REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DOSAR PENAL pentru AZOTATUL de AMONIU depozitat ILEGAL în Port!

DOSAR PENAL pentru AZOTATUL de AMONIU depozitat ILEGAL în Port!

Replica API 15 august 2020 | 10:19 3752

În cadrul unei acțiuni organizate la nivel național, coordonată de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe periculoase din cadrul I.G.P.R., în doar 3 zile, polițiștii au efectuat controale la agenți economici ce efectuează operațiuni cu azotat de amoniu, în urma cărora au fost indisponibilizate peste 8.000 de tone.

Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.G.P.R. a declanșat, la nivel național, o acțiune pentru prevenirea evenimentelor generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecție a plantelor și a precursorilor de explozivi.

Au fost verificate operaţiunile cu produse de protecţie a plantelor, ce conțin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu, precum și condiţiile de păstrare, depozitare, transport și utilizare de către agenţii economici din raza de competenţă.

Obiectivele principale ale acțiunii constau în realizarea şi punerea în practică a unui set de măsuri și activități prin care să se prevină apariţia unor evenimente negative (răniri, accidente sau pagube materiale).

În perioada 12 – 14 august 2020, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase din teritoriu, au făcut verificări de specialitate la nivel național, fiind efectuate 51 de controale la agenți economici ce efectuează operațiuni cu azotat de amoniu.

Astfel, polițiștii au constatat 11 infracțiuni de nerespectare a regimului protecției mediului și au indisponibilizat 8.453,52 tone azotat de amoniu precum și 300 litri de deșeuri.

Peste 4 tone de AZOTAT de AMONIU în Portul Constanța Sud Agigea

1. La data de 13 august 2020, polițiști Inspectoratului de Poliție Județean Constanţa au efectuat un control, în depozitul unei societăți comerciale din Portul Constanța Sud Agigea, ce avea ca obiect de activitate manipulare, depozitare și activitați de servicii anexe transporturilor pe apă.

Astfel, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit 4.908,82 tone azotat de amoniu, ambalate în bigbag-uri, de 1.000 de kg. fiecare, depozitate în magaziile depozitului, fără ca operatorul economic să fie autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu, conform autorizației de mediu emise în acest sens.

În cauza, a fost întocmit dosar penal, iar cercetările vor fi continuate de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J .Constanța.

Zona portuară din Brăila

2. La data de 13 august 2020, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au efectuat verificări la depozitul unei societăți comerciale, situat în incinta zonei portuare.

Au fost descoperite 29 de tone azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiţii necorespunzătoare, ambalate în 58 de saci, de 500 de kg. fiecare.

În cauza, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării”, respectiv, „nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate”.

Ce este azotatul de amoniu

Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținut din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă.

Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca substanță din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant și fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă.

Conform fișei de siguranță, oxizii de azot, degajați la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăților explozive (în anumite condiții), azotatul de amoniu este clasificat ca și precursor de exploziv pentru care există obligația raportării furturilor, pierderilor sau disparițiilor semnificative.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
explozia de la noi ar fi demolat ecluzele de la Cernavoda.
0
0
Depozitul e a lui Mihai Mihaita, fost vames, acum patron de firma comisionar vamal, fura cot la.cot cu vamesii de.pe.tura..la puscarie cu ei.
0
0
portul e plin de azotat de amoniu de pe vremea lui Ceausescu cind plecau zlnic vapoare ca aveam export .Acum daca nu se nenoroceau aia in Beirut nu se agita nimeni .
4
0
o sa ajungeti ingerasi,securistilor din port!
2
0
Au facut cercetari,au dat amenzi,au deschis dosare penale...Si?Au mutat marfa din loc,au depozitat-o in conditii mai sigure?Daca nu se intampla tragedia din Beirut,nu ieseau astia din birouri nici batuti!
9
1
In Romania totul devine interesant,cineva a dat startul si reprezentantii institutiilor au inceput sa iasa ca sobolanii.Oare ce au facut reprezentantii mediului,pompierilor fiindca au niste responsabilitati cand aduci substante periculoase:conditii de stocare adecvate,sisteme de stingere incendii...maine poimaine o sa aducem si deseuri radioactive si le depozitam pe platforme in port
5
0
Dupa ce s a facut tam tam, timp de 5 zile la Tv abea acum dau si ei o amenda. Chiar nu va mai satura banii si manariile . Sa va ia ..si sa nu va mai aduca inapoi. Urata natie !
5
1
Pai ce masuri se iau, s -a facut ceva concret?
5
0
Bum shaka laka si gata cu betoanele makidonesti rigipsate
12
1
Depozitul este al lui Mihai Mihaita, nu se mai satura de bani !
9
0
Sa vina bombardeau sa ma duc puli de suflet eu si toate zdrentele si sifoanele de la politia transporturi.doamne ajuta
10
3
numele tau e PARANOIA. Ca, de altfel, si cel al "organelor statului"
5
10
la cafea! S-au trezit si astia dupa ce s-a intamplat la Beirut? Dar pana acuma unde ati fost, prevenitorilor? Aaa...spagi....am inteles!
21
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102