REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
18.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

17 alimente pentru un ficat sănătos

17 alimente pentru un ficat sănătos

Replica API 1 aprilie 2022 | 00:00 448

Ficatul are rolul de a filtra și de a elimina toxinele din organism, însă atunci când se consumă numai alimente procesate, bogate în substanțe toxice și grăsimi, activitatea acestui organ este îngreunată și nu mai reușește să își îndeplinească funcțiile.

Sursă foto: Shutterstock

Dacă alimentele procesate, prăjite și bogate în zaharuri sunt dăunătoare ficatului, există și o serie de alimente benefice pentru ficat, care îi stimulează activitatea, ajutându-l să detoxifice organismul, scrie doc.ro.

În cazul pacienților care suferă deja de afecțiuni la nivelul ficatului precum hepatita sau ciroza, consumul alimentelor benefice pentru acest organ este extrem de important – iată ce alimente asigură buna funcționare a ficatului!

1. Usturoiul

Consumul de usturoi are abilitatea de a determina ficatul să activeze enzimele care elimină toxinele din organism. Totodată, usturoiul conține cantități semnificative de alicină și seleniu, doi compuși naturali care curăță ficatul de toxine.

2. Cafeaua

O ceașcă de cafea consumată zilnic ar putea ajuta la protejarea ficatului împotriva boala ficatului gras non-alcoolic.

Un studiu din 2021 a descoperit că consumul regulat de cafea este asociat cu un risc scăzut de apariție al bolii ficatului gras non-alcoolic, precum și cu un risc scăzut de dezvoltare a fibrozei hepatice la cei deja diagnosticați cu boala ficatului gras non-alcoolic.

De asemenea, cofeina pare să scadă numărul de enzime hepatice anormale la persoanele cu risc de boli hepatice.

3. Grepfrutul

Bogat în vitamina C, dar și în antioxidanți, grepfrutul, precum și celelalte citrice, susțin buna funcționare a ficatului. Dacă suferi de afecțiuni hepatice, fă-ți un obicei din a consuma un pahar mic de suc proaspăt de grepfrut zilnic.

4. Sfecla

Bogată în flavonoide, sfecla stimulează activitatea ficatului.

5. Morcovul

La fel ca și sfecla, morcovul conține flavonoide din belșug, însă și betacaroten, așadar consumul de morcov susține funcțiile ficatului.

6. Ceaiul verde

Ceaiul verde este bogat în conținutul de catechine – antioxidanți benefici pentru ficat. Atenție mare însă la extractul de ceai verde, care nu este deloc recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice, solicitând foarte tare ficatul. Alege întotdeauna să consumi ceai verde, nu extract de ceai verde ori alte suplimente pe bază de ceai verde.

7. Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi precum spanacul, cicoarea și varza Kale sunt aliați de preț în lupta cu afecțiunile hepatice. Acest tip de legume stimulează eliminarea toxinelor și neutralizează totodată metalele grele, substanțele chimice și pesticidele.

Compușii găsiți în spanac și alte legume cu frunze verzi pot ajuta la combaterea bolii ficatului gras.

Un studiu din 2021 a descoperit că consumul de spanac a scăzut în mod specific riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică 1. Studiul s-a concentrat pe spanacul crud, deoarece spanacul fiert nu a avut aceleași rezultate puternice. Acest lucru se poate datora faptului că gătirea spanacului poate duce la scăderea conținutului de polifenoli.

8. Fasole

Atât fasolea, cât și soia s-au dovedit promițătoare atunci când vine vorba de reducerea riscului de boală hepatică grasă non-alcoolică.

O prezentare științifică de ansamblu despre dietă și boli hepatice subliniază că leguminoasele precum lintea, năutul, soia și mazărea nu sunt doar alimente dense din punct de vedere nutrițional, ci conțin și amidon rezistent care ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale. Consumul de leguminoase poate chiar ajuta la scăderea glicemiei și a trigliceridelor la persoanele diagnosticate cu obezitate.

În plus, un studiu din 2019 a constatat că dietele bogate în leguminoase au ajutat în mod special la scăderea riscului de boală hepatică grasă non-alcoolică.

Câteva studii au mai descoperit și că consumul de soia (fie că înlocuiește o porție de carne sau pește, fie prin consumul de supă miso, care conține soia fermentată) poate ajuta la protejarea ficatului, cel mai probabil deoarece soia conține un conținut ridicat de proteină β-conglicinină, remarcată pentru capacitatea sa de a ajuta la scăderea nivelului de trigliceride și, eventual, de a proteja împotriva acumulării de grăsime viscerală.

