REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

A FOST ŞEDINŢĂ DE CONSILIU LOCAL. Dispute pe seama banilor alocaţi bisericilor!

A FOST ŞEDINŢĂ DE CONSILIU LOCAL. Dispute pe seama banilor alocaţi bisericilor!

Replica API 1 noiembrie 2018 | 00:00 285

Consilierii locali municipali s-au întrunit miercuri, în ședință ordinară, pentru a supune la vot zeci de proiecte de hotărâri. Printre acestea se numără și o hotărâre privind apobarea numărului și cuantumului burselor aferente semestrului I al anului școlar 2018-2019 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat.

Astfel, se vor acorda 128 burse de performanță, 9363 burse de merit, 220 burse de studiu și 2842 burse de ajutor social. Cuantumul acestora sunt: burse de performanță: 300 lunar, burse de merit: 50 lei lunar, burse de studiu: 200 lei lunar și bursele de ajutor social: 200 lei lunar. Bursele se acordă pe toată perioada anului școlar, înclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat, examenului de certificare a calificării profesional și pe perioada pregătirii practice.

În cadrul ședinței de miercuri, Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor Constanța, a luat cuvântul și a cerut ca, în viitoarea ședință, să se introducă pe ordinea de zi un proiect de modificare a hotârării 10, ce modificarea HCL 66/2018 pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente semestrului I. Mihai Tănase solicită ca aceste sume să fie majorate. După ședința de consiliul, Decebal Făgădău a promis că, anul viitor, va crește cuantumul burselor.

De asemenea, vor fi recompensați elevii premiați la olimpiadele sau concursurile școlare internaționale, dar și profesorii îndrumători. Cuantumul recompensei este de 2.000 de lei. Consilierii locali au votat și proiectele de hotărâre privind rectificarea bugetuluid e venituri și cheltuieli pe anul 2018 a unor societății aflate în subordinea primăriei.

Printre acestea se numără și SC Confort Urban SRL Constanța. Consilierul local PNL Mihaela Andrei a avut o intervenție, solicitând ca în viitorul apropiat să se prezite consilierilor un raport de activitate al societății. "Aș fi vrut să văd sumele cheltuite pentru asfaltarea străzilor, criteriile in baza cărora se aleg străzile și ordi ea lor" a spus Mihaela Andrei, de la PNL.

Lăcașe de cult, sprijin financiar din partea Primăriei Constanța

În cadrul ședinței, au fost aprobate proiecte de hotărâri privind acordarea unor sume de bani a mai multor lăcașe de cult. Este vorba despre: Parohia ”Sfinții Patru Mucenici de la Niculițel”, ”Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul și Sf. M. Mc. Teodor Tiron”, Parohia ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, ”Adormirea Maicii Domnului” și Capela ”Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Sfântul Apostol Andrei și Sfânta Muceniță Sofia”. Consilierul local Romeo Rezeanu a punctat faptul că banii ar fi fost mai de folos în sistemul de învățământ.

„Sunt membru în Consiliul de Administrație de la Școala „Constantin Brătescu”. Am constatat că părinții au dat 500 lei pentru înființarea clasei 0, Step by step. Dacă facem un calcul, cu câți bani ați acordat bisericilor, am fi renovat și dotat clasele acestei școli”, a afirmat consilierul local. Primarul Decebal Făgădău a susținut că, din contră, nu va reduce banii alocați cultelor din municipiul Constanța, ci va propune mărirea sumelor.

„Un sfert din toți banii constănțenilor merg către burse. Vi se pare lipsă de preocupare pentru educație? Vă pot prezenta graficul alocării pentru educație. A crescut de la an la an! Întotdeauna aveam această retorică: de ce să dăm pentru culte, când putem să facem altceva cu banii. Voi susține cultele și voi propune mărirea sumelor acordate pentru acestea”.

De asemenea, au fost votate și proiectele privind acordarea a două tiltluri de ”Cetățean de onoare al municipiului Constanța”. Este vorba despre actrița Anaid Tavitian, scenograf și unul dintre marii maeștri ai Teatrului de Păpuși de la Constanța, Eugenia Jianu. Decebal Făgădău a spus că ”acesta este sensul hotărârilor de consiliu local prin care le acordăm titlul de cetățean de onoare, să aducem în viața comunității oameni care lasă în urma lor ceva pentru urbea noastră, o moștenire care nu întotdeauna este legată neapărat de lucruri materiale, ci este vorba de moștenirea aceea care se transmite, de moștenirea de identitate, de moștenirea culturală“.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
toti primarii din rrominia cred ca o sa ia voturi daca pupa biserica in cur.
1
0
Pas in doi cu schimb de locuri , metoda lui Decebal in Constanta ! Se pricepe crede el ...
2
0
Mai faceti gradinite,crezse, spitale,azile de batrani,nu biserici,ca avem destule
2
0
Ati vandut constanta bucata cu bucata tot parcu si ati stricat aspectu orasului
7
0
Voi stiti ca guvernarea pdl-pnl au reabilitat si construit moschei pe intreg teritoriul Romaniei??? Lua-v-a-r moartea de zdrente oligofrene? Baaaaaaaaaaaai!!!! Nu mai huliti atata popii!!! Asta e! Tinem cu noi cu crestinii ortodoxi, nu facem pula mnare scursurilor islamiste de pe teritoriul tarii noastre!!! Crestinii pulii ce sunteti!!! Mai mult ca sigur ca suint si capatani de oaie care semneaza cu nume romanesti! Moarte lor si copiilor lor pana la al 99999999999999999999999999 neam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
3
Nu am nimic cu biserica, dar am ce am cu marea majoritate a popilor. O alta natie de cersetori, cu mult tupeu, cu nesimtire. In fiecare cartier s-au facut 2-3 biserici, fiecare cu casa mortuara. Nu au facut o cantina pentru saraci, nu au grija de batranii fara ajutor, nimic. Mergeti in jurul episcopiei sa vedeti ce masini sunt parcate acolo, si ei se numesc slujitorii Domnului.
7
4
Toti spera ca de Sus sa vina fericirea crezand ca daca ii pe mituiesc popi vor fi ajutati de El . Mare iluzie. . .
8
2
cersetorii in sutana nu se mai satura
10
2
fagadau, dai bani la biserici pentru ca ei prostesc prostii sa voteze! baga bani in canalizare CA COnstanta se inunda la fiecare ploaie. Verifica cartierul de machedoni COICIU, TOMIS 3...
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272