REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
17.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Ai exces de fier? Alimente permise și interzise

Ai exces de fier? Alimente permise și interzise

Replica API 10 decembrie 2020 | 00:00 7470

Corpul nu poate excreta excesul de fier, deci îl stochează în anumite organe, în special în ficat, inimă și pancreas, ceea ce poate duce la deteriorarea acestora. Ce alimente ai voie să consumi dacă suferi de hemocromatoză?

Ce este hemocromatoza?

Hemocromatoza face ca organismul să absoarbă prea mult fier din alimentele pe care le consumi. Excesul de fier este stocat în organe, în special în ficat, inimă și pancreas. Prea mult fier poate duce la afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi boli hepatice, probleme cardiace și diabet.

Genele care cauzează hemocromatoza sunt moștenite, dar numai o minoritate dintre persoanele care au aceste gene dezvoltă probleme grave. Semnele și simptomele hemocromatozei ereditare apar de obicei la vârsta mijlocie: dureri articulare, durere abdominală, oboseală, slăbiciune, diabet, pierderea dorinței sexuale etc.

Medicii pot trata hemocromatoza ereditară în condiții de siguranță și eficacitate prin îndepărtarea sângelui din corp (flebotomie) în mod regulat, la fel ca și când ai dona sânge. Scopul flebotomiei este de a reduce nivelul de fier la normal. Cantitatea de sânge eliminată și frecvența cu care este eliminat depind de vârstă, de starea generală de sănătate și de severitatea supraîncărcării cu fier. Poate dura un an sau mai mult pentru a reduce fierul din corp la niveluri normale.

Persoanelor cărora nu li se poate lua sânge, de exemplu, pacienții cu complicații cardiace, li se poate recomanda un medicament pentru a elimina excesul de fier. Medicamentul poate fi injectat sau poate fi luat sub formă de pastilă. Medicamentul se leagă excesul de fier, permițându-i corpului să îl expulzeze prin urină sau prin scaun.

Și unele schimbări în stilul de viață în ceea ce privește alimentația pot fi de folos în combatarea hemocromatozei.

Ce alimente să consumi dacă ai exces de fier?

Anumite alimente sunt indicate spre consum dacă suferi de hemocromatoză:

Fructe si legume

Excesul de fier crește stresul oxidativ și activitatea radicalilor liberi, care pot deteriora ADN-ul. Antioxidanții joacă un rol important în protejarea corpului de daunele cauzate de stresul oxidativ, iar fructele și legumele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi vitamina E și flavonoidele. Legumele care au un conținut ridicat de fier, cum ar fi spanacul și alte legume cu frunze, conțin doar fier non-hem. Fierul non-hem se absoarbe mai greu decât fierul hem, făcând din aceste legume o alegere bună.

Cereale și leguminoase

Cerealele și leguminoasele conțin substanțe care inhibă absorbția fierului - în special, acidul fitic. Pentru mulți oameni, o dietă bogată în cereale poate duce la carențe de minerale, cum ar fi calciu, fier sau zinc. Cu toate acestea, pentru persoanele cu hemocromatoză, acest acid fitic poate ajuta la împiedicarea organismului de a absorbi excesiv fierul din alimente.

Ouă

Gălbenușul de ou conține o fosfoproteină numită fosvitină. Cercetările au arătat că fosvitina poate inhiba absorbția fierului, printre alte minerale. Într-un studiu pe animale, cercetătorii au descoperit că șobolanii hrăniți cu o proteină din gălbenuș au avut o absorbție mai mică a fierului decât șobolanii cărora li s-au administrat proteine din soia sau cazeină.

Ceai și cafea

Atât ceaiul, cât și cafeaua conțin polifenoli numiți taninuri, cunoscuți și sub numele de acid tanic. Taninurile din ceaiul verde sau negru și cafea inhibă absorbția fierului, ceea ce le face utile în hemocromatoză. Pentru a inhiba absorbția fierului, trebuie consumate împreună cu alimentele.

Proteină slabă

Proteinele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Multe surse dietetice de proteine conțin fier, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să elimini complet carnea din alimentație. În schimb, îți poți planifica mesele în jurul surselor de proteine cu conținut scăzut de fier, cum ar fi curcanul, puiul și tonul.

Ce alimente să NU consumi dacă ai exces de fier?

Unele alimente conțin mult fier, așa că e bine să le eviți dacă ai hemocromatoză:

Carne roșie

Carnea roșie poate fi o parte sănătoasă a unei diete echilibrate dacă este consumată cu măsură, adică cel mult o dată pe lună. Același lucru este valabil și pentru persoanele cu hemocromatoză. Carnea roșie este o sursă de fier hem, care este mai ușor de absorbit de corp. Carnea roșie e bine să fie consumată alături de alimente care scad absorbția fierului.

Fructe de mare crude

Deși fructele de mare în sine nu conțin o cantitate periculoasă de fier, există un element în crustaceele crude care ar putea fi mai îngrijorător. Vibrio vulnificus este un tip de bacterie prezent în apele de coastă și poate infecta crustaceele din aceste zone. Cercetări mai vechi au sugerat că fierul joacă un rol integral în răspândirea acestei bacterii. Așadar, pentru persoanele care au exces de fier este important să evite crustaceele crude.

Alimente bogate în vitaminele A și C

Vitamina C sau acidul ascorbic este unul dintre cei mai eficienți potențatori ai absorbției fierului. De altfel, multe suplimente alimentare cu fier conțin și vitamina C tocmai din acest motiv. Deși vitamina C este o parte necesară a unei diete sănătoase, dacă ai hemocromatoză, e bine să ții cont de alimentele bogate în vitamina C și să le consumi cu moderație.

În plus, în unele studii umane, s-a demonstrat că vitamina A crește absorbția fierului. Multe legume verzi cu frunze conțin vitamina C, vitamina A și fier, dar, cum spuneam mai sus, fierul non-hem prezent în aceste legume nu este la fel de ușor de absorbit de organism, deci beneficiile par să depășească riscurile.

Alimente îmbogățite cu fier

Multe alimente îmbogățite (cum ar unele produse de panificație - pâine, cereale etc.) conțin cantități mari de vitamine și minerale, cum ar fi calciu, zinc și fier. Dacă ai hemocromatoză, consumul de alimente bogate în fier poate crește nivelul din sânge al acestui mineral, așa că e bine să verifici conținutul de fier de pe etichete înainte de a cumpăra aceste tipuri de alimente.

Alcool în exces

Consumul excesiv de alcool poate afecta ficatul. Supraîncărcarea cu fier în hemocromatoză poate provoca leziuni hepatice sau le poate agrava pe cele existente, astfel încât alcoolul trebuie consumat cu moderație. Dacă ai orice tip de afecțiune hepatică din cauza hemocromatozei, nu ar trebui să consumi deloc alcool, deoarece acest lucru afectează în continuare ficatul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212