REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Adio, criză de forţă de muncă: la Phoenicia, în Mamaia, vor fi angajate cameriste din Republica Moldova şi Etiopia

Adio, criză de forţă de muncă: la Phoenicia, în Mamaia, vor fi angajate cameriste din Republica Moldova şi Etiopia

Replica API 16 mai 2018 | 00:41 717

Mohammad Murad schimbă strategia:

Mohammad Murad schimbă strategia:

Litoralul românesc se confruntă cu cea mai gravă criză de forță de muncă din ultimii 28 de ani, 99% dintre hotelurile și restaurantele de la malul mării având un deficit de angajați de peste 50% - era un anunţ făcut, chiar înainte de 1 Mai, de cu Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Mohammad Murad, care este prezentat în presa de specialitate drept „cel mai mare investitor de pe litoral” (deţine Phoenicia Holiday Resort din Mamaia), a reiterat acest aspect şi cu ocazia unei recente vizite a ministrului Turismului, Bogdan Trif, la Constanţa.

Au trecut de atunci mai bine de două săptămâni, iar Internetul este în continuare invadat de anunţuri de angajare cameriste, ospătari, vânzători butic pe sezonul estival etc. În unele cazuri, agenţii economici sunt de-a dreptul disperaţi, pentru că ar fi vrut să deschidă deja prăvăliile, în alte cazuri – ar mai fi timp. Din start, doritorii să se angajeze întreabă care e salariul, comentând totodată că “munca e multă în sezon, iar banii puţini, de aia pleacă românii în străinătate”.

Dar chiar sunt “câini cu covrigi în coadă” în alte ţări? Mohammad Murad spune că nu, iar ca exemplu ne indică un tânăr angajat la Pheonicia Resort (proprietatea lui Murad). Despre respectivul ne spune că s-a şcolit în Anglia, a şi muncit acolo, dar a revenit în România pentru că ar fi realizat că nu este un câştig senzaţional peste hotare şi că tot mai bine este acasă.

Desigur, discuţia nici nu putea decurge altfel – despre angajat şi condiţiile bune oferite de angajator, însă la întrebarea: „Şi, până la urmă, aveţi oameni pentru sezonul estival?”, răspunsul a fost: „Da, eu da”. Mohammad Murad a explicat că oferă salarii decente; în plus, a adus 15 cameriste din Republica Moldova!

În ceea ce priveşte forţa de muncă din România, omul de afaceri s-a arătat încrezător că, dacă el dă salarii bune, până la urmă vor înţelege şi alţi hotelieri că nu pot supravieţui dacă nu ţin pasul. Şi, totuşi, a „importat” forţă de muncă, iar asta nu e tot: „Am deschis un birou de recrutare în Etiopia, să aduc oameni de acolo”. Interesantă mişcare, periculos pentru românii care au pretenţii financiare din ce în ce mai mari, numai că Mohammad Murad spune că are o filosofie pe care încearcă să o transmită şi guvernanţilor: „susţin ideea şcolilor profesionale foarte mult. Să ridicăm ştacheta.

Dacă românii vor să muncească în străinătate, chiar dacă nu cred că acolo se câştigă mai mult decât ar putea câştiga aici, atunci să fie calificaţi. Să treacă de la statutul de căpşunari cu 700 de euro în străinătate, la cel de brutari, pizzeri – care câştigă 1.500 de euro. Să încurajăm şcolarizarea, calificarea, iar dacă tot pleacă, să plece la salarii bune, nu de câteva sute de euro”, a declarat Mohammad Murad.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614