REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

A fost VESELIE vara trecută, la Consiliul Judeţean: a ‘plouat’ cu bani pentru proiecte culturale, acum vine ANAF-ul în control!

A fost VESELIE vara trecută, la Consiliul Judeţean: a ‘plouat’ cu bani pentru proiecte culturale, acum vine ANAF-ul în control!

Replica API 13 februarie 2018 | 00:00 543

Viza CFP dă dureri de inimă Asociaţiei Teatrelia

Viza CFP dă dureri de inimă Asociaţiei Teatrelia

În urmă cu câteva luni, ziarul “Replica” anunţa că un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Constanţa se află în atenţia organelor de anchetă. Cel puţin, aşa susţineau surse din cadrul CJC. Iată însă că s-a făcut lumină şi se dovedeşte că nu este fum fără foc.

De luni de zile, reprezentanta compartimentului care avizează decontarea evenimentelor de genul “Autobuzul Veseliei Dram Drum” refuză să-şi dea OK-ul pentru ultima tranşă de bani, existând chiar şi “ameninţări” că, dacă este obligată să semneze ceva cu care nu este de acord, face denunţ! Că discuţiile au degenerat chiar într-atât, nu băgăm mâna în foc, însă ultima tranşă de bani nu a fost decontată, după cum a confirmat şi Valentin Ispas, reprezentantul Asociaţiei Culturale Teatrealia – cea care a gestionat proiectul.

Acelaşi lucru a fost confirmat şi de către preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu: „Departamentul de specialitate din cadrul CJC nu a dat viza de control financiar preventiv, iar fără această viză nu se face decontarea. Nu ştiu acum toate detaliile, dar înţeleg că nu a fost respectat proiectul întru totul, sau cel puţin nu există toate documentele justificative solicitate pentru decontare”.

Ce se va întâmpla în situaţia dată? Va fi solicitată prezenţa specialiştilor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. „ANAF va clarifica situaţia, dacă totul a decurs aşa cum trebuie în cadrul proiectului şi dacă decontăm şi ultima tranşă de bani”, a precizat Ţuţuianu.

Reamintim că, în luna august a anului trecut, Consiliul Judeţean anunţa că mai multe asociaţii au întrunit punctajul necesar pentru alocarea de fonduri nerambursabile în vederea derulării unor proiecte culturale şi sportive. Suma totală alocată în baza Legii 350/2005: 8.000.000 de lei, din care 654.500 lei a mers către Asociaţia Culturală Teatrealia, pentru proiectul „Autobuzul Veseliei Dram Drum”. La acest proiect, contribuţia proprie a asociaţiei s-a ridicat la 79.800 lei.

Ce a presupus proiectul

Iată comunicatul asociaţiei, la debutul proiectului: „14 artişti, 16 localităţi, mii de copii fericiţi! Zeci de mii de zâmbete… nepreţuite! Acestea sunt coordonatele generale ale proiectului ‘Dram Drum – Autobuzul Veseliei’, organizat de Asociația Culturală Teatrelia şi realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, primul de o asemenea anvergură la nivelul întregii regiuni.

Proiectul susţine învăţarea/educarea continuă cu ajutorul culturii şi artei, prin joc. Vacanţa de vară devine, aşadar, o „şcoală” alternativă a celei clasice, însă cu mult mai atrăgătoare. Arta poate fi interpretată şi ca o formă de joacă, bine reglementată de norme şi tehnici ce pot fi dobândite prin studiu, în care mintea şi corpul sunt mobilizate total. Copiii trebuie învățați să iubească arta, ea îi va ajuta să se înțeleagă mai bine unii pe alții şi le va oferi o deschidere spre noi moduri de a vedea și înțelege lumea, creând o bază pentru legăturile sociale și integrarea în comunitatea din care fac parte: JUDEȚUL CONSTANȚA! ‘

Autobuzul Dram Drum’, încărcat cu 14 profesori trăzniţi, materiale didactice, artă, cultură şi multă veselie, va pleca în fiecare dimineaţă din Constanţa către una dintre cele 16 localităţi – 23 August, Adamclisi, Băneasa, Cogealac, Cumpăna, Limanu, Lipniţa, Medgidia, Mereni, Ostrov, Pantelimon, Siliştea, Târgușor, Tortoman, Vulturu, Valu lui Traian – colindând astfel întreg judeţul, în perioada 4 – 19 august 2017. (…)

Scopul este de a reînvăţa copiii să se joace şi, cu ajutorul jocului, să acumuleze lucruri cât mai utile şi educative, să realizeze ce înseamnă să fie creativi şi să nu le fie teamă să dea frâu imaginaţiei în cel mai constructiv mod. (…) Astfel, în fiecare zi, toţi copiii dintr-o localitate vor lua parte la ateliere creative şi recreative gratuite, în care profesorii trăzniţi vor „preda“ dansul, teatrul, muzica şi pictura, cu toate domeniile adiacente acestora.

Copiii pot alege un atelier sau mai multe, după afinităţi, abilităţi sau după dorinţa de învăţare: Atelierul de tobițe, Atelierul de teatru și improvizație teatrală, Atelierul de pantomimă, Atelierul de teatru de umbre, Atelierul de dans şi coregrafie, Atelierul de mânuire a păpușilor și a marionetelor, Atelierul de pictură şi desen. Profesorii de arte sunt actori şi artişti profesionişti cu o impresionantă experienţă în domeniu şi în lucrul cu copiii de toate vârstele. (…)”, – se arăta într-un comunicat remis redacţiilor în august 2017.

Nu este însă singurul proiect care întâmpină probleme după derulare, în sensul că nu sunt achitaţi toţi banii. Şi Primăria Constanţa a anunţat că nu va aloca suma completă pentru un proiect, întrucât organizatorul nu a respectat toate angajamentele.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doresc toata muia si jegul din lume pentru Olguta,Dracnea,Stroe,misa,Valcov,Fagadau,Secretara de la Videle,Pavianul cu mantie.
0
1
OPRITI BANII DIN SALARIILE LOR ,CELOR CARE AU FURAT
1
0
Stati sa vedeti cind o sa se intre peste Never SEE. Acolo minarii ai parandarat.
3
0
Lasa ca va rezolva inteligenta flori cristache, directoarea lui peste prajit cu inteligenta la nivelul genunchiului broastei!!!!! Asa la rezolvat si pe Hansa protectorul ei!!!!!!
2
1
Poate doamna decan Daniela Vitcu crede ca toti studentii suntem idioti.Noi stim cu totii ca ea a primit banii de la Adara Tramudana,doar ca banii nu au mai ajuns la noi.Ne-a pus sa comentam despre Adara ca nu ne da banii.Mai avem si noi prieteni care ne-au spus ca banii ptr studenti i-au fost dati ei,doar ca banii nu au ajuns la noi.De ce nu o verifica DNA pe ea? Si in parculbtabacariei a facut acte false.O tine Epure in brate ca fisa aia mica a lu Dana este copila lu Epure,stie toata facultatea.
9
1
Nu mai dati bani pe proiecte care nu sunt duse la bun sfarsit. Trebuie sa taxati toate asociatiile care spun ca fac ceva si nu fac!
6
0
Teatrelia inseamna Vitcu Dana de la universitatea Ovidius. actual decan. A folosit fraudulos baza materiala a universitatii si studentii care nu au fost platiti, desi aveau contracte... fictive.ANAF nu e de ajuns, chemati DNA si multe escrocherii vor iesi in sfarsit la lumina.A venit vremea platii reale!
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108