REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Academia Americană de Film onorează o actriţă amerindiană la 50 de ani după ce a fost huiduită pe scena Oscarurilor

Academia Americană de Film onorează o actriţă amerindiană la 50 de ani după ce a fost huiduită pe scena Oscarurilor

Replica API 20 septembrie 2022 | 00:00 720

Actriţa Sacheen Littlefeather a fost onorată de Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Statele Unite la aproape 50 de ani după ce a fost huiduită pe scena Oscarurilor pentru că a refuzat un premiu în numele lui Marlon Brando în semn de protest faţă de tratamentul aplicat de Hollywood nativilor americani, informează duminică AFP.

În timpul unei ceremonii emoţionante care a avut loc la Los Angeles, punctată de dansuri şi cântece amerindiene, Academia a prezentat scuze publice actriţei Sacheen Littlefeather, celebrată în trecut de activişti pentru iniţiativa sa, dar ocolită de profesioniştii din industrie, scrie Agerpres.

Sacheen Littlefeather, reprezentantă a indienilor apaşi şi yaqui, a fost huiduită la ceremonia din 1973, când a explicat de ce Marlon Brando, căruia i-a ţinut locul, nu a putut să accepte premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru filmul "Naşul", ca urmare a "tratamentului aplicat de industria cinematografică indienilor din America de astăzi".

În faţa unui public numeros prezent sâmbătă la Muzeul Oscarurilor, actriţa a declarat că la acea vreme "a urcat pe scenă ca o indiancă mândră, cu demnitate, curaj, har şi smerenie".

"Ştiam că trebuia să spun adevărul. Unii oameni ar putea accepta. Alţii, nu", a declarat ea.

Sacheen Littlefeather a explicat că vedeta western John Wayne a trebuit să fie oprit să o atace fizic în momentul în care părăsea scena.

Pe atunci membră a Sindicatului actorilor americani (Screen Actors Guild, SAG), actriţa a întâmpinat dificultăţi în obţinerea contractelor la Hollywood, directorii de casting fiind descurajaţi să o angajeze.

Fostul preşedinte al Academiei, David Rubin, care i-a transmis scuze în luna iunie, a urcat pe scenă şi a evocat "povara emoţională" suportată de militanta amerindiană şi "costul pentru cariera sa".

"De prea mult timp, curajul de care aţi dat dovadă a rămas nerecunoscut. Pentru aceasta, vă prezentăm atât cele mai profunde scuze, cât şi sincera noastră admiraţie", a spus el.

Aceste scuze vin în contextul în care industria cinematografică se confruntă cu ceea ce mulţi consideră că este o cultură a sexismului, rasismului şi impunităţii, notează AFP.

"Academia şi industria noastră se află într-un punct de inflexiune", a adăugat Rubin.

Muzeul Oscarurilor, care a fost inaugurat în septembrie anul trecut, s-a angajat să abordeze "istoria problematică" a instituţiei, cu precădere rasismul. O expoziţie este centrată pe hărţuirea suferită de actriţă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212