REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

A dat 5.000 de euro pe o maşină, dar nu o poate folosi; RAR spune că a fost furată.. înainte de a fi fabricată?!

A dat 5.000 de euro pe o maşină, dar nu o poate folosi; RAR spune că a fost furată.. înainte de a fi fabricată?!

Replica API 19 aprilie 2018 | 10:03 1775

Păţania unei femei din Constanţa!

Păţania unei femei din Constanţa!

Mare atenție când vă cumpărați mașină! S-ar putea să aveți surprize, chiar dacă a fost cumpărată dintr-un showroom. Acesta este semnalul de alarmă al unei femei care a avut parte de o experiență cel puțin ciudată, în legătură cu achiziționarea unui autoturism. Deși și-a cumpărat un autoturism cu acte în regulă, cu factură, nu o poate folosi și stă cu ea în fața porții. Ba s-a mai trezit și cercetată penal pentru tăinuire. De ce? Pentru că cei de la Registrul Auto Român (RAR) au constatat că mașina, care a fost adusă din Olanda și vândută în România, figura ca fiind furată din Turcia, iar furtul a avut loc cu jumătate de an înainte de data fabricării. Mai mult decât atât, deși a fost folosită atâția ani în Olanda, iar până în România a trecut prin atâtea vămi, nimeni nu a descoperit că mașina este furată. În schimb, este cunoscut faptul că nu este un caz singular și totul are legătură cu baza de date a RAR.

Mașină furată din Turcia, deși nu a trecut niciodată pe acolo?!

Carmen Roman este o femeie din Ovidiu, care, anul trecut, a cumpărat un autoturism Volkswagen Passat B6 Berlina, mașină care a costat 5.200 de euro și care trebuia să fie un cadou deosebit pentru fiul ei. Vânzătorul este tot un constănțean, care a cumpărat autoturismul, la rândul lui, dintr-un fel de parc auto din Olanda, care i-a eliberat factură în momentul tranzacției. Adică totul a fost perfect legal.

Acum, odată adusă mașina în țară, toate bune și frumoase, banii au fost predați vânzătorului, mașina a fost predată cumpărătorului, a fost dusă la Poliție pentru a i se da numere provizorii cu care a circulat timp de 3 luni, totul părea super. Surpriza cea mare a venit în luna noiembrie 2017, în momentul când au vrut să o înmatriculeze. Cei dela RAR au anunțat atât cumpărătorul, cât și reprezentanții IPJ Constanța, că mașina figurează ca fiind furată de la 1 ianuarie 2005, din Turcia. Autoturismul a fost indisponibilizat și dat cumpărătorului în custodie, care nu poate circula cu el și nu are ce face decât să-l privească cum stă în fața porții.

”Așa e la noi, ca la nimeni. Cumperi legal o mașină care a rulat timp de 13 ani prin Olanda, circuli cu ea cu numere provizorii, iar în cele din urmă ți se spune că mașina este furată dintr-o țară unde nu a fost niciodată. În istoricul ei nu apare că ar fi trecut vreodată prin Turcia. Și mai ciudat este că, după cum ni s-a spus, mașina a fost furată chiar pe 1 ianuarie 2005, deși data fabricației, trecută în acte, este în iunie 2005, adică peste 6 luni. Ea a fost adusă în România de un băiat din Constanța, care lucrează acolo. Ne-a vândut-o ca un om de bună credință, pentru că el și-a cumpărat altceva. La Poliție chiar a zis că, dacă întradevăr se dovedește că a fost furată, ne dă banii înapoi. Dar cum e posibil să circule 250 de mii de kilometri timp de 10 ani, să treci cu ea prin patru vămi până în România, să fie verificată de fiecare dată și să nu fie nici o problemă, iar la noi în România cei de la RAR să ne spună că e furată?”, se întreabă cumpărătoarea indignată.

Mașina de 5000 de euro ruginește în stradă, în așteptarea unei rezoluții

Și asta nu e tot. Cei de la IPJ au deschis dosar de cercetare penală pe numele cumpărătorului, că așa e procedura, iar în momentul de față se așteaptă o rezoluție din partea Parchetului, care nu se știe cât timp va mai dura până va fi emisă.

