REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Adrian Mutu împlinește 42 de ani! O carieră formidabilă pentru fostul mare atacant român

Adrian Mutu împlinește 42 de ani! O carieră formidabilă pentru fostul mare atacant român

Replica API 9 ianuarie 2021 | 22:32 1656

Adrian Mutu a ajuns la vârsta de 42 de ani, fiind în prezent selecționerul naționalei de tineret a României. Unul dintre cei mai talentați jucători ofensivi pe care țara noastră i-a avut, cu potențial de câștigător al Balonului de Aur, acesta a devenit unicul fotbalist român care a marcat peste 100 de goluri în campionatul din Italia.

Adrian Mutu a fost supranumit “Il Fenomeno” pe când juca în Serie A de către fanii Fiorentinei, renumele său reflectând valoarea incontestabilă pe care jucătorul născut în Pitești a avut-o. Plecat la Dinamo de la clubul pentru care a evoluat încă din perioada junioratului, FC Argeș, a atras instantaneu privirile marilor forțe europene, după doar un sezon sub culorile echipei din București în care a marcat 22 de goluri.

Versatil, incisiv și cu adevărate calități de “trequartista” a semnat cu Inter Milano în 1999, pentru care a evoluat în 10 partide marcând 4 goluri. Lipsa de experiență la nivel înalt și-a spus cuvântul, ajungând apoi la Verona pentru 2.5 milioane de euro. În cele două sezoane petrecute acolo, Adi Mutu a marcat de 17 ori în 57 de partide, însă clasările slabe ale clubului în campionat, locul 15, respectiv 14, îl determină pe acesta să se transfere la Parma în schimbul a 10 milioane de euro.

Adrian Mutu a bifat transferul carierei la Chelsea

Suma de transfer, una extrem de însemnată pentru acea vreme, a fost imediat justificată de Mutu, care în unicul sezon la “cruciați” a calificat-o pe Parma în Cupa UEFA, fiind numit căpitan și datorită celor 18 goluri marcate. Jucătorul născut pe 8 ianuarie 1979 la Călinești face marele pas al carierei atunci când Chelsea virează 22.5 de milioane euro în contul italienilor pentru a-și asigura semnătura sa.

Pe Stamford Bridge, debutul a fost unul de excepție pentru Adrian Mutu, însă după schimbarea de antrenor a lui Ranieri cu Mourinho timpul de joc al românului la echipă a fost redus. Certurile între cei doi s-au accentuat, iar totul s-a "rupt" în toamna lui 2005 când, după un test doping pozitiv, Chelsea i-a încheiat contractul.

Pe 12 ianuarie 2005, Mutu a revenit în fotbal, la Juventus, dar și-a reluat activitatea abia în luna mai, atunci când suspendarea sa de 7 luni a expirat, într-un meci contra celor de la Cagliari. Sezonul următor, acesta se impunea ca și titular la echipă, reușind 11 goluri, dar toată munca sa a fost anulată atunci când lui Juve i-au fost retrase 2 titluri în scandalul Calciopoli. Juventus a fost retrogadată în Serie B, iar toate vedetele echipei au ales să plece, soluția găsită de Mutu fiind transferul la Fiorentina în schimbul a 8 milioane de euro.

Mutu a devenit o legendă la Fiorentina

A urmat o perioadă de grație în care a cucerit “Guerin d’Oro" în 2007, premiul pentru cel mai bun fotbalist al anului în Serie A, iar prețul său a explodat pe piața transferurilor. Mutu a jucat 5 sezoane în tricoul “viola” și a marcat de 70 de ori în 143 de apariții, devenind o legendă a clubului. Atacantul român a fost desemnat cel mai bun jucător al clubului în ultimii 20 de ani, având și un loc în “cel mai bun 11 all-time” al formației italiene.

În anul 2011, cariera lui Mutu se afla deja pe o pantă descendentă din cauza vârstei, românul trecându-și în CV echipe precum Cesena, Ajaccio, Petrolul sau Pune City, înainte de a se retrage la ASA Târgu Mureș, în 2016. În 439 de apariții pentru echipele de club, Adrian Mutu a marcat 160 de goluri, bifând o carieră de excepție mai ales într-un campionat extrem de dificil precum Serie A.

La nivel de națională, Mutu l-a egalat pe Gheorghe Hagi la numărul de goluri, ambii cu 35, însă nu a avut niciodată anvergura sau inflența “Regelui” în cadrul echipei. A evoluat la două turnee finale, Euro 2000 și Euro 2008, și a ratat de fiecare dată calificarea la Cupa Mondială. Într-adevăr, talentul său fulminant nu a fost echilibrat de o generație pe măsură, parte și a unui declin din partea fotbalului românesc.

Adrian Mutu, la nivelul său maxim, a fost de neoprit, modelat pe filozofia din Italia, a scris istorie în Serie A și a marcat peste 100 de goluri, fiind unul dintre cei mai talentați, intuitivi și tehnici jucători din istoria fotbalului românesc, scrie eurosport.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un veritabil talent la tras liniute de zapada, ar fi trebuit sa il ia ia in Spania la deszapezire.
2
0
Mai usor cu pianul pe scari...
0
0
Nascut talent, mort sperantza.
5
0
potential castigator al liniutii de coca, poate. un derbedeu de care s-a grabit toata lumea sa scape.
9
0
Avem o pula .... mica ... ca mutu
2
1
Mai scurtati o cu golanul asta,,, avem alte repere respectabile!
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272