REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Pensionarii AU DE PLĂTIT RESTANŢE DE SUTE DE MILIOANE la cantina socială din Palazu Mare unde au mâncat MOCA

Pensionarii AU DE PLĂTIT RESTANŢE DE SUTE DE MILIOANE la cantina socială din Palazu Mare unde au mâncat MOCA

Replica API 4 martie 2017 | 13:32 531

ATAC DE CORD!

ATAC DE CORD!

Scandal mare la cantina socială din Palazu Mare. Zeci de pensionari s-au trezit că au de plătit sute de milioane pentru mesele pe care le-au primit gratuit în 2013. Fostul primar, Radu Mazăre le-a acordat tuturor bătrânilor cu pensii sub 500 de lei gratuitate, deși legea o interzicea. Acum Curtea de Conturi îi obligă pe oameni să plătească restanțele care se ridică chiar și la 20 de milioane de lei de persoană.

O constănțeancă pe nume Paraschiva, în vârstă de 70 de ani povestește printre lacrimi despre pensia mică pe care o primește. Face naveta zilnic de la Constanța la Palazu Mare pentru două mese calde. Acum este pusă să plătească ce a consumat în 2013. „Eu nu mai am pe nimeni eu n-am de unde să le dau 15 mililoane. Le-am spus că mă arunc în ghiol sau îmi dau foc în fața Primăriei că nu am de unde să dau banii aștia. Ne-a dat cu o mână și ne-a luat cu două”, a afirmat pensionara. Zeci de bătrâni sunt în aceeași situație și sunt nevoite să scoată din buzunare sute de milioane de lei. „Asta este pensia mea, 384 de lei. De unde să dau 15 milioane? Sunt vaduvă de unde să dau eu banii ăștia?”, susține Iuliana Ulan. Vârstnicii sunt indignați că nimeni nu le-a trimis nici o înștiințare de mai bine de 4 ani. Și nu înțeleg de ce trebuie să plătească ei, dacă nu sunt vinovați de eroarea făcută. „Putea să ne trimită o scrisoare acasă în 2013. Am înțeles că cei de la Curtea de Conturi zic că eroarea e din 2013, dar noi nu am știut. Noi nu aveam gratuitate, nu ne-a zis nimeni nimic până la jumătatea anului 2013 când a fost cu alegerile. A venit Radu Mazăre și a dat voie la oameni să mânănce până la pensii de 700-800 de lei. Atunci toată lumea s-a îngrămădit”, a afirmat Bibica Duma. De aceeași părere este și Elena Popa, o altă pensinară revoltată. „Să plătească cine a greșit. Au fost nişte acte în mâna lor, au fost cupoanele de pensii la dosar. Trebuia să ne zică că nu avem dreptul”, afirmă femeia.

În 2013, fostul primar Radu Mazăre a dat o hotărâre de consiliu prin care toți bătrânii cu pensii de până la 500 de lei să primească cele două mese fără nici o cotizație. Iulia Zaharinciuc, directorul SPAS Constanța explică situația. „În 2015 când a venit Curtea de Conturi și a făcut verificări a concluziat că anumite persoane ar fi trebuit să plătească contribuția. Mai exact cei care depășeau suma de 126 de lei trebuiau să plătească 30% din valoarea totală, ceea ce nu s-a întâmplat și acum a trebuit să recuperam banii de la acele persoane”, a afirmat directorul. Vârstnicii pot contesta decizia Curții de Conturi la Tribunal în termen de 30 de zile. În 2013, 450 de persoane beneficiau de masă, iar acum, după aproape 4 ani, au mai rămas doar 150. În aceeași situație sunt și cei care merg la cantina socială din Piața Griviței.

Iată ce spune lega!

