REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

SCANDAL la Poarta Albă! O femeie susţine că trăieşte în IAD şi nimeni n-o ajută, autorităţile o contrazic: „Nu vrea să muncească”

SCANDAL la Poarta Albă! O femeie susţine că trăieşte în IAD şi nimeni n-o ajută, autorităţile o contrazic: „Nu vrea să muncească”

Replica API 17 ianuarie 2017 | 11:58 360

CALVAR SAU TEATRU IEFTIN?

CALVAR SAU TEATRU IEFTIN?

O femeie din Poarta Albă susţine că trece prin clipe de coşmar! Cu trei copii minori, între care unul cu handicap, ea susţine că este legată de casa în care locuieşte, însă partenerul de viaţă îi face zile fripte. De la faptul că îi aruncă hainele în foc şi bate copiii şi până la a nu da bani de mâncare în casă – toate acestea ar alcătui traiul de zi cu zi al Maricicăi Cabulea. Femeia vrea o rezolvare şi încearcă să arate că nu primeşte ajutor din nici o parte. Ceea ce nu este confirmat de către autorităţi, care susţin că este ajutată inclusiv cu ajutor social. „Conflictul a pornit de la faptul că trebuie să muncească în folosul comunităţii pentru că primesc ajutor social”, spun reprezentanţii DGASPC. În plus, când ar fi fost întrebată de ce nu are un serviciu, ea ar fi răspuns: „Am copil de 6 ani”.

Maricica Cabulea este căsătorită cu Constantin Cabulea de 27 de ani. Nu au existat probleme majore până acum trei ani, de când s-a dezlănţuit iadul, spune ea. „Am trei copii, fata cea mare are un handicap. Împlineşte 15 ani anul acesta. Mai am un băiat de 13 ani şi o fetiţă de 6. Am mai avut un copil, dar mi-a murit acum un an. Era paralizat, avea probleme. De trei ani trăiesc un calvar. Soţul meu parcă a luat-o razna. Consumă alcool şi nu mai putem trăi cu el în casă. Munceşte cu ziua, dar nu ne dă nici un ban. Îşi ia mâncare şi o ţine la el în cameră. I-am spus că nu am cu ce să trimit copiii la şcoală şi ştiţi ce a făcut? A adunat încălţările lor, pe ale mele, hainele, şi le-a aruncat în sobă. Nu avem cu să ne îmbrăcăm, acum, în plină iarnă. Vine băut, ne dă afară din casă. Am dormit pe străzi, nu ştiu ce să mai fac. Nu am curent electric, nu am apă curentă, nimic. Nu dă nici un ban. Suntem vai de capul nostru”, a declarat, pentru „Replica”, Maricica Cabulea, care a relatat şi faptul că nu ştie ce să facă şi cui să ceară ajutor. Susţine că nu poate să plece din casă, să-şi părăsească soţul, pentru că nu are unde merge. Dar nici cu el în casă nu mai poate. „Am fost la Primărie, am tot depus acte. Mă duc azi iar. La Poliţie am tot sunat. Au venit, i-au dat amenzi. Am sunat şi sâmbătă (14 ianuarie – n.r.) la 112, dar nu a mai venit nimeni. Au spus că au un accident rutier. Mă bătea atunci. Făcea scandal. Nu ştiu ce să fac şi cine să mă ajute. Trăiesc din alocaţiile copiilor, iar cu el nu ştiu cum s-o scot la capăt. Trăim în teroare că ne bate şi ne chinuie”, a mai spus ea. Şi se pare că traiul nu-i este unul uşor, mai ales că nu are bani nici pentru a merge la spital, aşa cum susţine chiar ea: „Mi-a spart prizele în casă, becurile, mobila. Mi-a bătut băiatul acum ceva timp. Nu am avut bani să-l duc la spital. Pentru că trebuia şi eu să mă duc, dar nu aveam cu ce să mă întorc. Nici fata cu handicap nu are un venit pentru că nu am bani să depun actele”.

„Dacă nu era ajutată, până acum rămânea fără casă! Dar pe ei îi deranjează munca în folosul comunităţii”

Însă, se pare că lucrurile ar sta cu totul altfel, după cum spun autorităţile. Potrivit informaţiilor noastre, în seara de sâmbătă, 14 ianuarie anul curent, nu a existat nici un apel la 112 în Poarta Albă. Ultima sesizare depusă de către Maricia apare ca fiind înregistrată săptămâna trecută, atunci când ar fi mers la Poliţie, în stare de ebrietate, unde a relatat că nu mai vrea şi nu mai poate să stea în casă cu Constantin. Oamenii legii i-au spus că, legal, ea trebuie să intenteze divorţ şi să fie un partaj, altfel nu au ce să facă, cum să-l dea afară din casă, mai ales că femeua nu ar fi avut niciodată certificat de la Medicina Legală sau alte lucruri doveditoare. Totodată, oamenii din localitate susţin că familia este una cunoscută pentru scandaluri, că femeia ar bea şi fuma cot la cot cu soţul, după care s-ar lua la bătaie.

Oamenii legii s-au deplasat de mai multe ori la domiciliul lor și au aplanat conflicte, aplicând amenzi. "Nu știm ce a spus doamna, însă noi i-am făcut ajutor social. Este un caz pe care îl știm și îl monitorizăm. Doamna a avut o problemă. Are o restanță de 350 de lei la apă. Nu și-a achitat facturile. Cei de la firmă, de la Juridic, au venit la noi și era vorba de executare silită. Adică rămânea fără casă, erau dați afară. Atunci am intervenit noi. Chiar dacă am tras de ei să ne aducă adeverințe de la Medgidia, de unde au lucrat, și le-am oferit și mașină pentru drum, dar nu au vrut, totuși am zis să facem ceva, să nu-și piardă casa pentru 350 de lei, să-i fie scoasă la vânzare. I-am făcut doamnei dosarul de ajutor social, iar datoria să-i fie oprită direct. Iar acum doamna spune că nu este ajutată? Nu se poate așa ceva. Putem dovedi cu acte dacă este nevoie ", au declarat reprezentanții Primăriei Poarta Albă. Și cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanța au spus că familia beneficiază de ajutor social, dar l-au refuzat pentru a nu munci în folosul comunității. "Este vorba despre o familie care beneficiază de ajutor social și, în baza acestui ajutor, ei trebuie să presteze ore de muncă în folosul comunității. Însă, acest lucru i-a deranjat și i-a determinat să facă valuri la presă. Este o familie cu 3 copii care beneficiază de drepturile pe care le presupune legea. Tot legea spune că dacă ești beneficiar al Legii 416, privind venitul minim garantat, trebuie să prestezi muncă în folosul comunității, altfel nu mai primești ajutorul. Aceasta este situația și conflictul. În rest nu sunt probleme intrafamiliale care să justifice intervenția noastră", a declarat, pentru "Replica", Roxana Onea din cadrul DGASPC Constanța.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este clar ca acei adulti nu au leac, dar ce se intampla cu copiii? Hrana nu, ingrijire nu, educatie nu...Desi nu sunt un adept al ideii de scoatere a minorilor din familie, in cazul asta clar se impune plasamentul de urgenta!!! Ce face protectia copilului?
6
0
sa nu mai faca copii , sa faca sex oral.
3
4
Asa ia invatat primaru Delicote V si Visan ss le dea pachete moca si promisiuni in alegeri RUSINE.
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218