REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
27.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Sediul Universităţii Ovidius cade la primul CUTREMUR!

Sediul Universităţii Ovidius cade la primul CUTREMUR!

Replica API 17 noiembrie 2016 | 00:09 561

Clădirea veche, în pericol iminent: a fost ordonată evacuarea

Clădirea veche, în pericol iminent: a fost ordonată evacuarea

Nu mulţi ştiu că sediul Universităţii Ovidius din Constanţa, de pe bulevardul Mamaia, a fost construit în 1940, în vremea lui Antonescu, cu destinaţia „şcoală de fete”. Clădirea veche a Universităţii Ovidius, aşa cum uzual o denumim acum, nici măcar nu arăta aşa în anii ’40. Nu avea etaj şi se pare că a fost construită în pripă. Ulterior, imobilului i-a fost adăugat, în 1955, încă un etaj, fără însă a se lua în calcul dacă structura de rezistenţă permite acest lucru. Ulterior, a devenit sediul UOC şi, până anul acesta, a găzduit săli de clasă şi birouri ale profesorilor.

Luna trecută, o inundaţie a readus în atenţia conducerii UOC o problemă deosebit de gravă: clădirea este într-o avansată stare de degradare şi s-a luat în calcul renovarea acesteia. Supriza este însă teribil de neplăcută: doar câteva tencuieli şi zugrăveli nu mai ţin mult „pe poziţii” etajul şi pereţii de la parter! Este necesară o consolidare temeinică sau... demolarea clădirii şi reconstrucţia ei, ambele situaţii implicând costuri exorbitante, pe care UOC nu şi le poate permite, oricât de consistente ar fi taxele percepute de la studenţi! Realitatea cruntă ne-a fost confirmată de către reprezentanţi ai Inspectoratului în Construcţii, cât şi de către rectorul Universităţii Ovidius, Sorin Rugină.

„Am fost în control zilele acestea, s-a făcut şi se face o expertiză, dar clădirea nu mai rezistă. S-a dispus evacuarea ei. Zidăria este portantă, a avut un ovoid sub ea, o scurgere de ape reziduale, apa s-a dus la fundaţie..., situaţia este dezastruoasă”, a declarat un inspector de la Construcţii. Acesta a adăugat că, la un cutremur, nu este exclusă o nenorocire. Rectorul Sorin Rugină a confirmat dezastrul, adăugând că „situaţia se agravează pe zi ce trece, pentru că imobilul este pe un teren instabil”.

În condiţiile în care s-a dispus evacuarea clădirii, Rugină a menţionat că: „Avem o altă clădire pe care încercăm să o termină, Corpul C de pe malul lacului, în caz de nevoie închiriem un spaţiu... Între timp, au fost evacuate sălile din sediul vechi, ultimul birou, cel a rectorului, va fi evacuat vineri (18 noiembrie)”, a spus Rugină. Întrucât nu există bani pentru demararea unor lucrări de anvergură la clădirea veche, Sorin Rugină ia în calcul să facă apel către Guvernul României, pentru alocarea unei sume de la fondul de rezervă al statului.

Alexandra ANTON

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/salile-de-curs-ale-universitatii-ovidius-inundate-la-ploaie-293220/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369