LEGEA nr.208 din 15 decembrie 1997 privind cantinele de ajutor social prevede la art.2 cine sunt beneficarii acestei legi. Astfel, pot beneficia de serviciile cantinelor de ajutor social următoarele categorii de persoane:

copiii în vârstă de până la 18 ani, aflaţi în întreţinerea acelor familii al căror venit net mediu lunar pe o persoană în întreţinere este sub nivelul venitului net lunar, pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social; tinerii care urmează cursuri de zi la instituţiile de învăţământ ce funcţionează în condiţiile legii, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul celor care urmează studii superioare cu o durată mai mare de 5 ani, persoanele care beneficiază de ajutor social sau de alte ajutoare băneşti acordate în condiţiile legii şi al căror venit este de până la nivelul venitului net lunar pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social; pensionarii; persoanele care au împlinit vârsta de pensionare, aflate într-una dintre următoarele situaţii: sunt izolate social, nu au susţinători legali, sunt lipsite de venituri; invalizii şi bolnavii cronici; orice persoană care, temporar, nu realizează venituri.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum fratlor sa dai de mancare la niste amarati sa iti faca dovada ca nu realizeaza venituri ai tu sa le ei banii
0
1
DL. MILIARDAR MAZARE SA SCOATA BANI PENTRU BATRANI ACESTIA
1
0
Mereuta hotuleee!!!...unde iti este seria 5 in declaratia de avere???...il verfica cineva si pe marele director??...cum se castiga contractele la asa zisul spas unde director e acest individ?....
1
0
proiectul cu munca l ati facut acum sa nu se lege de voi curtea de conturi, dar pana acum ati dat legal . doamna directoare Spataru -Dan-Negoita tata-Smocot -Chioru Carmen,pricepi Primarie de hahalere.
2
0
bravo! asa le trebuie, sa se sature de PSD si pomeni de la PSD, pomanagii astia isi merita soarta, mai grav este ca ne-o influenteaza si pe a noastra cu prostia lor! din cauza lor avem mafie si hoti si deazastru in tara asta, am ajuns sa-mi fie sila de prostia lor, de milogeala lor, sunt unii care n-au muncit o zi toata viata, dar la pomeni sunt primii, sa-i sature PSD!
3
0
Bai ce credeati ca daca vi s-a dat e moca ca i-ati votat. Acum la plata, ca hotii nu dau din ce fura. Gasca penala nu pierde nimic. Asteapta sa votati.
4
0
MEREUTA HOTULE cine te-a pus sa-ti bati joc de oameni ca si PARINTII TAI , ai venit tu ca sa faci pe tine SI SA TE CREZI DUMNEZEU pe banii statului CE LI SE CUVIN OAMENILOR NEAJUTORATI
2
2
atentie bosorogii pesedisti au "lindice si puli "zice unu la 10.59 asta e nivelul lor,sunt grobieni,jegosi,nespalati ,speriati de viitor ,comunisti imputiti ,jegurile care au votat pt un kil de zahar sau o ciorba ca sa fie distrusa si furata tara niste jeguri care nu merita sa traiasca .sa va folositi banii dati de dragnea sa va faceti loc de veci ca mancarea deja s-a scumpit dobitocilor
5
2
nu le poate lua banii pensionarilor. le ia banii celor care au facut aceste greseli daca nu sunt acoperiti de acte. sa i ia banii primarului si celor din primarie
8
0
sa le ia si uleiul si gainile cu care si-au umplut burtile. jeguri umane fara urma de demnitate. ei impreuna cu tiganii au nenorocit un oras de talia Constantei.
7
1
Pai cum dracu vruiati sa stea maza re primar si alti de la PSD cu mocangeala sai voteze fosti comunsti
8
1
Ba sa puneti mana sa platiti voi nu functionarii, pt ca voi l-ati votat pe Mazare si toata sleata de PSD-ului, ca va place mocca si sa ne injurati cand iesim in strada.
6
0
