REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

A explodat profitul Companiei Naționale de Investiții, în plină criză economică

A explodat profitul Companiei Naționale de Investiții, în plină criză economică

Andreea POPA 16 noiembrie 2022 | 00:00 1643

Compania Națională de Investiții (CNI), condusă de Manuela Irina Pătrășcoiu, este una dintre cele mai active societăți de stat, dar care este menționată de regulă la categoria ”și altele”. CNI se află în subordinea Ministerului Dezvoltării și are ca acționari cinci companii de stat, din care două din Constanța: Portul Constanța și Administrația Canalelor Navigabile. În mod cu totul neașteptat, CNI a cunoscut în pandemie o explozie a profitului, deși rolul său este de a cheltui banii statului pentru construirea de obiective sociale, precum săli de sport, stadioane sau școli, ori pentru reabilitarea obiectivelor deja existente, cum ar fi universități, spitale, biserici sau alte clădiri de patrimoniu. Cazinoul din Constanța, de pildă, este renovat din banii CNI.

șefa CNI, Manuela Irina Pătrășcoiu

CNI a declarat în 2021 cea mai mare cifră de afaceri din istoria sa de 20 de ani, mai mare decât ultimii patru ani anteriori la un loc: 161.371.450 lei. La aceasta se adaugă un profit net excepțional, de 79.367.524 lei, cu mult mai mare decât tot profitul obținut în cele două decenii de activitate la un loc. Informațiile se regăsesc într-un document financiar publicat de Administrația Canalelor  Navigabile SA, ca parte a convocatorului pentru Adunarea Generală a Acționarilor CNI de pe 21 septembrie 2022, când urma să fie discutată și aprobată sau nu majorarea capitalului social al companiei. Până la această dată, nu există alte informații publice cu privire la hotărârile luate la ședința de pe 21 septembrie.

Dividende de aproape 1,5 milioane lei după ani la rând nu a primit nimic

Potrivit documentului, capitalul social al CNI urma să se majoreze cu 7.600.000 lei, prin emiterea 3.040.00 de acțiuni noi, la 2,5 lei/acțiune. Decizia afectează direct ACN, în condițiile în care compania constănțeană deține 12,5% din acțiunile CNI, iar aprobarea majorării capitalului social înseamnă o contribuție în numerar din partea Canalelor Navigabile în valoare de 950.000 lei. Dacă nu ar fi de acord cu majorarea capitalului social al CNI, participația ACN s-ar fi redus la 0,625%.

sediul CNACN

Administrația Canalelor Navigabile expune și alte cifre foarte interesante cu privire la participația sa la CNI. Astfel, compania constănțeană urmează să încaseze pentru anul 2022 dividende de 1.488.141 lei de la CNI, în condițiile în care în mai toți anii de până acum nu a câștigat nici măcar un leu, deși a participat cu banii pe care trebuia să-i plătească proporțional cu deținerea sa pentru ca CNI să aibă fondurile necesare lucrărilor din țară. În plus, pentru 2023 este estimat un profit net de 158.347.060 lei, iar pentru 2024 unul de 168.639.620 lei.

Metamorfoza CNI este spectaculoasă. Dintr-o companie care doar aduna bani de la firme de stat pentru a construi obiective sociale a ajuns să obțină și profituri uriașe de pe urma activității sale, aspect care, la prima vedere ar veni în contradicție cu însuși scopul existenței sale.

Portul Constanța și Administrația Canalelor Navigabile au împreună cele mai multe acțiuni

Compania Națională de Investiții a fost înființată în 2001 și are ca acționari cinci societăți de stat, din care două din Constanța, acestea fiind și majoritare, dacă luăm laolaltă participațiile lor.

Astfel, Compania Națională Aeroporturi București SA deține 31,25% din capitalul social al CNI, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA are 25%, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța deține un pachet de 25% din acțiuni, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța are 12,5%, iar Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime SA Galați deține 6,25%.

sediul CNAPM

Conform regulamentului său de funcționare, scopul CNI este acela de a realiza ”programe de investiții în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social”. Obiectivele programului sunt decise de Ministerul Dezvoltării, finanțarea este asigurată de stat, iar realizarea lor se asigură prin proceduri de achiziție publică.

Scop nobil, umbrit de interesele politice

CNI are pe site-ul său un motto frumos: ”Principala noastră misiune este să facem imposibilul posibil pentru o Românie mai frumoasă”. Cu toate acestea, nu au lipsit niciodată suspiciunile cu privire la modul în care se cheltuiesc sumele uriașe pe care le are CNI la dispoziție.

Practic, din moment ce conducerea ministerelor este politică, mereu vom avea un membru de partid care hotărăște unde se duc banii, iar aceștia ajung, după o logică elementară politică, în special la primării controlate de colegi de partid sau unde există anumite interese.

Potrivit datelor oficiale de pe site-ul propriu, CNI are finalizate în 20 de ani sau în derulare peste 14.900 de proiecte, în toată țara, de la bazine de înot la terenuri și săli de sport, la școli, spitale, case de cultură, biserici renovate și cămine studențești.

CNI este condus de un Consiliu de Administrație al cărui președinte este Manuela Irina Pătrășcoiu și membrii Victor Banta, Katalin Barabas, Dragoș Horia Buhociu, Dragoș Condrea, Anca Ginavar, Maria Guran, Gyorgy Csaki Janos, Kover Orsolya, Alexandru Soare și Szabo Jozsef. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272