”Eu acum sunt cercetată pentru tăinuire, mi s-a spus că așa se face, asta până se soluționează problema. Dar mă deranjează că nu putem folosi mașina pe care am dat 5000 de euro. Aș fi acceptat să ni se impună niște obligații, dar să ne lase să circulăm cu ea, pentru că am luat-o pentru noi, pentru familie, nu pentru vânzare. Am sunat și am fost în audiență la procuror, ca să îl rog să îmi rezolve mai repede situația, pentru că mașina stă în poartă și ruginește acolo. Eu consider că mi se încalcă niște drepturi.

Eu am cumpărat-o legal și sunt proprietar, cel puțin până la proba contrarie. Eu ce să înțeleg din asta, că dacă cercetările lor durează 5 ani, eu stau 5 ani cu mașina în poartă și mă uit la ea? Cine mă despăgubește pe mine că mașina se degradează între timp? Sunt eu de vină cu ceva, că am fost la Poliție cu mașina să o înmatriculez, și ei mi-au spus că e furată? Dacă Poliția nu mi-a putut spune de la început că mașina a fost furată, de exemplu, cu toate că nu putea fi furată înainte de a fi fabricată, dar în fine, atunci cine putea să-mi spună?

Mi-au spus că numai RAR-ul poate. Ok, dar la RAR te programeaza peste 2 luni, eu cum puteam să-i spun vânzătorului că întâi verificăm mașina la RAR, iar peste 2 luni o plătesc dacă nu este furată? Alte mașini furate au putut găsi în vamă, pe asta nu au putut-o descoperi, ca să nu mai pun că, cică ar fi furată de 13 ani. În atâția ani chiar nu s-a descoperit? Sau nu s-a prescris fapta asta? Chiar ar urmări-o cineva de 13 ani? Chiar așa ne iau de proști?”, susține femeia.

Și cu banii dați, și fără mașină, și cu dosar penal

Tot ea ne-a precizat că polițistul de la IPJ care se ocupă de dosarul său a luat în considerare și posibilitatea ca cei de la RAR să fi greșit.

”Cei de la RAR au spus că mașina e furată, dar de unde au tras concluzia asta, ce și cum, nu au specificat. După mai multe insistențe ne-au spus că ar fi primit un document din Turcia precum că mașian a fost furată de la ei, în urmă cu 13 ani. L-am chemat atunci pe fostul proprietar de la care am cumpărat-o, când mi s-a spus că sunt cercetată penal. Adică eu cumpăr mașina, eu sunt păgubită și tot eu sunt cercetată penal.

Le-am expus celor de la RAR următoarea situație: eu am verificat mașina în momentul în care am cumpărat-o, pe site-ul acela ”Inspector Auto”, despre care se spune că este cel mai bun și acolo mașina nu apare ca fiind furată nici în Olanda, unde stătea de peste 10 ani. Mașina este dată furată de 13 ani, în Turcia. Întrebarea mea este: în 13 ani chiar nu a descoperit-o nimeni, nicăieri, pe unde a circulat? A dat din umeri. Polițistul de la IPJ, cel care a instrumentat dosarul meu, a spus că mai mult ca sigur este o greșeală a celor de la RAR, în legătură cu seriile de pe șasiu și din acte”, a mai completat Carmen Roman, păgubita.

Ce spune directorul RAR?

”Se verifică bazele de date europene și cele românești, este o procedură simplă. Dacă mașina este furată, este normal să nu o poată folosi, este absolut normal. Dacă colegii mei au stabilit că mașina este furată, înseamnă că este furată”, a declarat directorul RAR, Adrian Bizineche.