sant curios ce pensie vor avea cei care accepta sa le fie trecut in cartea de munca salariul minim si sa primeasca in mana mai multi bani...
9
2
Sa ne sugeti lindicele si pulile la toti pensionerii!
1
12
Curtea de Conturi sa ia banii de la functionarii care au aprobat acordarea unor drepturi ilegale. oare ei chiar nu au stiut de asta? Au aprobat ca asa le-a zis seful. Acum sa puna mana sa plateasca, au fost de acord, au semnat documente.
9
1
la Cernavoda,este in asteptare un proiect de hotarare,privind OBLIGATIVITATEA ...efectuarii de MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII..pentru persoanele beneficiare ale Cantinei de ajutor social...dar cred ca beneficiarii se vor lipsi si de mancarea de la cantina,cand vor auzi ca trebuie...SA MUNCEASCA...sincer acestia n-au auzit de cuvantul...MUNCA...
15
3
la cernavoda cand verificati cine primeste cantina si ajutoare?
13
0
Pensionarii mocangi sunt masa de manevra a psd. Din cauza lor, a tiganilor, a prostimii si a celor bolnavi de comunism tara este in suferinta.
16
3
Felicitari pt ziarul replica si pt reporter. Telegraful si chiar alte ziare nu spun nimic. A ajuns sa fie un act de mare curaj sa spui ce gafe face primaria si sa pui intrebari directe, cine plateste mocangeala. Sa fiti mereu asa, ca reporteri pt ca. Romania daca pierde pt acest lucru pierde pomeni electorale care nu au acoperire. Platitorii trebuie sa fie cei ce au beneficiat, au mancat, moca, pe nedrept.
18
1
acesta este rezultatul pomenilor electorale. asta inseamna sa nu ai coloana vertebrala, sa te umilesti pentru o farfurie de mancare si sa te vinzi pe o punga de faina si un litru de ulei. Unde este acum Mazare?, de ce nu este luat la intrebari? din punctul meu de vedere greseala ii apartine in totalitate lui Mazare care putea fi , in conceptia pensionarilor, declarat primar pe viata. Aici se ajunge cand nu suntem in stare sa discernem raul de bine, iar acesta este exemplul pe care noi bunicii il dam nepotilor nostri? De ce acceptam astfel de mizerii si nu ne interesam in deajuns inainte de a
14
1
La Liviu Dragnea, sigur are o rezolvare! Ca doar cu PSD-ul lui au votat!
15
0
Mereu am spus ca ,Constanta este un oras mizerabil infect din toate punctele de vedere ..pensionari ordinari ..care se vaicaresc tot timpul lacomi si puturosi ..tigani ..ordinari bisnitari ..autoritati imbecile si prost pregatite .politie si jandarmerie corupte si conduse de interlopi ..toate aceste au dus la ..fuga investitorilor in aceasta parte de tara ...
19
3
Sa plateasca Mazare,Fagadau si Stan!Au castigat alegerile facand pomeni din banul public,vezi si cartieul Henri Coanda!Pai pe banii altora dau si eu mancare gratis la tot judetul!Din cauza astora care au primit pomeni si i-au votat,trag altii acum!
22
0
Futu i in gura de zdrente au votat cu pula ala sa plateasca acum din cauza lor suntem cum suntem in Romania
19
4
cei ce beneficiaza de pensii de 500 lei,sunt putorile societatii in care traim...daca spui pensionar te gandesti la acei care trebuiau sa munceasca pe vremea lui Ceausescu...cand toti aveau...OBLIGATORIU..un loc de munca..dar unii au stat cu presul sub KUR..la poarta zeci de ani...la minciuni...la mancat de KAKAT...despre unul despre altul,si nu s-au gandit ca vin anii batranetii...acum alearga precum bezmeticii pe la asistenta sociala,sa le dea ..sa le dea...ca sunt nevoiasi...amarati...si lesinati....la munca...golanilor...
27
4
Si voturile cine le ia inapoi ca astia au votat mazare . Sa ia banii de la nemernicul de leguma cu boabe verzi ca asa a prostit lumea fmm
21
3
