REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Scuarul de la City Park Mall are borduri CÂT CASA POPORULUI!

Scuarul de la City Park Mall are borduri CÂT CASA POPORULUI!

Replica API 22 martie 2017 | 06:42 639

Mai ceva ca ale lui Videanu, nu doau nici o şansă persoanelor cu handicap

Mai ceva ca ale lui Videanu, nu doau nici o şansă persoanelor cu handicap

Persoanele cu dizabilităţi din Constanţa sunt lăsate în voia sorţii şi ignorate de autorităţi, chiar dacă legislaţia românească stipulează o serie de drepturi şi facilităţi pentru aceste persoane. La intersecţia de la City Park se lucrează de zor. Se montează borduri noi şi se reface scuarul de lângă marcajul pietonal. Toate bune şi frumoase, dar nimeni nu s-a gândit şi la persoanele cu handicap. Constănţenii au sesizat Primăria Constanţa cu privire la faptul că oamenii cu afecţiuni locomotorii nu pot traversa singuri marcajul pietonal, din cauza lipsei rampelor.

Programul de lucrări al autorităţilor locale prevede reparaţia mai multor scuaruri şi borduri din oraş. Acest lucru se întâmplă de aproximativ o săptămână. În intersecţia de la City Park Mall au fost făcute nişte modificări. S-a mărit spaţiul pentru pietonii, astfel au fost tăiate aproape două benzi de circulaţie, şi au fost montate borduri noi. Ei bine, aceste borduri sunt foarte înalte şi totodată, foarte incomode pentru pensoanele cu dizabilităţi. „Am văzut că se modernizează intersecţia strada Soveja cu bulevardul Al. Lăpuşneanu instalând borduri noi înalte. Întrebarea mea este dacă s-au respectat normele în vigoarea pentru acceasul oamenilor cu dizabilităţi motorii, Mai exact, NP 051 Normativ privind accesibilizarea spaţiului urban, apărut în Monitorul oficial, nr. 151bis de pe data de 05.03.2013, în particular Secţiunea 3 privind rampele de acces între trotuar şi carosabil”, se arată în sesizarea unui constănţean. În afară de lipsa vizibilă a rămpilor la trecerile pentru pietoni, nici la capitolul transport public nu stăm prea bine în ceea ce priveşte drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Legea care reglementează normele de protecţie specială pentru persoanele cu handicap (Legea 519/2002) prevede că mijloacele de transport în comun să fie astfel amenajate încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap. Nici această lege nu este respectată în oraşul de la malul mării. De-a lungul timpului s-au făcut nenumărate petiţii pentru ca persoanele care se află în scaun cu rotile să beneficieze de mai multe drepturi şi cel mai important, să li se respecte drepturile pe care le au. Aproape o mie de instituţii publice de stat din întreagă ţară nu au rampe pentru persoanele cu dizabilităţi. Cel puţin aşa arată ultimul raport al Agenţiei de Plăti şi Inspecţie Socială. Potrivit legii, toate instituţiile de utilitate publică, private sau de stat, trebuie să construiască rampe de acces pentru cei cu dizabilităţi. Persoanele în fotoliu rulant întâmpina probleme nu doar la intrarea în biserici, ci şi în multe spitale, şcoli, universităţi, primării, tribunale, judecătorii.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cititori de kkt
0
1
Asta este romanul! Niciodata multumit! Ba ca aia e prea nu stiu cum, ba ca nu e bine asa!!!Puneti dracului mana si munciti ca sunt atatea de facut in tara asta!
2
0
ba ziaristilor pupincuristi in tara asta daca se face ceva sau nu se face tot articole de cacat scrieti daia nu o sa ajungeti vreo data la vreun post mai mare sau ziaristi adevarati ati scris un artcol de cacat ce nu va mai convine nui bine ca se face ceva in orasul asta macar atat ne scot si nou astia ce ne fac ceva si voi ziaristi nu scrieti decat cacaturi ocupativa si de ceva mai serios
3
0
e riscul mare sa intre vreun bou in handicapatii care frecventeaza hala ala mare rasarita in parc
2
0
Trecerea se va muta cu 100 de metri mai spre sensul giratoriu, asadar nu mai e nevoie de acces pietoni pe acolo.
2
0
E normal sa fie mari pentru ca e riscul mare ca vreun bou sa intre in oameni cu masina.
3
2
Intoara constanta trecerile pt pietoni pt persoane cu handicap sunt fara rampa nu poate pleca singur de acasa nimeni indiferent daca are carut manual ori electric cand ajunge sa traverseze strada ori daca este nevoie sa se deplaseze cu autobuzul este ceva imposibil sa mergi de exemplu din km4-5 in centru ori din tomis mord in centru daca esti im carut nici cu taxiul nu merge ca nare loc in portbagaj majoritatea avand butelie de gazin portbagaj asa ca oricum cu taxiul la pensia de handicap care o ei daca ei taxiul jumatate din pensie se dice pe o cursa
1
1
Sunteti un ziar de cacat. Scrieti articole pe bani. Luati spaga de la Palaz si Stroe ca sa denigrati persoanele incomode lor. Ar trebui sa vina DNA sa va ia si pe voi. SPAGARILOR!!!
11
2
Aveti rabdare sa termine lucrarea si apoi incepeti cu "reclamatiile". Pana la vara bucurati-va de primavara:P
8
0
daca ierau mici, ca sant facute sa poata urca usor cu roata orice masina si sa-i loveasca, daca sant mari, nu poate salta craci cocoanele ce sta cu craci pe sus .... , La noi totul se comentea-za, Nu se poate ajunge la intelegere NICIODATA ! Daca le vopsesc ca de ce si tot asa .......
8
4
Amatorilor ! Ati inceput sa stergeti comentariile care nu va convin ! Rusine !
12
0
ce sa astepti bey pulache, se vede clar ca aleas puse definitiv.
1
8

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369