După cum spuneam, mașina se află în custodia cumpărătorului (că doar nu își asumă instituțiile statului răspunderea pentru siguranța bunului altuia), stă parcată în fața porții, fiind indisponibilizată de către autorități, până la clarificarea situației. În acest moment se așteaptă rezultatul anchetei, iar dacă mașina va mai fi bună de ceva în momentul soluționării cauzei, poate și proprietarul va mai putea face ceva cu ea. Interesant ar fi de aflat cine va suporta despăgubirile. De remarcat că acesta nu este un caz singular, iar de fiecare dată s-a constatat că totul a pornit de la baza de date a Registrului Auto Român, care funcționează defectuos.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La fel si eu trecuta prin rar de proprietar cumparata de mine dupa 5 luni retinuta cica era in leasing platise 1 luna la ea asa o zis cei din uk asta e teapa
1
0
Dupa cum cunosc eu o masina sta in baza de date ca si furata timp de 10 ani. La dv au trecut 13 ani decand e data furata. Deci RAR actualizati baza de date. Si va recomand sa va luati un avocat fiindca vi se incalca niste drepturi iar daca asteptati dupa ei o sa mai dureze vro 10 ani . Dati in judecata fostul proprietar sa recuperati banii si sa se spele pe cap cu masina. Rar are 3 baze de date iar politia una. La inmatriculare cu numere provizorii politia dormea in fata calculatorului? Sau nici acolo nu mai putem sa aflam hotiile unora.Va urez succes doamna draga.
1
0
Bai desteptule , cum sa te bucuri de necazul altuia ?? O parte din voi ati criticat faptul ca si-a luat vw passat si nu un logan sau masina noua. Pe bune? Cati din voi aveti masina noua? Criticati si faceti ceva in privinta sistemului ca sa eliminam infractionalitatea , spagile nu pe ea.Ca daca unii nu ar fi lasat masina aia sa intre in tara acum femeia nu statea pe la usile lor sa se roage pe banii ei. Ce sustineti vo? Hotia sau cinstea? Daia suntem cum suntem datorita mintilor voastre inghetate. Daca va este bine voua, da-i dracu pe ceilalti ca sunt prosti, cum a afirmat unu aici.
1
0
Bai, astia de v-ati fi luat toti Logan, sunteti niste tembeli incomensurabili. Pozitie la volan ioc, demaraj ioc, MOTOARE DE RAHAT, inclusiv mizeria aia de DCi caruia ii cad injectoarele ca la nebuni, frane ioc. Sa iei Logan ca sa ce? Sa iti rugineasca mizeria in fata casei, ca nici cu pres in portbagaja nu vione aia la 5000, care de fapt e vreo 7. Natarailor
2
0
Ce ma bucur!!! Cu putin efort de banii aceia isi lua masina noua dar a preferat sa miroasa besinile celui care a tras de Passatul acela!!! Multa bafta, prostilor!
2
4
Ba ,da ce va mai fute pe voi grija ca si-a luat passat ,daca aia a vrut femeia ,de vina sunt institutiiledin Romania ca se misca ca melcu.Pun pariu ca jumate din cati ay comentat aici si-ar dori un passat
3
4
In situatia asta sunt sute de romani si asta datorita sistemului defectuos pe care il avem. Acum nu va ramane decat sa asteptati o rezolutie favorabila si speram sa fie una ok fiindca ar fi pacat sa dam castig de cauza sistemului si nu cetateanului. Si da este adevarat ca poate era bun un Logan sau un Duster masina romanului, dar acum regrete tarzii si poate o lectie ptr noi toti. Nu stim cand putem cadea in plasa, poate fiecare dintre noi. Never say never. Indiferent de ce masina ne-am lua ar trebui cand mergem la politie , ei sa fie primii care ne informeaza nu RAR .
4
0