Mihaela munceste nu are cum sa ajunga in situatia curvelor si a puturosilor cu pensie sub 500 de lei. Cine profita trebuie sa plateasca. S-a inventat munca , asta veste buna pentru ei. Sau nu ati citit fabula cu greierele si furnica ? Slabut la cultura atunci.
12
2
sa va de a m ue psd ul
13
3
acu dpa ce ati mancat moca platiti! ce e moca pe lumea sta? cine plateste? v a dat mazare? duceti va la el... boilor! din cauza de o ciorba ati votat pt striccarea imaginii tarii... mai bine ati muri.. repede.. sa scapam de voi
16
5
Mihaela UNGUREANU, daca ai fi fost in situatia batranelor nu te-ai fi inghesuit si tu sa mananci MOCA? Puteai sa gasesti un alt titlu. Iar cei care judeca pensionarii acestia sa se gandeasca ca exista un Dumnezeu la care sa se roage sa nu ajunga mai rau de atat!
6
17
asta e mocangeala pesede ,v-ati bulucit ca e gratis ,la final trebuie sa platesti fie ca e pe bani ,taxe de 3 ori marite ,accize,etc totul e in scop electoral sa tina prostimea aproape nu e din mila sau constiinta e ca dupa ce sunt votati sa fure cu 2 maini .asta e ati votat pesede sa platiti si stati linistiti ca nu platiti numai voi pensionarii mocangii , PLATIM TOTI .au scos taxa auto si a bagat 3 taxe ,bravo ma comunistilor
23
3
Bravo "ianis", bravo "sali", foarte bine ati constatat, asa este, mult adevar ! Corect si postarile: DNA, sorin, daaa....
14
2
Ati votat PSD, platiti!!! Asa a fost votat PSD! Cu pomeni si golanii! Iar astia care mancau la cantina erau cei care puteau fi santajati! Desfiintati cantinele, sunt o pomana! Cantina are un rol social cand chiar ajuta fara sa se astepte cineva la vreun avantaj de pe urma amaratilor!
25
2
Daca hotararea consilului local nu este legala sa plateasca Mazare, consilierii locali si cei care au semnat pentru legalitate. Curtea de conturi si-a facut datoria. Poate unii dintre pensionari care au beneficiat aveau sotul sau sotia cu pensii de peste 1000 lei.Sa se verifice iar cei care au pacalit sa plateasca.Votantii PSD care pentru un pui si o sticla de ulei au reusit sa mentina ciuma rosie la putere.Degeaba plangeti pe la televiziuni, mergeti la primarie si cereti-le socoteala, dati in judecata primaria si Mazarache pentru inselaciune .
19
1
O instant cu capul pe umeri at trebui sa derobeze amaratii de la plata datoriilor. Nu saracii au fost de vina,ci oamenii care i-au inselat.Acum ce sa facem,hai sa gazam tot poporul, ca de la revolutie incoace tot a votat niste nemernici,daca si asa ne punem sa executam pedepse absurd. Oameni buni,suntem dusi cu capul. Cum sa pui niste batrani care au suferit si in comunism si in ticalosismul de dupa communism din cauza unor nemernici de care nu scapam se pare niciodata? Veti imbatrani toti,nu veti scapa nici voi de batjocura,daca nu faceti scandal. Sau poate emigrati cat mai puteti.
9
13
Spaga electorala...Nu mai e mult si va veni si randul tau, Radule,la cantina Poarta Alba...
20
2
Si pentru gaina aia obosita si ulei o sa va ceara bani.
15
2
La moca suntem primii. Asta este sa plateasca
17
6
suna un pic a inselaciune. trebuia sa le spuna inainte, ca mancarea este pe bani, nu acum !!! de unde sa stie oamenii, ce prevede legea 208 ? penibil..
25
4
Pentru Nelu: iti doresc sa ajungi asa la batranete, ca bietele pensionare; sa cauti ajutor de oriunde pentru ca nu-ti ajung banii nici de mancare! Asa sa te ajute Dumnezeu!
12
22
"Noi nu am stiut", noi ne-am inghesuit doar la mocangeala. Capo del tuti capi in raspundere este radu mazare. Evident ca si babele mancacioase ca soar ele au mancat dar in solidar cu iubityl l
28
11

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614