REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Afacerist CONDAMNAT pentru o construcţie FĂRĂ AUTORIZAŢIE: ‘În cazul lui s-a putut, îi poartă sâmbetele un politician’

Afacerist CONDAMNAT pentru o construcţie FĂRĂ AUTORIZAŢIE: ‘În cazul lui s-a putut, îi poartă sâmbetele un politician’

Replica API 29 ianuarie 2018 | 00:00 1569

Blocat de un vecin care nu-şi dă acordul pentru noul imobil

Blocat de un vecin care nu-şi dă acordul pentru noul imobil

Dacă v-aţi apucat de construit sau de demolat, fără a deţine autorizaţie de la primărie, riscaţi să vă alegeţi cu dosar penal şi implicit cu o condamnare. Indiferent că efectuaţi lucrări benefice societăţii, cum ar fi astuparea unor gropi din asfalt, sau vă construiţi o magazie în spatele casei, nu uitaţi că „cineva” poate veni în control, pe nepusă masă!

Un caz de acest gen întâlnim la Medgidia. În 2015, un garaj a fost cumpărat şi demolat fără autorizaţie, pentru a face loc unei terase. Noul proprietar, Silviu Alexandru Despina, care deţine hotelul-restaurant „Luxor” din Medgidia, a amenajat locul respectiv, a turnat o placă de beton pentru uniformizare, moment în care a primit vizita corpului de control al primăriei. Reprezentanţii instituţiei l-au somat să sisteze lucrările, până la obţinerea unei autorizaţii.

Despina nu s-a conformat, motiv pentru care s-a ales cu plângere penală din partea Primăriei Medgidia, iar într-un final, a fost trimis în judecată şi chiar condamnat, la Judecătoria Medgidia, la 3 luni de închisoare, cu suspendare, „pentru săvârşirea infracţiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente”. Binenţeles că dosarul a ajun la Curtea de Apel Constanţa, unde judecătorii au respins definitiv apelul formulat.

„Am construit parterul, adică stâlpii şi prima placă de beton. Am greşit, am crezut că îmi iese şi autorizaţia între timp. M-am grăbit şi iată că m-am împotmolit în acordul vecinilor. Unul dintre vecini nu a dorit să îmi dea acord pentru construcţie. Acolo doream să fac o sală de fitness”, a declarat, pentru „Replica”, Alexandru Despina. Ce se va întâmpla mai departe? Despina nu ştie momentan: „Nu ştiu dacă îmi voi putea continua investiţia. Am băgat nişte bani în ceva care s-a blocat, m-am trezit cu dosar şi condamnare”.

Valentin Vrabie: „Sunt cel puţin 1000 de locuinţe în ilegalitate”

Acesta nu ar fi un caz singular, mai ales la Medgidia, dar şi în restul judeţului Constanţa. Potrivit edilului municipiului, Valentin Vrabie, dacă s-ar lua 100% după lege, ar trebui să amendeze şi să facă dosare penale la câteva mii de locuitori.

„Aşa prevede Legea 50/1991, pentru orice prostie este nevoie de autorizaţie. În Medgidia, care este un oraş mai atipic, sunt în ilegalitate cel puţin 1000 de locuinţe, iar noi nu ştim cum să facem, pentru că legea ne obligă să le facem la toţi plângeri penale, iar dacă nu îndeplinim aceste măsuri, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) ne face nouă plângeri penale pentru abuz în serviciu. O situaţie de doi lei, dar asta e legea şi asta e obligativitatea primarilor, să-şi bage la puşcărie proprii cetăţeni.

Dacă nu fac demersurile astea, vine ISC-ul şi face plângere penală primarului pentru abuz în serviciu. Este vorba despre locuinţe vechi de 10 ani, de 12 ani, pe care acum încercăm să le punem în legalitate şi efectiv nu găsim soluţii, pentru că dacă împingi lucrurile într-o anumită direcţie, până la o limită, nu e în regulă.

La vremea aceea oamenii şi-au făcut case, anexe etc, fără să respecte legislaţia, iar acum, după atâţia ani, ei nu sunt în legalitate, dar nici noi nu putem încasa taxele şi impozitele, nu putem nici să înregistrăm lucrarea, să se recepţioneze, iar toată lumea este într-un blocaj. Măcar să se fi spus << ce a fost construit până în 2015, să se pună în legalitate, iar din 2015 să se respecte legea>>. Din 2015 s-au adus modificări şi mai drastice la Legea 50, iar noi am fost nevoiţi să mai facem încă două plângeri penale la două persoane. Aşa suntem obligaţi de lege”, a declarat, pentru „Replica”, Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia.

„De la Butnaru i se trage”

Acesta este un exemplu de „cum poate fi respectată legea la milimetru”. Există însă şi speculaţii cum că Alexandru Despina ar fi reuşit să îşi finalizeze investiţia, fără bătăi de cap şi în deplin acord cu vecinii, dacă n-ar fi intervenit un alt afacerist local. „Lui Despina i-a pus beţe în roate Marian Burnaru de la Autoritatea Rutieră Română, că îi strică afacerile din Medgidia.