in timp ce in occident lumea nu se sfieste sa conduca logan si duster la noi sunt 80% tigai pe roti.da,aia sunt prosti ca ne vand noua tiribombele si ei conduc masini noi.nu va intrebati,oare de ce?daca va inchipuiti vreunul ca o masina cu 400 de mii de km.-reali-nu are defecte ascunse si uzura morala-deci nu mai prezinta garantie, va inselati amarnic.plus ca astea de generatie"mai noua"sunt pline de electronica si daca se opresc pa-pa fratioare,cu platforma mai pleci de la locul faptei,nu merg reparate cu sarma si o surubelnita.daca aveam 5000 de euro sa cumpar masina luam un logan nou.
3
3
Voi astia care comentati aici aveti toti Logan? Nu prea le vad asa multe pe strazi. Fiecare isi ia ce vrea nu suntem noi in masura sa o judecam . Problema era alta in articol. Dar romanul e carcotas ca deobicei. Pana nu pune paie pe foc nu se simte bine. Despre ce vorbim aici ?
3
1
Masina a fost cumparata pentru poze pe Facebook pentru neamuri. Daca intr-adevar avea nevoie de o masina lua altceva cu acesti bani. Logan tot masina e si te duce unde ai treaba.
3
4
Romanii cred ca fac afaceri cand cumpara masini. Masina nu este afacere e necesitate deci nu lua Passat cu 5 mii ia-ti Logan sau un Renault mai vechiut si nu te tepuia nimeni. Macar de ar fi o lectie si pentru alti prosti care cauta chilipiruri.
3
3
mai punea 2000 si-i lua lu fii-su Logan nou-cu toate avantajele unei masini noi.da,dar noi suntem ai draq vrem neaparat tigaile venite din germania.
4
3
Am trecut prin asa ceva ....nu se rezolva nimica..la fel cu dosar de urmarire...politie..r.a.r cta etc. Dupa 5 ani de zile am ramas tot cu fierul in curte...ca la noi la nimeni. Cumperi legal si pierzi ilegal.
4
0
salut un prieten a trecut la fel prin problema ta si a durat 4 ani in acest timp el a mers cu nr provizori eliberate de politie
5
0
Traim in Romania si ne ocupa tot timpul. Ptr niste erori unii au de suferit enorm. Nu e singular cazul si cati plang dupa banii dati pe astfel de masini. Legi facute in favoarea lor nu a cetateanului .
2
1
Si dragnea ceordestw mult
3
4
Va rog sa ii verifucati pe imputitii aia de la RAR ca daca nu le dai spaga se poarta cu tibe ca si cu ultimu om sunt niste jigodii de oameni...
20
0
cum sa dai peste 5000 euro,pe o masina care are peste 250 mii km, rulati???chiar s-au terminat masinile ???sau baiatul mamii vroia una bengoasa???
8
12
acest fenomen apare cand masina e tip lego, jumate e corecta dar ailalata e data disparuta ca de aia dispar masinile sa fie donoare la altele, dar cu putina atentie in ghilimele la inginerii de la rar tot in ghilimele se poate face o inginerie sa fie bine in acte si toata lumea multumita in special inginerii specialisti in inginerii de la rar
11
1
ia dai lui bazdac spaga sa vezi ca a doua zi o inmatriculezi. Sistem bine pus la punct . Absolut totul in Romania e facut sa produca spaga. Cum ai nevoie de ceva, nu se poate. Dai spaga, se poate.
16
0
duo in bg merge ...ok.. e posibil
9
1
Terta persoana a cumparat-o din swouroom, idiot esti tu daca nu intelegi ceea ce citesti. Noi toti am inteles, doar tu esti prostul gradinii. Lasa oamenii in pace.
14
2
un director spagar cu angajati inconpetenti !!!!!!!!!!!!!la constanta e alta tara frate ,masina din 2011 pe carte a scris 2015 cum explicati???
22
2
Ori din showroom , ori de la o terta persoana ? Ce reporter idiot...
10
13
Preferi sa mergi la job? Eu m-am convins ca e ceva serios! Ne extindem spre Hollywood! Sistem de castig cu un subiect de film! Sansa e in mainile tale! Promovezi un subiect de film si castigi bani! Nu exista niciun risc! Hollywood: magie si bani! Un film bun si bani pentru tine! Proiect B: original si sigur!Detalii la adresa de email cu subiectul INFO : cita_ct69@yahoo.com
0
17
wtf ? asa ceva ... f fare am trait sa o aud si pe asta ..
17
0
Inseamna ca a furat proiectul masinii si materialele necesare asamblarii
13
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369