În plus, tofu este un aliment cu conținut scăzut de grăsimi care servește ca o sursă bună de proteine, ceea ce îl face o alegere ideală dacă încerci să limitezi consumul de grăsimi.

9. Peștele gras

Peștii grași precum somonul, sardinele, tonul și păstrăvul au un conținut ridicat de acizi grași Omega-3. Cercetătorii sugerează că suplimentele cu acizi grași Omega-3 poate aduce beneficii celor cu boala ficatului gras non-alcoolic prin reducerea grăsimii hepatice, creșterea colesterolului bun (HDL) și scăderea nivelului de trigliceride.

10. Cerealele integrale

Cereale integrale, bogate în fibre, cum ar fi fulgii de ovăz, sunt asociate cu un risc redus de boli legate de boala ficatului gras non-alcoolic.

Studiile au arătat că o dietă nutritivă bogată în alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul, este eficientă pentru cei cu boala ficatului gras non-alcoolic și poate ajuta la reducerea nivelului de trigliceride 2.

11. Avocado

Considerat un superaliment, avocado ajută organismul să producă glutation, un compus necesar pentru procesul de detoxifiere al ficatului.

12. Merele

Bogate în conținutul de pectină, merele ajută organismul să elimine toxinele. Așadar, ușurează munca depusă de ficat.

13. Uleiul de măsline

Uleiurile obținute prin presare la rece precum uleiul de măsline ori uleiul din semințe de in sunt extrem de benefice atunci când sunt consumate în cantități moderate. Acestea ajută organismul oferind o bază de lipide care poate să absoarbă substantele toxice din organism.

14. Nuci

O dietă bogată în nuci este asociată cu inflamații reduse, rezistență la insulină și stres oxidativ și o prevalență mai scăzută a NAFLD.

Un studiu amplu din China a descoperit că consumul crescut de nuci a fost asociat în mod semnificativ cu un risc scăzut de boala ficatului gras non-alcoolic - iar cercetarea a descoperit că persoanele cu boală hepatică grasă care mănâncă nuci au teste funcționale hepatice îmbunătățite.

15. Turmericul

Turmericul este condimentul preferat al ficatului. Acesta ajută la eliminarea toxinelor, stimulând funcționarea enzimelor care se ocupă cu acest lucru. Pentru a te bucura de beneficiile turmericului, acesta trebuie să fie de calitate așa că achiziționează turmeric din surse de încredere. Adaugă turmeric în preparatele pe care le consumi și vei ajuta ficatul să funcționeze așa cum trebuie.

16. Semințele de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui sunt deosebit de bogate în vitamina E, un antioxidant adesea folosit (prin suplimente) în tratamentul bolii ficatului gras non-alcoolic.

În timp ce majoritatea cercetărilor despre boala ficatului gras non-alcoolic și vitamina E se concentrează pe suplimente, o porție de 100 de grame de semințe de floarea-soarelui are aproximativ 20 de miligrame de vitamina E, mai mult de 100% din valoarea zilnică recomandată.

17. Afinele

Afinele și merișoarele conțin antocianine, care sunt antioxidanți care conferă fructelor de pădure culorile lor distincte. Ele au de asemenea, numeroase beneficii pentru sănătate.

Mai multe studii pe animale au arătat că merișoarele și afinele întregi, precum și extractele sau sucurile lor, pot ajuta la menținerea ficatului sănătos.

Consumul acestor fructe timp de 21 de zile a protejat ficatul de leziuni. În plus, afinele au ajutat la creșterea răspunsului celulelor imune și a enzimelor antioxidante.

Un alt studiu a constatat că tipurile de antioxidanți găsiți în mod obișnuit în afine au încetinit dezvoltarea leziunilor și a fibrozei, care reprezintă dezvoltarea țesutului cicatricial, în ficatul șobolanilor.

În plus, s-a demonstrat că extractul de afine inhibă creșterea celulelor canceroase ale ficatului uman în studiile pe eprubetă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă acest efect poate fi replicat la om.

Alte alimente benefice pentru ficatul bolnav sunt: sparanghelul, varza, varza de Bruxelles, nucile, lămâile, buchețelele de broccoli, conopida, meiul, quinoa.

Pentru un ficat sănătos, este bine să eviți consumul de alcool, de tutun, de cofeină în exces, precum și de alimente procesate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212