Lui Butnaru nu i-a convenit că a venit cineva (Despina – n.r.) şi îşi creşte afacerea – hotel, terasă, urma să facă şi sală de fitness”, ne-a declarat un politician local, care nu a dorit să-i fie dezvăluită identitatea: „Numai pe Butnaru nu mi-l puneam acum în cap!”. „Alţii construiesc bine-mersi, iau amenzi şi apoi se pun în legalitate sau nu, iar pe Despina l-au ‘executat’ rapid cu plângere şi dosar, pe repede-înainte. În cazul lui s-a putut...

Îi poartă sâmbetele Butnaru, aşa se comentează pe la Medgidia”, a mai comentat respectivul. Într-un fel, pare să aibă dreptate, în sensul că, la doi paşi de Medgidia, adică la Cernavodă, este o construcţie cu probleme similare – localul „Samsara”, iar până în prezent primăria nu a „îndrăznit” să se adreseze instanţei. Şi Inpectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a verificat cu destulă greutate dacă localul din Cernavodă este în legalitate. Iar răspunsul este: „Samsara” nu are nici la ora actuală (ianuarie 2018) autorizaţie de securitate la incendiu şi nici nu a solicitat în termenul prevăzut de lege.

Daniel ALBU, Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fave puscarie pt asa ceva? Ar trebui 80 la sita din cei care construiesc sa mearga la mititica
4
1
au primit asigurari si de la vrabix sa dea inainte ca nu-i deranjeaza nimeni si acum marele expert boceste pe la colturi ca nu are bani de salarii .Poate ne spune si ce masuri a luat cu cele 1000 de locuinte ilegale de care vorbeste . Palate tiganesti in tot orasul,Cotoi,reactualizare la fabrica de ciment etc. Dezastru total in Medgidia !Oare cum vrea sa atraga bani la bugetul local daca el sta zilnic si bea prin carciumi .Un incompetent cu aere de vedeta.Si da,asa este , de la Butnaru a plecat circul ca i-au scazut drastic incasarile avarului . Nu suporta concurenta.Un oras distrus in haos
4
3
La fel a construit si in cernavoda casa mare sau palat teletin dorin si nimeni nu a venit sa controleze dc are proiect sau autorizatii . Normal ca nu il verifica nimeni la cate ilegalitati se produc la el la palat de la furt de motorina si asigurari bulgaresti fantoma
6
1
despina alexandru nu are nici o vina este pe alta lume tiganu l de taicasu e vinovat si cu mare nerusinare l a bagat pe copil la inaintare asa procedeaza ciorile mama baiatului ce spune cum poate sa suporte aceast caracter josnic al tiganului
7
10
este nevoie de acord, mai ales daca un smecher din primarie isi da acordul ca marele afacerist sa ridice un bloc cu 4-5-6 etaje fix in gardul meu, in cartier de case
14
5
Amandoi sunt vinovati. Si Despina, si Butnaru.
8
5
Atata timp cat respecti conditiile impuse in certificatul de urbanism,de ce mai este nevoie de acordul vecinilor ?Asta inseamna ingradirea dreptului la proprietate
10
13
Nu mai merge fara autorizatie.Am vrut eu sa dau Miorita la Mega si n-a dat bulangiu de Cacarau,autorizatie.Daca ii da lu' B.N. autorizatie acuma dupa ce a ridicat 80 de apartamente,fac plangere la DNA sa mearga amandoi la puscarie. B.N. meleonaru sa transfere blocurile la Tulcea ca acolo siguranta ia autorizatie
12
3
Asta despina nu are si afaceri in ct cu mazare
6
2
Daca continui o ilegalitate, trebuie sa faci inchisoare cu executare. NU conteaza ca alti o mie scapa, sa ne bucuram ca macar unul e dovedit. Asa procedeaza toti: construiesc inainte, ca pana la urma platesc autorizatia pentru intrare in legalitate, ca doar nu ii demoleaza.
8
5
Deci la Medgidia se poate dar la Constanta nu se poate! De ce? Pentru ca,camatarul ilegalist Babu N. este mai presus de lege! La Medgidia,o localitate moarta unde este nevoie de investitii se primesc condamnari si se fac dosare penale! La Constanta toata lumea cu autorizatie numai Babu N. fara,ca el este de la Tulcea si nu suporta inbulzeala de la primarie. La puscarie,ca legea este pentru toti nu numai pentru fraieri.Sa vedem cum cad blocurile din Tomis Plus ale camatarului Babu N. cel care se plimba cu masini de 300 mii eu si sfideaza investitorii de buna credinta ai urbei!
19
2
Sa le dau la papacioaka La amandoi
7
9

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218