REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Un bar părăsit, insalubru şi fără utilităţi a devenit casa unor amărâţi

Un bar părăsit, insalubru şi fără utilităţi a devenit casa unor amărâţi

Replica API 22 noiembrie 2016 | 00:23 489

Vecinii vor ca primăria să-i mute din zona Abator în cartierul Henri Coandă

Vecinii vor ca primăria să-i mute din zona Abator în cartierul Henri Coandă

Un bar de zi situat în cartierul Abator din Constanţa a ajuns casa unei familii. De mai bine de 5 ani de zile, o femeie în vârstă de 45 de ani locuieşte împreună cu soţul ei în barul devenit acum casă improvizată. Aici s-au întâmplat multe evenimente, din 2011 şi până în prezent. Fără lumină, o toaletă a cărei acces este blocat şi multă mizerie, cam aşa arată fostul bar în care cei doi oameni şi-au făcut culcuş.

În cartierul Abator din municipiul Constanţa există un bar de zi închis de mai bine de cinci ani de zile. Acesta nu mai funcţionează în regim de bar, ci deserveşte drept locuinţă unor oameni care îşi trăiesc viaţa de pe o zi pe alta. Din nefericire, acesta este un caz social mai puţin luat în seamă de autorităţile locale. Bălan Stela şi Grosu Alexandru trăiesc împreună de ani de zile, însă din anul 2011 au decis să locuiască în barul de zi situat între blocuri. Se pare că unii locuitori ai blocurilor de lângă barul în care aceştia trăiesc nu sunt deranjaţi de prezenţa lor, ei precizând că cei doi sunt liniştiţi, nu fac scandal şi au un comportament decent. Există însă şi vecini care susţin că sunt deranjaţi de fumul pe care Stela şi Alexandru îl fac atunci când aprind focul.

Potrivit acestora, ei îşi fac focul în casă cu ce apucă, înseamnând că uneori folosesc şi sticle de plastic sau diverse ambalaje. Materialele în cauză degajă un fum înecăcios, care i-a alarmat pe vecini de câteva ori. O femeie care locuieşte în zonă a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, că metoda pe care o au pentru a se încălzi ar putea pune în pericol atât viaţa lor, cât şi a altor locuitori ai cartierului. „Stela face focul cu ce apucă. Dacă nu are lemne, foloseşte altfel de materiale pentru a se încălzi. Acesta nu este un lucru bun, dar se descurcă cum poate şi ea”, a declarat femeia. Alţii sunt de-a dreptul deranjaţi şi au făcut sesizări către autorităţile locale pentru a le opri celor doi „joaca cu focul”.

Cu toate acestea, până la acest moment autorităţile locale nu au făcut nimic pentru aceşti oameni. Iar o evacuare a lor ar însemna… nopţi sub cerul liber, până la găsirea unui alt spaţiu abandonat pe care cei doi să îl ocupe. „De ani de zile am vorbit şi am făcut cerere la Primăria Constanţa ca să primesc un loc în cartierul social Henri Coandă, însă nu am primit nici un ajutor. În 2012 m-am îmbolnăvit, sângeram şi nu ştiam ce să mai fac. Eu am muncit la sera din cartierul Viile Noi, deşi eram bolnavă. Am fost la Spitalul Militar din Constanţa şi m-am operat. Am stat cu chirie în altă parte, înainte să locuim aici.

Am venit aici direct bolnavă. Niciodată nu am avut casă şi masă, sunt crescută la casa de copii, nu am mamă şi nici tată. Eu nu mai muncesc. Soţul meu munceşte cu ziua şi reuşim să ne descurcăm. Pe lângă banii pe care îi aduce el, am o pensie lunară de 700 de lei din care reuşim să mâncăm. Avem lemne, dar nu toate sunt ale noastre. O parte din ele sunt ale lui Adiţu, un băiat care ne respectă şi obişnuieşte să vină să facă grătar aici jos”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, doamna Stela. Aceasta a declarat că persoane necunoscute i-au dat foc la casa improvizată la începutul anului 2016, însă vecinii declară că în urmă cu doi ani s-a întâmplat să ia foc barul în care aceştia locuiesc.

Potrivit vecinilor, în anul 2014 focul ar fi pornit tot din cauza celor doi din cauza faptului că dădeau foc la diverse lucruri pentru a se încălzi. Stela a ţinut să ne spună faptul că, în urmă cu câteva zile, mai mulţi ţigani i-ar fi furat burlanele şi acum trebuie să investească o sumă destul de mare pentru a remedia problema. Un alt vecin ne-a spus că Stela se simţea bine, însă de câteva zile a văzut-o în cârjă şi fără putere. „Chiar ieri am văzut-o mergând la magazinul de la noi şi era în cârjă. Mie mi se pare că e din ce în ce mai rău”, a spus un locuitor din zonă. O altă femeie crede că Stela este pe moarte. „Cred că mai are câteva zile de trăit. Este din ce în ce mai rău, mai vorbesc cu ea însă de câteva zile o văd că nu mai ştie de capul ei. Merge în cârjă şi probabil din cauza tratamentului nu mai este aşa lucidă”, a declarat femeia. Atât Stela cât şi vecinii îşi doresc ca autorităţile să îi ajute pe cei doi cu o locuinţă în cartierul social Henri Coandă.

Paula SOLOMON

VIDEO

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614