REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.6° Constanța Sâm., 11 Mai 2024
Anul XX Nr. 6726
9.6° Constanța Sâmbătă, 11 Mai 2024 Anul XX Nr. 6726
 

ABADL le-a răspuns protestatarilor: Aceste plaje au un regim normal de exploatare

ABADL le-a răspuns protestatarilor: Aceste plaje au un regim normal de exploatare

Replica API 13 iulie 2019 | 00:45 824

Un protest susținut de către Grupul de Dialog și Bună Conviețuire împreună cu Grupul Civil ”Baricada Verde” a avut loc vineri, 12 iulie a.c, începând cu ora 11:00 în fața sediului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL). Aceștia au protestat nemulțumiți de regulile nescrise ale operatorilor de pe plajele litoralului românesc, mărturisind faptul că principala cauză a manifestației o reprezință suprafața de plajă destinată șezlongurilor și cea a plajei pe nisip ce nu se respectă, șezlongurile ajungând până în buza mării.

O altă problemă ce s-a ridicat a fost cea a mizeriei de pe plajă, dar nu numai, au adus în discuție și ”modelul de plajă privată” din stațiunea Mamaia, fapt ce nu este legal.

Ca răspuns la solicitările liderilor celor două organizații, dar și față de protestul de astăzi, ABADL a trimis un comunicat în urma discuțiilor pe care le-a purtat cu protestatarii.

”Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a luat act de protestul organizat de Grupul de Dialog și Bună Convețuire Constanța și Grupul Civic ”Baricada Verde” și a invitat reprezentanții celor două organizații la o discuție privind motivele protestului.

În urma dialogului între reprezentanții A.B.A.D.L. și a celor două organizații au fost aduse la cunoștință nemulțumirile protestatarilor, printr-un document scris care a fost înregistrat la A.B.A.D.L.

Principalele probleme abordate se referă la modul de exploatare turistică a plajelor, precum și a verificărilor/controalelor efectuate de către inspectorii A.B.A.D.L.

Problemele reclamate de către participanții la protest sunt:

- suprafața de plajă destinată șezlongurilor și suprafața de plajă pentru plaja pe nisip;

- respectarea zonei de intervenție de 5 m de la linia apei;

- modul și atribuțiile de desfășurarea a activității de inspecție.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a informat liderii celor două organizații prezente la discuții despre atribuțiile care revin fiecărei instituții, atribuții ce derivă din actele normative în vigoare.

Reamintim că Administrația Națională APELE ROMÂNE prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.DL) are calitatea de administrator al domeniului public al statului reprezentat de plajă și a închiriat plaja în condițiile H.G. nr. 241/2006 și Ordinul ministrului mediului și schimbărilor climatice nr. 454/2013 actualizat.

Activitatea de verificare a modului de exploatare a plajelor intră în competența mai multor instituții, competențe ce derivă din actele normative ce reglementează activitățile ce se pot desfășura pe plajă, și anume:

- Ministerul Administrației și Internelor;

- Ministerul Turismului;

- Ministerul Apelor și Pădurilor prin A.N. Apele Române

- Garda Națională de Mediu;

- Autorități ale administrațiilor publice locale;

Pentru neconformitățile constatate la verificările pe teren, fiecare instituție aplică sancțiunile contravenționale conform competențelor ce le revin conform reglementărilor legale.

Conform adresei transmise, în luna august 2017, de Comisia Europeana-Directoratul General pentru Politici Regionale și Urbane, plajele nou create pot fi închiriate având în vedere că Proiectul de Reabilitare a litoralului românesc s-a încheiat, respectiv Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a depus raportul final de închidere a proiectului.

Având în vedere cele prezentate, aceste plaje au un regim normal de exploatare, fără a exista restricții, dar cu respectarea normelor legale în vigoare la această dată privind exploatarea turistica a plajelor”.

L.M.

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/protest-in-fata-abadl-cu-prosoape-si-galeti-cu-nisip-video-396681/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este bataie de joc cu plajele date in concesiune la toti golanii! Romanii nu au atatia bani sa dea zilnic pe umbrele, sezlonguri baldachine! Au ocupat golanii toata plaja, nici vorba de aia 30% pentru cearceaf si, acolo unde este ori numai pietroaie, conducte de deversare, amplasamente de salvamar sau smurd si mai bascalios ca tot acolo isi baraie golanii skijeturile...Bascalie psd-ista! Statiunile si plaja sunt Obiective Turistice de Interes National, lasati oamenii sa beneficieze de ele, nu toti golanii!
6
0
Solutia e sa le faceti plangeri penale directorilor ABADL si celor de la Juridic si Inspectia Apelor pentru ca nu respecta si nu impun respectarea legii. Este simplu! Dar cum sa respecte legea cand rudele lor, ale Directorului Uzun si ale verisoarei Chirata de la juridic au cate 10-15 plaje? Faceti o ancheta mai ziaristilor, o sa fiti uimiti ce mafie gasiti!
12
0
Daca Paparii si directoarea lui Antonaru sunt anchetati de DNA in dosare care au legatura cu subiectul prezentat as vrea sa stiu cine o tine pe Antonaru in functie dupa ce Papari a fost mazilit dar l-a luat consilier ministra mediului. Cred ca Antonaru e tinuta in continuare ca sa aranjeze contractele pentru viitoarele plaje care teoretic se vor face conform unei noi finantari europene. Prin institutie umbla zvonul ca madam Antonaru tergiverseaza licitatiile ca sa poata face aranjamente la greu.
7
0
Daca cei de la ABDAL stiu ca ce se intampla nu este in ordine atunci sa ii sesizeze pe cei care pot rezolva problema pentru ca binele omului este pe primul loc,cel putin asa declara toti cei care au putere de decizie in judet si in tara.
10
0
Frumos ! Ce raspuns au dat , ca nu ei verifica plajele ! Voi luati doar banii pe licitatii si pe spaga , dupa vin altii sa faca verificari . Ce glumeti !
15
0
makidonii astia de la apele aromane ne cred prosti imputitii dracului prima generatie incaltata din neam ,bunicile lor aveau cruce tatuata in frunte natie de brinzari .adica ceea ce vedem nu e adevarat .au intrat pe plaja reabilitata cu jegurile lor de baldachuine cu saltele imputite de transpiratie si cremuite de pitipoance si fac pe prostii
23
1
Pe plaja la Mamaia Sat au aparut constructii imense ca ciupercile dupa ploaie. In fata la Stefan Building si Excelsior o constructie imensa din lemn si stuf care se pare ca este un restaurant si apartine aceleasi Mirela Matichescu care are si restaurantul Mackerel din apropiere ! Apele Romane sunt oarbe la astfel de abuzuri , la fel ca si Primaria Navodari !
20
1
Cel mai mare spagar Adrian Abrudan
20
1
pai abadl cum s-o mai intoarca dupa spaga primita ???
26
0

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389