REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Peste 50 de oameni ai străzii, adăpostiţi în Spital. Unul dintre ei stă DE O LUNĂ în unitatea medicală

Peste 50 de oameni ai străzii, adăpostiţi în Spital. Unul dintre ei stă DE O LUNĂ în unitatea medicală

Replica API 23 ianuarie 2017 | 02:19 514

Persoanele fără locuință au intrat în atenția autorităților locale constănțene. Acestea beneficiază de sprijinul autorităților locale constănțene și sunt ajutați să treacă cu bine de urgia albă abătută peste Constanța, să se ferească de ger și greutățile iernii. Dacă nu sunt cazați la adăpost, aceștia sunt internați în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru a fi tratați de diversele afecțiuni pe care le pot suferi.

Oamenii străzii sunt adunați de autoritățile locale de pe străzile din municipiul Constanța. Aceștia beneficiază de îngrijiri medicale, iar după sunt cazați la un adăpost special amenajat, unde primesc masă și haine de schimb. Din cauza gerului aceștia sunt găsiți căzuți sau în altfel de circumstanțe pe străzile orașului de alți constănțeni care sună la numărul unic de urgență 112 solicitând Serviciul de Ambulanță Județean din Constanța. Astfel, medicii îi trasnportă la spital acolo unde li se fac investigații medicale prin care se decide dacă sunt sau nu duși la adăposturile sociale ale Prămăriei Constanța. În cazul în care au nevoie de tratament medical, aceștia sunt internați și tratați în spital, apoi externați pe semnătură și îndrumați către adăposturi, pentru cei care vor.

Există constănțeni care condamnă faptul că oamenii străzii beneficiază de internare în secțiile din Spitalul Județean de Urgență Constanța, evocând faptul că ei ocupă locurile din spital pe perioade lungi, iar alții sunt trimiși acasă pentru că nu ar fi loc și pentru ei. “Nu pot externa oamenii străzii internați... și nici nu mai pot interna oameni bolnavi că nu mai au paturi... Este cu două tăișuri... vai, cum să dăm oamenii în frig? Deja unul dintre ei are o lună de internare, le este frică să îi dea afară, să nu fie criticaţi de presă. Vă place situația actuală?”, a precizat un cititor al ziarului „Replica” de Constanta.

Reprezentanții SCJU Constanța spun însă că există locuri pentru toți cei care au nevoie de internare și că nu există om care reprezintă caz social care să fi stat o lună de zile internat în spital. “Acestea sunt cazurile sociale, iar în funcție de afecțiune, persoanele sunt internate sau trimise la adăposturile sociale. Cei care sunt sănătoși după ce sunt supuși investigațiilor în UPU sunt trimiși la adăpostul social, dacă starea lor de sănătate este bună. Dacă starea lor de sănătate nu este bună și au diverse afecșiuni sunt internați în funcție de afecțiunile pe care le au în secția respectivă. Nu avem cum să-i trimitem undeva dacă suferă de vreo afecțiune., au declarat, pentru „Replica”, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța.

Potrivit acestora, la acest moment sunt internați în SCJU Constanța un număr de 86 pacienţi reprezentând cazuri sociale. Aceștia s-au prezentat la UPU în perioada 5-20 ianuarie 2017. “Toţi au fost supuşi investigaţiilor de specialitate. Cei a căror stare de sănătate nu a ridicat probleme, au fost transferaţi la adăpostul social. Este vorba despre 58 de persoane. 8 dintre cei care s-au prezentat la UPU au plecat din Unitate pe propria răspundere. Ceilalţi, care aveau probleme de sănătate au rămas internaţi şi au primit tratament de specialitate. Este vorba despre 14 pacienţi reprezentând cazuri sociale şi care au primit tratament de specialitate în cadrul SCJU.”, au mai precizat aceștia.

De asemenea, aceștia sunt internați în funcție de afecțiune. “În momentul de faţă mai sunt sub tratament, internaţi, 7 pacienţi. Aceştia sunt în grija personalului medical din secţiile: Chirurgie Plastică (2), Ortopedie (1), secţia exterioară TBC Agigea (2), Neurologie (1), Secţia de Recuperare medicală de la Eforie Sud (1).”, ne-au relatat reprezentanții SCJU Constanța.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență au menționat reporterilor Replica faptul că toţi aceşti pacienţi primesc îngrijiri de specialitate şi sunt externaţi în momentul în care starea de sănătate permite acest lucru. Prezenţa pe secţii a persoanelor defavorizate nu afectează activitatea medicală.

