNA-ul mai bine sa verifice adevaratii excroci nu 2-3 studenti care oricum se pregatesc sa faca o meserie pe care oamenii sanatosi la cap n-o vor face niciodata.Da asa suntem noi si ne place sa fim mai catolici decat papa.Coruptia dragi tovarasi e in guvern si parlament,nu la UMC sau Academia Navala.
1
8
ACUM POATE DA PE BINGA MAI TARE LA POLITIE.ESTE OBISNUIT SA SIFONEZE ZILNIC LA POLITIE.
13
0
pe cineva cu pile la servicii... trebuia indepartat, copie la indigo.
38
1
Eu am absolvit facultatea Spiru Haret in cateva examene luate pe spagi.La fiecare semestru cand aveam examene faceam cheta si luam cu brio.Asa am ajuns la examenul de licenta.Acum dupa sapte ani ca sa nu se prinda prostimea eu am terminat facultatea la Constanta si am primit diploma de la Universitatea de CACAT Spiru Haret in Constanta si am primit diploma SH din Bucuresti.Pai dupa mintea mea ce treaba are Cta cu Bucurestiul?.
16
1
Intrebarea mea: cum treceau la alte examene, precum astronomia sau navigatie 1 unde trigonometria sferica e importanta? Concluzia mea: coruptia profunda a dus la existenta a doua institutii de marina civila intr-o tara cu flota inexistenta. Bugetul statului aloca bani pe doua canale la doua institutii cu acelasi profil in acelasi oras. Mare pacat.
10
8
unde toate gioarsele de tablagii s au trezit peste noapte din subofiteri in ofiteri exact ca la apelul de seara al bocancilor.Universitatea de cacat pe nume Spiru Teparet o rampa de lansare ptr multi prostani !!!.
18
0
Dar despre diplomele de licenta cumparate in anii 90 la IMC - actualul UMC - cu un bax de tigari si o sticla de whisky, de ce nu se sesizeaza nimeni? Cand se va face o verificare? Sunt destui indivizi care acum se dau ingineri si care ocupa functii de raspundere, fara sa fi fost o zi la scoala.
11
2
Ai ales un jeg de facultate...Cand spui S.H inseamna second hand.Dute la Politehnica sau la o facultate de stat sa faci frecventa non stop.Lasa ne ca stim noi ce a fost prin anii 2005 pana prin 2010 cand nu le a emis nici diplome.Le au luat banii si nu aveau nicio acreditare.Cursuri nu se faceau iar la examene se aduna spaga si asa promovati.Intr un sfarsit s au emis diplome la presiunea unor persoane din M.A.I altfel si astazi ramaneati cu banii dati si cu o facultate facuta pe genuchi. Din comentariu iti dai seama de intelegenta acumulta...ba ala !!!...in rest fara comentarii...
19
3
Pentru ala cu spiru' haret....mestere, eu in 4 ani nu am vazut sau auzit sau simtit nimic de genul asta, iar din anul 2 s-au pus pe noi cu examene scrise , se pica si daca sopteai ceva, nota 1 si afara. Numai vorbiti din auzite,asa credeam si eu inainte sa ma inscriu la ei la facultate, s-au schimbat mult.La licenta m-a ascultat de m-a rupt, circa 30 de minute de intrebari si tot tacamul ca la un barem.NUMAI MANCATI KKT despre studentii de la spiru' ,e disciminare si la angajare din cauza voastra si a imaginatiilor voastre!
8
21
Daca erau prezentate si cateva probe atunci reuseati sa ma convingeti in totalitate. Asa...am anumite rezerve, eu credeam ca denunturile stau la baza initierii unor actiuni de flagrant, astfel incat sa fiu convins ca profesorul a luat spaga cu adevarat!!! Am ajuns un popor de denuntatori, ceea ce dovedeste ca suntem OAMENI DE CARPA!!!! Pacat!
33
7
Vai,s-a dat spaga pt.promovarea examenelor!Ati descoperit apa calda si mersul pe jos!La orice facultate se da spaga in Constanta,nu toti profesorii accepta insa,mai sunt printre cei cu catedre universitare care refuza sau la care nici macar nu se incearca deoarece se stie ca nu accepta.Ani de zile studentii greci sau arabi erau buni cotizanti si plecau cu diplomele cumparate in tarile lor!
25
5
dlor si dnelor din M.A.I obtinute la Universitatea Spiru Haret Constanta unde nu sa facut niciun curs doar examene unde cursantii adunau spaga si obtineau examenul.Aceasta universitate in aceea perioada despre care scriu nu a avut acreditare si totusi in final s au emis diplome.
26
2
sau numai denunturi scrise dupa dictare?
22
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614