REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

NU ai permis şi conduci beat? Nici o problemă, poţi să scapi imediat de pedeapsă! Exemplul unui bărbat din Topraisar

NU ai permis şi conduci beat? Nici o problemă, poţi să scapi imediat de pedeapsă! Exemplul unui bărbat din Topraisar

Replica API 3 decembrie 2016 | 00:00 2165

O treime din pedeapsă redusă din start!

O treime din pedeapsă redusă din start!

Că anchetele oamenilor legii se desfășoară în baza unor legi deja nu mai are nevoie a fi menționat, însă ceea ce scârțâie stă fix la baza lor. Degeaba cercetările sunt laborioase dacă un singur articol din Codul de Procedură Penală desființează un sfert din munca depusă de anchetatori. Așa a fost și în cazul unui bărbat stabilit în Topraisar, care a condus beat și fără permis, dar a scăpat ieftin pentru că și-a recunoscut fapta.

Gheorghe Ilie este din Petroșani și locuiește fără forme legale în Topraisar. Iar într-o seară a fost depistat în timp ce se afla la volanul unui vehicul, în Mereni, de către polițiști, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule. Totodată, la solicitarea expresă a organelor de poliție, inculpatul a refuzat să se supună prelevării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemie. Mai exact, Ilie a consumat băuturi alcoolice cu A.M., după care a decis să plece la Biruința. S-a urcat la volan chiar dacă era băut și nu se afla în evidența Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor Constanța ca fiind posesor de permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule. În urma testării cu aparatul Drager, inculpatul prezenta o alcoolemie de 1,01 g/l de alcool pur în aerul expirat.

"Faptele inculpatului care la data de 16.12.2014 a condus autoturismului marca Dacia, pe drumurile publice, fără a deține permis de conducere întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prevăzute și pedepsite de art. 335 al. 2 din Codul penal. Totodată, acțiunea inculpatului de a refuza prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 337 Cod penal. Urmarea imediată constă în crearea unei stări de pericol pentru ceilalți participanți la traficul rutier și atingerea adusă siguranței traficului rutier. Fiind infracțiuni de pericol, legătura de cauzalitate dintre elementul material și urmarea imediată rezultă chiar din comiterea faptelor. Urmarea imediată a celor două infracțiuni constând în crearea unei stări de pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Fiind vorba despre infracțiuni de pericol, legătura de cauzalitate dintre elementul material și urmarea imediată rezultă chiar din comiterea faptei.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a acționat cu vinovăție în modalitatea intenției indirecte, conform dispozițiilor art. 16 alin. 3 lit. b Cod penal, întrucât inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale și, deși nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui prin săvârșirea faptei. ", au precizat anchetatorii în una din ședințele de judecată. Însă, chiar dacă s-a încercat a se dovedi că individul reprezintă un pericol public, întrucât și-a recunoscut faptele, conform art. 396 al. 10 C. proc. pen, " iar instanţa reţine aceeaşi situaţie de fapt ca cea descrisă în actul de sesizare şi recunoscută de către inculpat, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime". Prin urmare, din start pedeapsa i s-a redus cu o treime.

Nu are antecedente, respectă în general legile…

Apoi, analizând cazul, instanța a reținut că inculpatul, în vârstă de 40 de ani, nu are antecedente penale și a colaborat cu organele de cercetare penală. De asemenea, instanța a avut în vedere și faptul că din înscrisurile depuse la dosar rezultă faptul că inculpatul este o persoană al cărei comportament este îndreptat spre respectarea dispozițiilor penale, săvârșirea prezentei infracțiuni fiind un caz izolat de încălcare a normelor rutiere.

" Pentru aceste motive, văzând și faptul că inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei, beneficiind astfel de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă, instanța va stabili pedeapsa de 1 an închisoare în sarcina inculpatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere. Totodată, instanța va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

Având în vedere împrejurarea că cele două fapte au fost comise de către inculpat în condițiile concursului de infracțiuni, instanța va aplica inculpatului pedeapsa de 1 an închisoare la care se va adăuga un spor de 4 luni închisoare, urmând ca pedeapsa rezultantă stabilită să fie de 1 an și 4 luni închisoare. În raport de criteriile de individualizare a pedepsei expuse anterior, instanța va dispune suspendarea sub supravegherea Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Constața, a executării pedepsei de 1 an și 4 închisoare aplicată inculpatului prin prezenta sentință", potrivit magistraților.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367