Cazare, masă gratuită și haine pentru oamenii fără adăpost

Potrivit reprezentanților SPAS Constanța zeci de oameni ai străzii sunt cazați în adăposturile special amenajat de autorități în municipiul Constanța. Aceștia beneficiază de toate condițiile inclusiv baie, trei mese pe zi și haine de schimb.

Urgia albă i-a luat prin surprindere și pe oamenii străzii. Mulți dintre cei care, din nefericire, nu beneficiază de un acoperiș deasupra capului sunt nevoiți să îndure toate fenomenele naturii. Asta se întâmplă mai ales în zilele și nopțile de iarnă, când gerul îngheață tot și norii își scutură zăpada, parcă uneori fără milă. În acest sens autoritățile locale constănțene îi sprijină pe cei care nu au un adăpost și le oferă cazare și mâncare gratuită. Pe lângă cele de bază, aceștia primesc și haine de schimb, dar și periuțe și pastă de dinți, săpun și cele necesare pentru igiena personală, inclusiv o baie caldă.

Statistica la data de 11 ianuarie

Din cei 61 de oameni cazați la data de 11 ianuarie., 25 de persoane sunt la sediul amenajat de Serviciul Public de Asistență Socială Constanța, pe Șoseaua Mangaliei nr. 86A, iar 36 sunt cazate la Liceul cu program sportive “Nicolae Rotaru” din Constanța. “Pe lângă cei menționați, urmează să ajungă la adăpost încă două persoane. Așa am fost anunțați de cei de la spital.”, au menționat reprezentanții SPAS. De asemenea, aceștia spun că de pe data de 6 ianuarie a.c. și până la această dată (11 ianuarie a.c.), s-au cazat la adăposturile puse la dispoziție de Primăria Constanța un număr de aproximativ 80 de persoane. “Din 6 ianuarie a.c. și până la această dată, s-au cazat cu aproximație un număr de 80 de persoane. Am avut cazuri multe când oameni care au plecat din adăpost s-au întors înapoi la noi. Cel mai probabil aceștia au fost determinați să plece crezând că vremea s-ar ameliora, însă când au văzut că nu se schimbă, au decis să se întoarcă. Cei care doresc să părăsească adăpostul pleacă pe semnătură, și sunt primiți înapoi numai prin apel către ambulanță. Oamenii străzii sunt cazați în adăpost numai prin apel 112 la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, după un control în prealabil, apoi sunt cazați pe baza fișei medicale. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că adăpostul nu reprezintă un pericol de îmbolnăvire pentru cei care sunt cazați la noi. Astfel ne luăm măsuri de protecție pentru persoanele care vin aici.”, au declarat pentru “Replica” de Constanța, reprezentanții SPAS Constanța.

Cei de la Serviciul Public de Asistență Socială Constanța sunt mai mult decât bine organizați. Pe lângă serviciile pe care le oferă oamenilor străzii, asociațiile și diverse fundații din municipiul Constanța vin în sprijinul celor cazați în adăpost și le oferă haine, dar și alte lucruri necesare lor. “Menționăm că în cursul zilei de astăzi (11 ianuarie a.c.) . la ora 14.00, reprezentanții unei fundații vin să îi tundă.”, au mai precizat aceștia la acea dată.

Oamenii străzii cazați în adăposturile oferite de Primăria Constanța sunt, în mare parte, persoane trecute de vârsta de 55 de ani.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acesti gainari ordinari nu vor sa munceasca nici k pistolul la tampla ..asa au fost invatati de autoritatile locale k pomeni ..totul ptr. voturi si nu numai acesti sacaly ci jumatate din constanta in frunte cu cei 3000 de hoituri umane de la HENRI- COANDA ...primesc tot ce vor ajutor social ..mancare la cantine sociale ..ajut caldura ..lemne ..butelii etc. CINE PLATESTE TOATE ACESTE daruri ceresti ..NOI narodul care munceste pe un salariu de mizerie si care ne platim taxele si imozite ..ei nu platesc nimic nici asig. de sanatate spitaul fol. banii nostri ..
1
0
sa fie cazati pe holurile sau in birourile primariei ! sa-I dea foc !
0
0
Astia , boschetarii sunt iubitori de PSD . Au si carnete PSD , au si apucaturi PSD , adica sunt infractori notorii , vor sa nu fie pedepsiti si sa traiasca pe spinarea poporului muncitor ...
2
1
o fi normal, in creierul primarului. De aceia platim sanatate, sa stea boschetarii si coloratii gratis...
2
0
Asta este craciunul lor o cazare si o mancare calda asta cat tine cat tine frigul
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614