REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ALERTĂ în Poarta 6: a fost obţinut dreptul de construcţie pe un teren care avea destinaţie de spaţiu verde!

ALERTĂ în Poarta 6: a fost obţinut dreptul de construcţie pe un teren care avea destinaţie de spaţiu verde!

Replica API 5 noiembrie 2019 | 13:50 906

Undă verde pentru elaborare PUZ

Undă verde pentru elaborare PUZ

Un teren de 1420 mp. din Poarta 6, înscris în Planul Urbanistic General ca spațiu verde, va fi exploatat economic de moștenitorii de drept! 20 de ani s-au chinuit proprietarii să obțină dreptul de a edifica construcții pe spațiul verde însă, nu au primit autorizații din pricina reginului terenului. Nu cu mult timp în urmă, însă, au reușit să anuleze, parțial, PUG-ul și să modifice astfel destinația imobilului, așa că au fost demarate și procedurile în vederea realizării investiției. Deocamdată, nu se știe ce se va construi pe terenul cu vedere la Portul Constanța. Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a dat undă verde marți, 29 octombrie, moștenitorilor, doi bucureșteni, de a investi în această zonă.

Andrei Roman Florișteanu și Cătălin Alexandru Florișteanu din București au solicitat Tribunalului Constanța, în septembrie 2015, să dispună anularea parțială a Planului Urbanistic General(PUG) aprobat prin HCLM nr. 653/27. 11.1999, astfel cum aceasta fost prelungită prin HCLM nr. 77/2011 și ulterior prin HCLM nr. 81/26 03 2013, în ceea ce privește terenul în suprafață de 1420 mp și terenul terenului în suprafață de 1151 mp situate pe bulevardul 1 Mai Vechi, cu vedere la Portul Constanța, și în consecință obligarea adminsitrației locale și a Consiliului Local la modificarea destinației/funcțiunii celor două terenuri din ”spații verzi cu acces nelimitat-parcuri, grădini publice și orășenești și de cartier, scuaruri și fâșii plantate publice” într-o destinație exploatabilă economic, cu posibilitatea de a construi.

Cei doi au dobândit cele două terenuri prin moștenire de la mama lor. La rândul său, aceasta din urmă a moștenit terenurile de la bunica ei, Paron Ileanea, care este succesorul autorului originar, Ana Magrin. Dreptul de proprietate asupra terenurilor a fost reconstituit în 1998, baza legii 18/1991 ca urmare a unui proces soluționat în favoarea lor în contradictoriu cu Consiliul Local Constanța și Instituția Prefectului. Astfel, cum reiese din sentința civilă nr. 453/28 04 1998 pronunțată în dosarul nr. 1127/1997, irevocabilă, Curtea de Apel București a obligat Consiliul Local să întocmească și să înainteze documentația privind atribuirea în proprietatea bunicii reclamanților a unei suprafețe de teren constituită din mai multe loturi. Prefectul a fost obligat să emită ordinul de atribuire în proprietate a acestor terenuri. După punerea în posesie, s-au efectuat lucrările de cadastru în anul 2006 fiind emise încheierile de intabulare. Atât autorii cât și reclamanții au încercat să dispună de unele dintre loturile restituite, solicitând emiterea unor certificate de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire pentru edificarea unor construcții. Numeroase certificate de urbanism au fost solicitate, însă prin acestea erau informați că este interzisă executarea oricăror lucrări de construire și terenurile figurează cu destinația de spații verzi, potrivit PUG aprobat prin HCLM 653/1999, și din punct de vedere al funcțiunii se interzice orice intervenție ce contravine funcțiunii spațiilor verzi publice și specializate, în esență orice tip de intervenție asupra terenurilor respective. Prin urmare, deși li s-au restituit aceste terenuri acum 17 ani nu au putut dispune de acestea din cauza încadrării acestora ca spații verzi. Așa că, moștenitorii Andrei Roman Florișteanu și Cătălin Alexandru Florișteanu au deschis acțiune în instanță, solicitând anularea parțială a Planului Urbanistic General(PUG) aprobat prin HCLM nr. 653/27. 11.1999, astfel cum aceasta fost prelungită prin HCLM nr. 77/2011 și ulterior prin HCLM nr. 81/26 03 2013, doar în ceea ce privește terenurile din Poarta 6. Și au avut câștig de cauză, așa că fiind, astfel, schimbată reglementarea urbanistică.

Odată obținută modificarea PUG, prin sentința 174/ a Tribunalului Constanța, următorul pas al celor doi moștenitori a fost să elaboreze un PUZ pentru această zonă. În martie 2018, au obținut certificatul de urbanism 661/05.03..2018 eliberat de Primăria Municipiului Constanța, în vederea elaborării planului urbanistic zonal - reglementare urbanistică teren intravilan, în baza sentinței civile NR. 174/CA/2016 și, ulteriorul, în mai 2019, avizul de oportunitate a elaborării PUZ-ului. Ca urmare a notificării adresate de unul dintre moștenitori, Florișteanu Andrei Roman, privind evaluarea de mediu pentru ”elaborare Plan Urbanistic Zonal - reglementare urbanistică teren intravilan, în baza sentinței civile nr.174/CA/2016, Bd. 1 Mai(Vechi) lot 10 Careul 2, APM a decis că nu este nevoie de evaluare de mediu, urmând ca proiectul să fie supus procedurii de adoptare în copnsiliu fără avizul de mediu. Decizia a fost pronunțată pe 29 octombrie de către specialiștii din cadrul instituției.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este golaneala lui Vanturache impreuna cu Fagabou ! Rusine ! Ati distrus orasul ! I ati umplut pe constanteni de popici iar blocuri in fata blocurilor ati lasat copiii fara Soare ! Blestematilor !
7
0
Marbela Tanase din nou?
3
1
Ce aveti ma ziaristilor,este in puscarie si tot va este frica de Nicusor Constantinescu de nu lasati liber la comentarii,uitati eu de exemplu doream sa ii urez "la multi ani" acolo unde este.
3
1
Dar de City Mall de ce nu scrieti? S-a construit pe un parc si s-a extins tot in parc.Va era frica de Mazare ca va desfiinta ziarul? Hai sa ne luam de un teren propprietate particulara.
6
0
EU DORESC NATIONALIZAREA SI GROFI SPANZURATI ,,PORCI.
3
0
Nu primaria a dat dreptul sa construiasca acolo, cititi articolul daca ati invatat sa cititi
2
5
spatiul verde dauneaza grav sanatatii
6
0
Si de ce ALERTA? Care este de fapt stirea? Sa va spun eu. Ziarul de cacat vrea niste banuti de reclama de la proprietari. Nu va impacientati degeaba.
2
6
cu mazare in frunte !
8
0
Administratia Fagadau,un blestem pentru orasul asta.Fagadau trebuie sa plece mai intai din primarie si apoi la puscarie.Fagadau ,ai zilele numarate in libertate.
9
1
Legile retrocedarilor din Romania au fost inca un factor de distrugere a tarii. La noi si retrocedarile s-au facut aiurea fata de celelalte tari comuniste. Jaf
13
0
Construiti, mai, construiti pana nu o sa mai vedem lumina soarelui.
12
1
Distruge tot orasul!
13
3
Daca e terenul lor pot face ce vor cu el, sa-l exploateze pentru profit
9
11

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108